Коронавирус (COVID-19)

C

CoolIris

Гостин
Се ова го знам и се согласувам но гледаш има членови што мислат дека не сме го фалеле доволно Филпче и што сакаш повеќе. Останува само да си тераме "нормално" и за 4-5 дена ќе се изненадат со бројките од каде толку многу.
Директно цитирај ме ако имаш да кажеш нешто. Не индиректно.
"Нормално" не си тераме. Дома сме, градинките, училиштата, факултетите не работат.
И не викам дека треба да го фалите Филипче, туку треба да бидете реални.
Таму кај што треба да се критикува, треба. Но ако нешто треба да се пофали, ондак треба. Биди човек, биди реален.

B

Beginner

Гостин
Ти си сосема во право. Токму тоа и јас го зборувам. Госпоѓава била во контакт со 300 луѓе, тие биле во контакт со други 300 луѓе. Но, толку голема маса народ не може да се контролира. Погледни што се случува во светот. Неизбежно е тоа што следува допрва. Секој еден треба да биде самосвесен и одговорен, ако бил во контакт со некој што е во карантин, да се самоизолира (тоа се препораките секаде во светот). Јасно ми е мене дека бројките допрва ќе растат, веќе неколку пати спомнав претходно дека очекувам бројот нагло да се зголеми, очекувам дека ќе ни се случи истото ко во Италија. Неизбежно е. А знаеш зошто? Заради себичност, сељачизам, малограѓанштина, егоизам, непрофесионалност, неодговорност, некултура.
Не може да се контролира целосно но што е најтрагично владата не ни проба да исконтролира туку битно официјално има само 5-10 заразени.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

C

CoolIris

Гостин
Полициски службеник од завчера е на инфективно, нема информација/известување колку што гледам за него.

Женаму работела во клиника а пред и она била во Италија. Од завчера не му било добро па отишле до Јане Сандаски за проверка, а од таму со цела екипа е итно однесен на инфективно.

[Ова е од неговите роднини информација. Ваљда не лажат].
Океј, ако е позитивен, ваљда ќе објават во текот на денот.
На следниот прес, ќе не известат за најновите информации.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.491
Поени од реакции
24.733
Според мене постојат доктори и стручњаци кои се занимаваат со тоа, половина од својот живот го потрошиле за да бидат добри во тоа што го работат. Врз основа на симптомите на пациентот и епидемиолошката анкета, постојат ниско ризични, средно ризични и високо ризични пациенти. За било каков тест да направиш постојат ИНДИКАЦИИ, ако пациентот ги исполнува условите за да биде тестиран, ќе биде тестиран.

И сега сакате да ми кажете вие дека сите 300 луѓе што биле во контакт некаков со женава, а потоа и самите тие со уште 300 други треба да бидат тестирани? Знаете ли тоа каков ланец на ширење на зараза потегнува? Сите ќе се испозаразиме така.
jas znam deka toa ke kosta nekoj 20k evra maks.... kazi kolku ke kostaat novite merki? me mrzi da se objasnuvame prifati ili otfrli forum e, jas davam moe mislenje..

lets agree to disagree

C

CoolIris

Гостин
Не може да се контролира целосно но што е најтрагично владата не ни проба да исконтролира туку битно официјално има само 5-10 заразени.

Аха, а како си и сигурен дека има повеќе од 10 заразени?
Ти лично ги тестираше?
Јас можам само да ти се исмеам на муабетов. Ниту имаш доказ ниту ништо.
Свашта.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
На границата Хрватска-Србија ги враќаат Македонците кои си доаѓаат од Италија.
Затворени се границите на Словенија со Италија и Хрватска освен за транзит.

Не ми е јасно како така решаваат да тргнат кога се знае дека во сите тие држави има забрана за влез на патници од Италија?
Или имаме одмор па да се прошетаме до дома.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

C

CoolIris

Гостин
@kano okay, I agree to disagree, ама не функционираат така работите во медицината.
За еден обичен НСАИЛ (нестероиден антиинфламаторен лек) да дадиш постојат индикации.
За една обична крвна слика постојат индикации.
Исто е и за корона вирусот. Не може тебе кога ќе ти текне тогаш да се тестира.
Тука ќе престанам да се дообјаснувам и докажувам со тебе. Убав ден.

B

Beginner

Гостин
Аха, а како си и сигурен дека има повеќе од 10 заразени?
Ти лично ги тестираше?
Јас можам само да ти се исмеам на муабетов. Ниту имаш доказ ниту ништо.
Свашта.
Според министерот ти зборувам колку имаме официјално не памтам колку тој рече вчера дека имаме па затоа пишав 5-10. Поентата ми беше дека има повеќе него реалната бројка ти грешка ме сфати.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Се ова го знам и се согласувам но гледаш има членови што мислат дека не сме го фалеле доволно Филпче и што сакаш повеќе. Останува само да си тераме "нормално" и за 4-5 дена ќе се изненадат со бројките од каде толку многу.

Бројките за кратко време ќе ескалираат и тоа е факт. Никој не може да предвиди ниту да знае со кого се контактирале директно инволвираните со докторката. Токму затоа и се потенцира самосвесно и одговорно однесување. Вчера куп деца од зградата на директорката и блискиот комшилук биле на училиште. Не можеш да предвидиш како и колку брзо ќе се прошири.
Не мислам дека некои членови посебно го фалат Филипче али е факт дека по хаосот со дотичната со мерката за „седење по дома“, реагираше брзо и одговорно и веројатно спречил поголем хаос.
Се обидува да информира и да одговара на прашањата и солидно звучи со изјавите.
Драго ми е што колку толку е прибран во целава ситуација и не се деси дополнителна тензија.
Јас искрено верувам дека бројките на заболени не се реални дали навистина нема официјални резултати или поради дополнителна паника ама треба да сме спремни на сериозен пик.

C

CoolIris

Гостин
Според министерот ти зборувам колку имаме официјално не памтам колку тој рече вчера дека имаме па затоа пишав 5-10. Поентата ми беше дека има повеќе него реалната бројка ти грешка ме сфати.

Па да, министерот е тој што треба да го следиме во вакви ситуации, без разлика дали е од ВМРО, СДСМ, ДУИ, он е одговорен за сите нас, он е одговорен за тоа што ни се случува сега на сите нас. И верувал ти или не, загрозен е и неговиот живот и животот на неговото семејство. Јас се информирам исклучиво од проверени медиуми, ги следам препораките на надлежните, не читам рекла казала муабети.
Сега за сега, официјално се 7. На следната прес конференција, би не известиле доколку има ново заболени, или некои сомнителни лица кои се тестираат.

Едит. Моментално зборува министерот, 12 лица се тестираат.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Па да, министерот е тој што треба да го следиме во вакви ситуации, без разлика дали е од ВМРО, СДСМ, ДУИ, он е одговорен за сите нас, он е одговорен за тоа што ни се случува сега на сите нас. И верувал ти или не, загрозен е и неговиот живот и животот на неговото семејство. Јас се информирам исклучиво од проверени медиуми, ги следам препораките на надлежните, не читам рекла казала муабети.
Сега за сега, официјално се 7. На следната прес конференција, би не известиле доколку има ново заболени, или некои сомнителни лица кои се тестираат.
*offtopic

не е на листа на ниту една партија колку што сум во тек.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.572
Леле значи разбираш ли дека од овие 300 луѓе што се во домашен карантин незнаеш колку од нив се заразени и колку луѓе заразиле а незнаат. Не планирам се објаснувам веќе за 4-5 дена ќе видеме се надевам дека јас нема да сум во право и дека вирусот културно само си останал кај овие што се во карантин.

Не знам зашто сте напорни со тестирањево, се до појавување на симптомите може да бидат инфицирани а да не покаже тестот. Ако му кажеш на македонецот дека е негативен ќе излезе у кафана со кило ковид во него.
Сите мерки се во согласност со СЗО, не сме најпаметни, ниту измислуваме топла вода во спречување на вирусот.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Izgleda od koga kje se pojavat simptomite se prenesuva virusot taka da ne imale sansa da go prenesat vo megjuvreme na drugi lica.
Ко се појави вирусот на почеток, имаше изјави дека и луѓе без симптоми можи да се заразени и да се преносители на вирусот. Силен организам и третиран како обична настинка.

Kajgana Shop

На врв Bottom