Коронавирус (COVID-19)

Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Сите вие што зборите дека е добар фактор тоа што вирусот не е толку смртоносен, не е баш така во пракса.

Генерално гледано што поголем процент на смртност тоа помалку шанса за вирусот да се шири особено ако времето од кое настапуваат симптомите до времето на смрт е мало...тоа значи дека да поголемиот број од заразените за жал ќе починат но вирусот нема да има време да се пренесе на многу луѓе ( например МЕРС коишто имаше голем процент на смртност но сепак околу 1000 починати од 2500 лабораториски потврдени, или пак САРС со 10% смртност и искачување до 50% смртност кај луѓе над 60 годишна возраст...немаа време да се рашират и затоа за среќа или несреќа стивнаа)

Е сега со COVID-19 процентот на смртност е некаде помеѓу 2-3%, очигледно е многу заразен (1:3 минимум), со вирулентност дури и кога нема симптоми...што го става во еден од најзезнатите типови на вируси за човекот (видете го примерот со Шпанскиот Грип...смртноста беше околу 3% ако не се лaжам но сепак зарази околу 500 милиони луѓе 1/3 од светот тогаш и починаа 50 милиони ).

Добра работа кај COVID-19 e што според официјалните податоци повеќето од заразените поминуваат со полесна клиничка слика и дури и без потреба за хоспитализација, и за разлика од Шпанскиот Грип медицината нели има напреднато во последниве 100 години :P.

И така само една мала информација за тоа како влијае процентот на смрт на една заразна болест на нејзиното ширење и финален death toll.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
се прележува како секој друг вирус , само во болница и со интензивна нега и можеби на респираторна машина.
Exactly bro.
Баш, не е како и секој друг вирус :)

Член од
3 февруари 2019
Мислења
2.483
Поени од реакции
4.135
Не се проблем луѓето што не знаат дека префатиле, со секаква будала влагаш во контакт, затоа е и изолацијата.

Проблем се:

а) Дијаспора што се враќа и не се самоизолира 14 дена;
б) Оние што знаат дека не е се како што треба и не бараат медицинска помош и бонус на тоа се рашетаваат;
c) Медиокритетите како долунаведената и оние шо скокаја низ балкони за кои единствено решение би било метак в чело (по примерот од С. Кореа)

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.422
Поени од реакции
9.068
Неопределено, односно се' додека постои потреба за оваа мерка. Она што не ми е јасно дали ова важи за сите лица или само за странските.
Граничните премини се целосно затворени за странски лица освен за увоз на стоки. Еве линк.
Abe preku granica moze nekako ama kako da se stigne, imam drugar trebase za denovive da leta za Skopje, turisticki bese nadvor nekolku meseci.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
СВЕ КЕ СЕ ВРАТИ ВО ДОНЕГДЕ НОРМАЛНА СОСТОЈБА НА ПОЧЕТОК НА АПРИЛ
Од каде е податокот за почетокот на април? Тоа е за 14 дена, некако не личи дека ќе се нормализираме толку брзо

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Sepak mene mi smrdi nesto dlaboko. Taka iz cista mira da se pojavi virus, a najmokjnite drzavi nespremni!
Tuka se krie nesto golemo X u pozadina. Na italija clenka na EU, nikoj od EU nei pomaga, Kinezite doagjaat pomagaat.
Bitno najlesnoto go realiziraa. Masovna panika kouku od den na den se poveke se intenzivira. Sekoja informacija od mediumite, net,TV
se prifakja kako vistinata zdravo za gotovo, Teorii kako "nemoj moze da e nositel, a da nema simptomi? Od koga taka pocnaa da se ponasaat virusite? U toj slucaj treba sekoj do eden da se testira, Ako e grad od 20000 ziteli, znaci site 20000 treba da se testirat.
Vaka samo iljadnici pretpostavki jas citam. Samo se prenesuvaat panikite, na toa panicnite preporaki i sugestii, pa tie isto ponatamu u taka lancano. Tuku ne mi teknalo na nekoj doktor naucnuk laborant da zeme primerok da ja vide strukturata na virusot i da se sporede so obicen grip i so drugi gripovi? Tuku drugari samo citame informacii, i si gi prenesuvame, a nemame poima sto e vistini, sto ne. Toa e fakt.
Не знам каде читаш информации, ама СЗО ја имаат објавено споредбата со други вируси.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
И , што ако биде инфицирано ?
Континентална Европа е околу 750 милиони жители, 60% заразени се околи 450 милиони, 5-10% смртност е 22-45 милиони мртви. Тоа е колку една цела држава од средна големина.
Не постои ЛЕК или ВАКЦИНА за ова , се прележува како секој друг вирус , само во болница и со интензивна нега и можеби на респираторна машина.
Прво кажуваш нема лек и вакцина што имплицира на нешто страшно, па кажуваш дека не е страшно пошто се прележува како секој друг вирус, и на крај спомнуваш интензивна нега и респираторна машина што се синоними за стање пред умирање. Многу не мислеше кога го склопи ова во една реченица?
Значи првично и во Кина беше страшно , па се нормализираше
Кина и покрај тоа што е миљарда ипол, сепак е една држава и едно раководство кажува што треба/не треба да прават останатите. Во Европа секој прави што сака. Додека едни државници прават се да ја успорат епидемијата, други јавно ги снимаат како си играат во луна парк.
Многу беше битно да се најде начин и каков третман да се употреби за да се прележи истиот
Италија е жртвата бидејки таму паниката си го направи своето , да не примаш луѓе во болница , тоа укажува дека ситуацијата е отидена предалеку и дел од населението се оставени сами на себе.Иксрено , по тоа што е прикажано нив им е побитно да не се шири , отколку да се излечат веќе заразените
Е сега за Италија незнам што да кажам. Овие тиквари не успеаа ниту да ги излечат заразените, а уште помалку па да го спречат ширењето. Цело срање со Европа е од кај нив.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.305
Поени од реакции
11.634
Ќе си земам за право да кажам дека на темата има еден тон глупави информации, кои што барем малце да размислиш, ќе сфатиш дека не се точни.
Еве како најглавна што ми боде очи, информацијата дека може да го имаш вирусот и да немаш симптоми.
По оваа логика, Кина немаше да се справи никогаш. Значи според приказната, во моментов треба да шетаат илјадници кинези кои што го пренесуваат вирусот, а немаат симптоми. Тогаш, зошто Кина објавуваше видео дека се справиле и го излечиле и последниот? Да не случајно се тестираа сите 1.4 милијарди истовремено?
Доколку беше така, сигурно ќе се пренесуваше сеуште и крајот немаше да си го најдат.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Ќе си земам за право да кажам дека на темата има еден тон глупави информации, кои што барем малце да размислиш, ќе сфатиш дека не се точни.
Еве како најглавна што ми боде очи, информацијата дека може да го имаш вирусот и да немаш симптоми.
По оваа логика, Кина немаше да се справи никогаш. Значи според приказната, во моментов треба да шетаат илјадници кинези кои што го пренесуваат вирусот, а немаат симптоми. Тогаш, зошто Кина објавуваше видео дека се справиле и го излечиле и последниот? Да не случајно се тестираа сите 1.4 милијарди истовремено?
Доколку беше така, сигурно ќе се пренесуваше сеуште и крајот немаше да си го најдат.
Во Кина уште има нови случаи, иако е намален бројот, сепак има 16 нови заболени и 14 нови починати.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Како го погоди како со прст во лај...
Стварно не мислев дека ќе се фатиш баш за една работа што е релевантна, од толку глупости во темава.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.305
Поени од реакции
11.634
Во Кина уште има нови случаи, иако е намален бројот, сепак има 16 нови заболени и 14 нови починати.
Да де. Ама нели ако имаше носители без симптоми, ширењето не требаше да запри, ќе беше како во Италија.

@teneke
Таа ја прочитав последна, затоа дадов коментар.

Kajgana Shop

На врв Bottom