Последиците од коронавирусот (COVID-19) врз економијата

Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.776
Види, дека ќе снема некој артикал, многу тешко. Настрана таа параноја.

Јас те прашав од кај ти идеја дека Македонија произведува доволно жито и брашно за да си ги задоволи потребите?
Па ете ти кажав, Пелагонија тежи од жито, имаме фабрики кои произведуваат брашно.
Земјоделците се жалеа едно време дека откупот на жито е катастрофа, ете им шанса

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Па ете ти кажав, Пелагонија тежи од жито, имаме фабрики кои произведуваат брашно.
Земјоделците се жалеа едно време дека откупот на жито е катастрофа, ете им шанса
Пелагонија тежи од жито не е аргумент. Македонија во просек годишно произведува околу 550.000 тони. Годишните потреби ни се дупло од тоа.

M

Macedon1um

Гостин
Во “жито“ спаѓаат јачменот и пченицата, првиов јачмен можеби и го произведуваме во доволни количини за домашна употреба (главно за исхрана на животни) ама пченицата не и увезуваме дополнително. Не дека не може да се произведе повеќе ама не е рентабилна, во Србија конкретно Војводина поради квалитетот на земјиштето се добива 2-3 пати повеќе тони по површина што значи кај нас не е рентабилна, нашите се имаат жалено на цената а не дека нема пласман

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.776
Пелагонија тежи од жито не е аргумент. Македонија во просек годишно произведува околу 550.000 тони. Годишните потреби ни се дупло од тоа.
Ваљда нема година дена да бидиме парализирани.
Автоматски споено мислење:

Ете се забранува извозот на брашно, можите мирно да спиете

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
И мене ми е чудно тоа што Заев излезе најразумен во државава. Ама тоа валда говори до кое дереџе сме стигнати. Мицкоски нема конзистентен став, менува тези на дневна основа, така да, неговите предлог мерки не би ги коментирал.
Леснотијата на затворање на цели региони, и насоката на зголемување на ригорозноста на мерките со секој нареден случај, закани со полициски час по прес конференции. Се тоа е во насока што ја убива економијата.

И знам дека во цела Европа е исто, и мојот став е дека Европа предраматично ја сфати кризава. И во обид да спаси живот на луѓе што и онака нема да бидат меѓу живите во многу блиска иднина жртвуваше дополнително од својата веќе опадната економска моќ и влијание. За политичките последици од таа себичност на сите европски држави, и рушењето на сликата за самопрокламираната “солидарност“ да не правиме муабет.
Умираат и луѓе во 40 тите кои имаат проблем со притисок да речеме. 40% од смртните случаи во Италија ти се луѓе под 60 години.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Умираат и луѓе во 40 тите кои имаат проблем со притисок да речеме. 40% од смртните случаи во Италија ти се луѓе под 60 години.

Не баш.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Не баш.
yup сум смешал процент на заразени со мртви, веројатно помалку од 20% смртни случаи под 60 според овој натпис

https://www.businessinsider.com/30-percent-us-coronavirus-cases-people-between-ages-20-44-2020-3

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
yup сум смешал процент на заразени со мртви, веројатно помалку од 20% смртни случаи под 60 според овој натпис

https://www.businessinsider.com/30-percent-us-coronavirus-cases-people-between-ages-20-44-2020-3
Уште подобра слика би имал доколку се види претходна медицинска историја на починатите под 60г, а и со што ги лечеле. Ама така нема да биде интересно за сензационални приказни за деца.

На пример, некои наши стручни медицински лица препорачуваат лекови, иако се причина за компликации, ама нели поприфатливо звучи кога ќе кажеш дека вирус или бактерија е причината.

‘Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs may Worsen the Course of Community-Acquired Pneumonia: A Cohort Study:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28005149

CONCLUSIONS:
Our findings suggest that NSAIDs, often taken by young and healthy patients, may worsen the course of CAP with delayed therapy and a higher rate of pleuropulmonary complications.
There is now anecdotal evidence, particularly from France, that patients who take NSAIDs do considerably worse. It has been suggested they may lead to an increased death rate.

Може и да си го копирате, зашто кога ќе го види ова внуката на Хитлер која има авторитет на форумов, ќе го избрише :sakasuste:
Село гори, баба се чешла е работава.

Каков ќе беше ефектот, ако политичарите набавеа милиони маски и ракавици, па да ги поделеа/(или продадат по нормална цена) по народ и со наредба сите да ги користат кога надвор од дома... ама па на тој начин немаше да е интересно нели... вака одземи слободата, уништи економијата во името на здравјето, па после од кога ќе немаат за леб, како животните ќе ти јадат од рака.

Овие "загрижените" за народот, џабе ќе се состанчеа и немаше да си остварат целите:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.153
Поени од реакции
30.270
Kako i sto treba da napravi eden obicen graganin da se zastiti ili da ja namali stetata od potencijalnata recesija i depresija koja doaga?
Ja nemam nikakvo znaenje od ekonomija, pa dokolku moze nekoj da objasni.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Kako i sto treba da napravi eden obicen graganin da se zastiti ili da ja namali stetata od potencijalnata recesija i depresija koja doaga?
Ja nemam nikakvo znaenje od ekonomija, pa dokolku moze nekoj da objasni.
Нема некој избор. Ако имаш кредит, чиј рок на отплата останува повеќе од 3-4 години и ти е со променлива каматна стапка, пробај да го реструктурираш доколку банката се согласи со фиксна каматна стапка (тоа би било тешко изводливо, банките веќе се свесни за тоа што доаѓа).

Ако имаш заштеда пример од 600.000 денари, најдобро ти е да ги конвертираш во долари, 1/4 од нив чувај си ги кај себе. Ова за подолг рок збориме, доколку сте сигурни дека тие пари нема да ви притребаат во рок од 1 година.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.500
Поени од реакции
987
МИслам дека по овај вирус ,светоет ќе се антиглобализира,секоја држава ќе произведува за себе и ќе користи првенствено свои ресурси и производи ,почнувајќи од преханбрени се до технички па и дигитални .

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Нема некој избор. Ако имаш кредит, чиј рок на отплата останува повеќе од 3-4 години и ти е со променлива каматна стапка, пробај да го реструктурираш доколку банката се согласи со фиксна каматна стапка (тоа би било тешко изводливо, банките веќе се свесни за тоа што доаѓа).

Ако имаш заштеда пример од 600.000 денари, најдобро ти е да ги конвертираш во долари, 1/4 од нив чувај си ги кај себе. Ова за подолг рок збориме, доколку сте сигурни дека тие пари нема да ви притребаат во рок од 1 година.
Зашто баш долари?

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.672
Поени од реакции
8.102
Не се разбирам многу во економија, бизнис ама кај нас мислам дека ќе страдаат малите фирми на бутици, кафиќи, ресторани, цвеќари.. Логично намалена или скоро ич немање работа, нема пари за плати, придонеси, кирија и ред други трошоци.

Тие големите фирми на кој државата може да помогне повеќе можеби и колку толку ќе ја преживеат безболно ситуацијата.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.526
Поени од реакции
22.178
МИслам дека по овај вирус ,светоет ќе се антиглобализира,секоја држава ќе произведува за себе и ќе користи првенствено свои ресурси и производи ,почнувајќи од преханбрени се до технички па и дигитални .
Toa i ne mora da bide loso.

Kina proizveduva mnogu raboti za cel svet koi se potrebni, od lekovi do maski itn. Znaci poradi profiterski pricini drzavi odnosno kompanii celo proizvodstvo od sopstvena zemja go prefrlile vo Kina. Arno ama Kina mnogu brzo zabrani eksport na takvi proizvodi zatoa sto niv im trebaa. Ne e loso drzavite da prezemat vo idnina pogolema inicijativa i da urgiraat odnosno pod drzavna kapa da pocnat so proizvodstvo na potrebni proizvodi, makar bile i poskapi.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Не се разбирам многу во економија, бизнис ама кај нас мислам дека ќе страдаат малите фирми на бутици, кафиќи, ресторани, цвеќари.. Логично намалена или скоро ич немање работа, нема пари за плати, придонеси, кирија и ред други трошоци.

Тие големите фирми на кој државата може да помогне повеќе можеби и колку толку ќе ја преживеат безболно ситуацијата.
Ми се чини дека мерките треба да се во насока да го преживеат периодов, бидејки генерално парите се тука само се на некој начин заклучени. Кога ќе се тргнат забраните луѓето ќе ги потрошат и загубата ќе биде во поглед на камати од кредити кој дуќаните мора да ги земат

Kajgana Shop

На врв Bottom