Последиците од коронавирусот (COVID-19) врз економијата

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Зашто баш долари?
Која друга ти валута предлагаш .... кога имаш несигурност, непознато што како, презадолжени држави, нефункционални банки, големиот капитал бара сигурност, а тоа може само САД да го пружи. Доларот никогаш не бил откажан, за разлика од сите други валути. Да најдеш долар од 1900г сеуште ќе ти го примат во банка.
Ова со бетмен (коронава) нема никаква врска со рецесијата, само ја искористија како оправдување, за народ да не сфати кој е директен виновник за тоа што следи.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.984
Поени од реакции
6.469
Toa i ne mora da bide loso.

Kina proizveduva mnogu raboti za cel svet koi se potrebni, od lekovi do maski itn. Znaci poradi profiterski pricini drzavi odnosno kompanii celo proizvodstvo od sopstvena zemja go prefrlile vo Kina. Arno ama Kina mnogu brzo zabrani eksport na takvi proizvodi zatoa sto niv im trebaa. Ne e loso drzavite da prezemat vo idnina pogolema inicijativa i da urgiraat odnosno pod drzavna kapa da pocnat so proizvodstvo na potrebni proizvodi, makar bile i poskapi.
Нешто како Југославија, туџе нечемо, своје недамо :D
Шала настрана ок идеја и сето тоа ама западот стана зависен како џанак од дневен фикс од работната рака на непрегледни азиски маси, не само Кина туку и Индија, Бангладеш, Цејлон, Индонезија. Тука е и Балканот каде се мотаат кабли и се шие облека за ништо пари.
Си измислија еден куп булшит работни места со фенси називи кои продуцираат ветар и магла а тешката физикалија нек се мачат балканци и кинези.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209

Препорака до сите, го објавив и во другата тема covid-19 ама не верувам дека долго ќе биде достапно. Оти ако не си истомисленик одма опомени и навреди....

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.301
Поени од реакции
21.408
Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Овде е посодветно, економија. Таму се оптерети темата, 400 страни се и сешто.
Границите посекако ќе бидат затворени повеќе од еден месец
Како ти ќе купиш леб, млеко, месо, брашно, хартија, збориме за основни намирници. Треба ли некој да ги произведе, некој да ги пресметка, сметководи, транспортира, ...покрај здравство, војска и полиција, каде ти се тука комуналци, водовод, фирми за струја и ред основни потреби. Како Кромберг 6000 работници (сега од тв слушнав) ќе земат плати? Неколку дејности сосе финансиски дејности и оние први на линија, минус тие механичари и трговија и преработка на непрехрамбени производи, негде се 200-300 илјади. Третина до половина од вработените.

Rabotnici.jpg

Е како така, ќе си седиме дома еден месец и све ќе помине.

На едно Скопје да му применат кризни мерки како Дебар, да го блокираат од сите страни, ќе колабираат и стопанство и финансиски пазар и фирми и работници. Скоро половина од бдп-то се остварува во Скопски регион.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.484
Поени од реакции
18.749
Овде е посодветно, економија. Таму се оптерети темата, 400 страни се и сешто.

Како ти ќе купиш леб, млеко, месо, брашно, хартија, збориме за основни намирници. Треба ли некој да ги произведе, некој да ги пресметка, сметководи, транспортира, ...покрај здравство, војска и полиција, каде ти се тука комуналци, водовод, фирми за струја и ред основни потреби. Како Кромберг 6000 работници (сега од тв слушнав) ќе земат плати? Неколку дејности сосе финансиски дејности и оние први на линија, минус тие механичари и трговија и преработка на непрехрамбени производи, негде се 200-300 илјади. Третина до половина од вработените.

Прегледај го приврзокот 239437

Е како така, ќе си седиме дома еден месец и све ќе помине.

На едно Скопје да му применат кризни мерки како Дебар, да го блокираат од сите страни, ќе колабираат и стопанство и финансиски пазар и фирми и работници. Скоро половина од бдп-то се остварува во Скопски регион.
Те разбирам, затоа ги набројав фризерниците, бутиците и такви непотребни дуќани.
Ене во Уса сите тие локали затвараат од денес, можеби не е тој спасот фала богу ама ќе се намали движењето.
Да не ми се нафрлат сега приватниците, знам дека е тежок период за нив, и ги разбирам потполно

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205

Препорака до сите, го објавив и во другата тема covid-19 ама не верувам дека долго ќе биде достапно. Оти ако не си истомисленик одма опомени и навреди....
Акчли не треба да си нешто јако умен за да го знаеш ова што го збори човеков!
Освен 2-3 трола на темава, на сите останати ни е јасно дека се собрала дружина да го е*е Божина. Лелето е што штетата е направена одамна и резултатот кој го прогнозира човеков е повеќе од извесен!
Само ако не рокне некој ненормален астероид може да го поремети овој план!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Акчли не треба да си нешто јако умен за да го знаеш ова што го збори човеков!
Освен 2-3 трола на темава, на сите останати ни е јасно дека се собрала дружина да го е*е Божина. Лелето е што штетата е направена одамна и резултатот кој го прогнозира човеков е повеќе од извесен!
Само ако не рокне некој ненормален астероид може да го поремети овој план!
Епа оти во други теми ми контрираш кога зборам дека системот не лаже и не е*е без убо да ни дојде. :D

Ајде ќе се навикнеме и на таков систем, може убо ќе ни биде :toe:

B

Beginner

Гостин
До сите со теориите на заговор

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Епа оти во други теми ми контрираш кога зборам дека системот не лаже и не е*е без убо да ни дојде. :D

Ајде ќе се навикнеме и на таков систем, може убо ќе ни биде :toe:
Мил на батка! Нема да веруваш!
Сакав да те тагнам, па си викав не го рчкај, ама не било судбина :cenzura:
Кај сум рекол дека системот не не лаже? Да не си ме смешал со некого? Мислам он и нема потреба да не лаже, пошто ги диктира условите, оќеш неќеш ќе играш по негово!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
До сите со теориите на заговор

:facepalm::pos::pos:
Ти подалеку од носот не ни гледаш не ни мислиш.
Кој збори дека е намерно пуштен море, туку се злоупотребува. Ама џабе е на врапче да му објаснуваш.
Се надевам ќе останеш на форумов па за некој месец да читам како офкаш ради финансии и молиш системот некако да помогне.

Затоа викам тие 1% не се виновни за ништо, можеби имаат и добри намери, кога ќе видиш какви зомби шетаат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.872
Поени од реакции
23.266
Posto me baniraja od oficijalnata tema za corona, jas tuka da si kazam pa koj saka neka me tagni i neka prenesi tamu.
Uste 4 dena plus minus eden den i
Hell broke loose :sneaky:.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Posto me baniraja od oficijalnata tema za corona, jas tuka da si kazam pa koj saka neka me tagni i neka prenesi tamu.
Uste 4 dena plus minus eden den i
Hell broke loose :sneaky:.
Јас ниту читам ниту постирам поќе таму оти на клада можи да горам. :свиркам:

B

Beginner

Гостин
:facepalm::pos::pos:
Ти подалеку од носот не ни гледаш не ни мислиш.
Кој збори дека е намерно пуштен море, туку се злоупотребува. Ама џабе е на врапче да му објаснуваш.
Се надевам ќе останеш на форумов па за некој месец да читам како офкаш ради финансии и молиш системот некако да помогне.

Затоа викам тие 1% не се виновни за ништо, можеби имаат и добри намери, кога ќе видиш какви зомби шетаат.
Има доста луѓе на форумот а и општо што веруваат дека е пуштен од некоја земја нели за да им ја уништи економијата на другиве. Туку економијата што ќе е пепел заради затварање на се е нешто што МОРАШЕ вака да биде. Ако не затвореа се сега ќе бевме исти Италија дури и ×10 пати полоши. За тебе сите 60+ годишни треба да умрат они не се битни нели посебично размислување од твоево е можеби она на директорката што се шетала 5 дена заразена и им се заканувала со отказ на колегите.

Kajgana Shop

На врв Bottom