Коронавирус (COVID-19)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Чернобил батка е,г.Припјет,Украина.
Незнам зашто сите смртни гревови на СССР се препишуваат на Русија!?
btw ако си го гледал филмот,врска нема со вистината... )))))
Зошто е истиот систем.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.180
Поени од реакции
10.157
Значи, има вирус со течење/затнување нос и болење глава. Ние го имавме пред една недела. Пишував веќе на темава. Температура највише 37,2-3. Со тоа што ја и синуси воспалив малку, али све помина.
Kako si siguren deka ne si prelezal korona???

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Како бе не хахаха колку пати како мала пред тест у школо сум си кревала температура :D Смири живци, 99% сум сигурна дека ништо не ти е. На крајот од краиштата и да имаш корона а гледаш дека се носиш со неа и нема компликации, зошто да се малтретираш? Ти своето си си го направила, си вртела на броевите, не ти кренале и чао.
Како бре, како ти успеваше?! Компири да не јадеше.

Јас и со тоа пробував коа не сакав да одам и не се креваше. Не се шалам, озбилно.

Лага е за компирите
Како бе не хахаха колку пати како мала пред тест у школо сум си кревала температура :D Смири живци, 99% сум сигурна дека ништо не ти е. На крајот од краиштата и да имаш корона а гледаш дека се носиш со неа и нема компликации, зошто да се малтретираш? Ти своето си си го направила, си вртела на броевите, не ти кренале и чао.
Да. Ама што со домашните. Еве да речеме имам, скраја да е. Значи имам дома болен од ХОББ+астма. Другиот е опериран од канцер и плус на работа оди, исто има хроничен бронхит.
Јас ХОББ+бронхиектазии.

Лесно е од форум да речеш си направи своето, седи дома.
А знаеме дека симптомите варираат, буквално варираат. Се осеќаш добро, по две минути ко маратон да си трчал. За накрај да стасаш за хоспитализација.

И онака нема поента тоа е. Во право си донекаде, ама не е лесно додека не те допре не ни посакувам такво нешто, па да речеш седи си дома.

Од тој пусти страв да не ти се развика лекар, или ај ќе потрпам ништо не е, умреле кизнај колку луѓе или допшле на лекување во касна фаза(зборам за други болести).

Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
Utrovo mu se javiv na maticniot, mu izdiktirav koi tableti da mi gi prepise, taka sega funkcionira ova, pa mi kaza vo kolku saat da dojdam da gi zemam...znaci nema sedenje u ordinacija, nema guzva, terapija to prepisuva za da imas za seat meseci....ubavo I pametno.
Ова за теерапијата не го разбрав. Досега шест месеци матичниот препишуваше терапија по наод на специјалист. Знам дека сега може да препишува и после шест месеци, ама дали може да ги издаде рецептите одеднаш за шест месеци? Во секој случај мислам дека во аптека ќе морам да одам секој месец, а не ми се оди, во ризична група сум.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.180
Поени од реакции
10.157
Ова за теерапијата не го разбрав. Досега шест месеци матичниот препишуваше терапија по наод на специјалист. Знам дека сега може да препишува и после шест месеци, ама дали може да ги издаде рецептите одеднаш за шест месеци? Во секој случај мислам дека во аптека ќе морам да одам секој месец, а не ми се оди, во ризична група сум.
Dovolno lekovi koi ke ti traat 6 meseci, za da ne odis povtorno...nema sega potvrda od specijalist.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.882
На Клиника има прераспределба на персонал, и претходна мини обука за коронавирус. Очекувам пикот да биде за 2 до 3 недели.
Медицинар е урнат, веројатно ќе има некој вид на полска болница.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Секако. Се е пропаганда, и чернобил исто беше пропаганда, се нив ги местат итн. Ја имаат болеста под контрола, а прават итни набавки, прилично логично.

Од друга страна Трамп викаше ,,бизнис ес јужуал", па ене ги вчера 7К заразени имаа мислам. Треба да каже Путин лично и персонално дека ова не може да се контролира?
Навистина сте слепи пред антируската пропаганда, како деца мали ве лажат, а егото ви е набилдано до небеса. Смањи доживљај, Русија, САД, Кина ти се исто срање, само што вториве малку повеќе ги верувате јер им го знаете јазикот и ве бомбардираат со будалаштини, кои од време на време ги голтате.

Ајде продолжи да прајш смешки со руските научници и покрај тоа што ти од пред компјутер во РСМ немаш појма кој до каде е со истражувањата. Ама битно првите лажат, а вторите не.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Како бре, како ти успеваше?! Компири да не јадеше.

Јас и со тоа пробував коа не сакав да одам и не се креваше. Не се шалам, озбилно.

Лага е за компирите

Да. Ама што со домашните. Еве да речеме имам, скраја да е. Значи имам дома болен од ХОББ+астма. Другиот е опериран од канцер и плус на работа оди, исто има хроничен бронхит.
Јас ХОББ+бронхиектазии.

Лесно е од форум да речеш си направи своето, седи дома.
А знаеме дека симптомите варираат, буквално варираат. Се осеќаш добро, по две минути ко маратон да си трчал. За накрај да стасаш за хоспитализација.

И онака нема поента тоа е. Во право си донекаде, ама не е лесно додека не те допре не ни посакувам такво нешто, па да речеш седи си дома.

пробај со тестов

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.033
Поени од реакции
83.466
Kako si siguren deka ne si prelezal korona???
Траеше два-три дена кај мене и кај неколку доста помлади и доста постари членови.
Само течење нос, главоболка која се манифестираше со воспалување на синуси - кај мене, а повишен притисок кај друг член.
На сите им помина за два-три дена.

Картко траеше и симптомите не се тие, така секој што барем малку размислува би сфатил дека не е тоа.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.200
Поени од реакции
22.816
Мене не ми е јасно како може новиот коронавирус да реагира на лекови против маларија, која ја предизвикува паразит? Вирус реагира на терапија против паразит? Тој дел никако не ми влегува во глава ...
Никој не знае со сигурност но (колку што имам разбрано) се претпоставува дека ја инхибираат трансформацијата на вирусниот протеин на површината на самиот вирус кој е дел од инфективниот процес. Колку што знам се уште нема одобрени/признати студии за нивното дејствување. Но, пред Доналд Трамп да направи фама од ова, за нивното дејство објави француски инфектолог на почеток на Март во негова публикација која црпи извори од Кинески студии кои укажуваат на ветувачки резултати објавени уште во Фебруари. Но Кинезите го имаат тестирано само ин витро - во лабараторија - а го немаат тестирано клинички а тоа е и целата дискусија, дали да се користат кинини (не само сами туку и заедно со други лекови како азитромицин (сумамед) како што објави Трамп) на пациенти без претходни тестирања.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.636
Поени од реакции
34.037
Ne sum komentiral do sea inaku temava mi e za info, samo tuka citam i niso drugo mada i tuka brzo ve skrolam. 2 nedeli sum hardcore izolacija, ednas do maalsko prodavnice i tolku. Preku den rabotam od pc, posle toa gejming, knigi, netflix. Mobilniot mi pokazuva 100 cekori na den za mocanje. So devojkata pocnavme od doma vezbi so jutub za razgibuvanje za da ne snememe kondicija za sex. I denovite pominuvaat.

Narodot e premnogu opsednat so ova, akcent na nedaj boze da fatime korona. Pretvoreno e vo stigma, mrs u kina koronista mentalitet, zatoa mnogu se krijat i ako imaat. Kako tabu nesto da e, ko devijantnost nekoj da razvil. Toa sto Peja go share-na e najdobriot state of mind sto treba da go imate: ponasajte se ko veke da imate fateno. Sto znaci izolirajte se maximalno kolku mozete, mijte race, tecnosti i zdrava hrana i popolnuvajte vremeto so drugo nesto osven vesti i portali. Ve citam mladi tuka so temperaturi pokaceni cel den se maltretirate dali ste imale korona? Momentalno sekoj tret kasla i e podizmrznat, chill bishes, duri on the off chances stvarno da imate, ride it out, eventualno site ke treba. Ke ve izede stres i nervoza, mu odmagate na sistemot, mladi zdravi beter od babite ste so hipohondriive. I vo kancelarija dodeka uste idevme 70% od lugjeto bea na medikacii, preventivi, ko pred umiranje, pola od tie mislea deka vekje imaat zakaceno... Ne znam kako ziveete vaka, jas ne bi mozel.

Vo Strumica uste nema registrirano slucaj inaku, ko za sredno golem grad od zemjava so mnogu stranci. Megjutoa site sledat merki, pravila za apteki, izolacii, se e ok za sega. Ubavo e da se adatiras na vreme.

Momentalno e strasno vreme, no ne dali ke zakacas korona. Toa e mackina kaslica. Strasnoto e kako ke prodolzi svetot posle krizava.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Од друга страна Трамп викаше ,,бизнис ес јужуал", па ене ги вчера 7К заразени имаа мислам. Треба да каже Путин лично и персонално дека ова не може да се контролира?
Навистина сте слепи пред антируската пропаганда, како деца мали ве лажат, а егото ви е набилдано до небеса. Смањи доживљај, Русија, САД, Кина ти се исто срање, само што вториве малку повеќе ги верувате јер им го знаете јазикот и ве бомбардираат со будалаштини, кои од време на време ги голтате.
Трамп, а и сите други влади се горе доле исто гомно, само што Русија има повеќе контроверзи во историјата, и беше конкретна тема на дискусија во последниве неколку страни, сакам да кажам да не се верува на официјалните податоци како тие да се ултимативна вистина, поготово не ако правиш набавка по ИТНА постапка, а наводно се ти е ок :sneaky:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812

Kajgana Shop

На врв Bottom