Коронавирус (COVID-19)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.671
Поени од реакции
37.658
Ова е прв пат од кога ја памтам Македонијава да се делува превентивно а да не се дува на изгорено. Свака им част, засега.
... превентивно? со што? со совети? :toe:
... тие совети требаше да бидат реализирани и бесплатно да се дели на народот на улица, во сите институции основни работи како маски, влажни антисептични марамици и дезинфекциони средства што ќе беше да дадеше од својот буџет за доброто на сите нас, зарем ние не го полниме истиот буџет!
А што треба да напраат?
...и јас би дала совет на тие во собрание како би учествувале на седници без да земаат толкави износи за патни и атеписани трошоци!

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Добро, барем сите ги почитуваат препораките и седат дома. Пола град излезе на корзо со децата или шема да тера. :facepalm:
Стока народ, неписмена багра.

Нека ги вратат сите на работа, нека кашлаат, нека се дават и нека умираат на масите од кафичите.
Може ќе имаме среќа да ги покоси и овие cool cats, што корона не ги бие, па барем малку да намалиме на глупавост во општеството.
Јас знам минимум двајца млади луѓе со хронични болести, кои ги влечат одамна. Постарите не ги ни споменувам. Ако ништо друго, барем малку совест и емпатија да се има према вакви луѓе, кои цел живот тегнат маки, а сега треба да се тресат и дали за некоја недела, гушејќи се, ќе завршат во некој ходник на клиника. Треба само месец-два минимално да се жртвува лагодноста и бескорисното дремење без цел.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.693
Поени од реакции
25.093
...квалитативно откривање на IgG и IgM антитела на коронавирус кај човечки серум се тестираат само тие на кои им помина инкубацијата, значи најрано после 10 дена од време на заразата со вирусот, а тоа се хоспитализирани највероватно со сомневање дека им поминало времето на инкубација, превентивно тестирање со PCR (полимеразна ланчана реакција) не постои за време на инкубација, а и да се направи тогаш тестот нема да биде валиден!

prosecna inkubacija e 5 dena ne 10. ako taka gledame moze da trae i do 28 dena vo retki slucaevi. informaciite se menuvaat, treba da se primenuva toa sto sme naucile.

The mean incubation period was 5.2 days (95% confidence interval [CI], 4.1 to 7.0), with the 95th percentile of the distribution at 12.5 days.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
merkite se super more policiski cas treba gi zatvorija skolite da ne se siri a ne da se dreme po kafiki zatoa ops do 16 casot
Автоматски споено мислење:

ke vi kazam od iskustvo mora da ima otporen na korona ,sekogas ima nekoj otporen na sekoja boles zosto ne se ispita ,

Член од
5 март 2018
Мислења
17.009
Поени од реакции
19.364
Добро, барем сите ги почитуваат препораките и седат дома. Пола град излезе на корзо со децата или шема да тера. :facepalm:
Стока народ, неписмена багра.

Нека ги вратат сите на работа, нека кашлаат, нека се дават и нека умираат на масите од кафичите.
Може ќе имаме среќа да ги покоси и овие cool cats, што корона не ги бие, па барем малку да намалиме на глупавост во општеството.
Јас знам минимум двајца млади луѓе со хронични болести, кои ги влечат одамна. Постарите не ги ни споменувам. Ако ништо друго, барем малку совест и емпатија да се има према вакви луѓе, кои цел живот тегнат маки, а сега треба да се тресат и дали за некоја недела, гушејќи се, ќе завршат во некој ходник на клиника. Треба само месец-два минимално да си ја жртвуваат лагодноста и бескорисното дремење без цел.
Абе ако треба грав ќе јадат цела недела ама кафе мора да се пие шо збораш, само кафето остана кај нас,не знам како не се донапија,низ нос ќе почни да им течи уште малку.
Секој ден кафе, кафе, кафе и стрижена бричена муабети по цел ден.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.671
Поени од реакции
37.658
Да може да се дијагностицира без никаков антибиограм. Но крвна слика оди во прилог секогаш. Обично боцкање во прст.
Добар специјалист за респираторни болести, пулмолог, на аускултација(диши-не диши) може да утврди врз база на дишењето. РТГ ти е исто добар, може да се каже дека РТГ-пулмо е најубедлив доказ.
... ај кажи ми како иде крвна слика во прилог? и како добар специјалист знае дали Сумамед или Панцеф ќе ти ординира како терапија за респираторни болести, тие се различни групи на антибиотик различно делува на бактеријата која под претпоставка од око ја имаш или пак РТГ снимката како најубедлив доказ знае на кој антибиотик си ти резистентна? :facepalm:
ако, ако нема проблем верувај си ти дека си на прав пат, може го стрефнала матичната антибиотикот што му знаеш! :toe:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
od iskustvo koga ima pandemija zlatno pravilo e izolacija i prva merka potem se drugo ,posto se raboti za luge nekoj svesni se samoizoliziruvaat zemajki odmor i slicno ,vcera obrazloziv denes se primeni ne go zatvorija skolite da se dreme po kafiki ,tuku da se izoliras moze do dvor ne poslusaa sinoka bea prepolni epa denes kluc posle 18 casot ,i zakoni razdvoj na masite dva metra

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Автоматски споено мислење:

ke vi kazam od iskustvo mora da ima otporen na korona ,sekogas ima nekoj otporen na sekoja boles zosto ne se ispita ,
Леле те молам кажи го искуството како некој би бил отпорен на заразна болест?

(без вакцина, не рачунам сипаници каде што еднаш се стекнува имунитет и не фаќаат поќе)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Мерките до 6 часот се ставени барем колку толку во периодот потоа да не се собираат луѓе. Сепак немаме се уште доволен број на заразени луѓе за да има потреба од целосно затворање. Кај и да е ќе излезат уште 10-20 случаи па може ќе затворат целосно.
А дека после 5 се собирале... луѓево се собираат на добро време. Ене го Баду у Порта Влае, ако е сончево времето у 11 часот е кркљанац без разлика дали е викенд или пон-петок.

C

CoolIris

Гостин
... ај кажи ми како иде крвна слика во прилог? и како добар специјалист знае дали Сумамед или Панцеф ќе ти ординира како терапија за респираторни болести, тие се различни групи на антибиотик различно делува на бактеријата која под претпоставка од око ја имаш или пак РТГ снимката како најубедлив доказ знае на кој антибиотик си ти резистентна? :facepalm:
ако, ако нема проблем верувај си ти дека си на прав пат, може го стрефнала матичната антибиотикот што му знаеш! :toe:
Значи вака ДОКТОРКА. Ве молам не го цитирајте девојчето, јас ве прашав вас, таа на нејзина добра воља ми одговори. Не знам од која причина го заобиколивте моето прашање. Ве цитирав, пошто вие сте стручњак нели во таа област.
Пнеумонија е воспаление на белите дробови така? Постои типична и атипична. Најчестите предизвикувачи на типична пнеумонија се Streptococcus pneumonie, Hemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Streptococcus group A,така? Најчести предизвикувачи на атипична пнеумонија Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, така? Eпа не знам зошто не ми одговоривте, зошто врз основа на најчестите предизвикувачи не би се пристапило кон емпириски третман на пациентот? Зарем за секоја една респираторна инфекција е неопходно да се прави антибиограм?

Крвна слика во прилог иде со покачени неутрофили, покачено ЦРП.
Исто така, врз основа на физикален преглед и симптомите не може да се утврди отприлика дали станува збор за типична или атипична пневмонија?

Kajgana Shop

На врв Bottom