Коронавирус (COVID-19)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.520
Поени од реакции
24.786
Цела Европа штеди за жал, еве Италијанцие како едни од лидерите во ЕУ дојде време да чекаат донација од Кина 1000 медицински вентилатори
Pa toa e tragicnoto... Ne si ja zavrsile rabotata so vreme i sega glumat odgovorni. Vo Melburn ima 18 slucaevi, megu prvite zarazeni imavme, ide zima ovde i red drugi raboti pa se funkcionira. Da ako prepasne vo pandemija ke ima i ovde zatvaranje skoli itn i veke se diskutira toa AMA toa ke se napravi koga ke ima potreba.

Sakam da bidam jasen, NORMALNO deka ako ima potreba treba da se donesat strogi merki. Fintava e sto momentalno nie nagagame zatoa sto nekoj neke da testira 300-400 dusi. Istiot prethodno ne instaliral kameri na aerodromite, dopusti 8mi martovski ekskurzii, stedel na lekarstva.... Nema kraj ova

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.324
Поени од реакции
7.680
Што да прави цела нација за хронично болните? Епа вака, хронично болните сме и ние младите како што кажав (некој со дијабет, некој со мултиплекс склероза, некој со миастениа гравис). Хронично болни се нашите родители, баби, дедовци, братучеди, сестри, браќа. Хронично болните се голем процент од цела нација и хронично болните се ЛУЃЕ и имат право на живот.

Младите не викам дека не ги фаќа, туку поминуваат со многу полесен облик на болеста.
Период на инкубација ти е 2-14 дена. Додека се појават симптомите, вирусот може да се прошири со брзина на светлина. Тоа е и главната разлика од вирусот на грип (инфлуенца). Додека кај вирусот на грип, еден заболен го пренесува вирусот на еден друг човек, кај корона вирусот соодносот е 1:3. Еден заболен, го пренесува на три други луѓе.
Значи имаме 1 милијарда годишно заболени од грип, а од коронава едвај 150.000, а тој се пренесувал повеќе :toe:

Хронично болните кажавме, тие ќе си внимаваат, не може цела нација да уништуваш.

Се согласувам со ова што викаш хронично болни се поголем процент се. Е сеа негде зезнале со лекциите за имунитет од основно што ги пренесе... или па некој ги зезнал, не гледам друго објаснување при толку напредна медицина се поболни и поболни :toe:

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Океј ВМРОВ-ци чекајте малку, простор за политика нема.
Епидемија имаме во државата. Светот е на чекор да прогласи пандемија.
Казна секако дека ќе има. Не знам зошто бистрите политика.
Зборувам за тоа дека се што може да се превземе согласно капацитетите и можностите на државата се превзема. Барем еднаш не мешајте политика и бидете реални.
Пу, да му се плукнам на ова парче земја и народот со кој што го дишам воздухот.
По шо сакаш да се кладиме дека казната ќе биди само разрешување од функцијата директор на клиниката и дека ќе продолжи да работи како докторка?

Последици нормално ќе има. Жртви, за жал, мислам дека ќе има само ради неспособното, неодговорно и ПАРТИСКО здравство (како со претходните, така и со овие). Паника има и ќе има уште поќе кај луѓето ко ќе се потврдат уште 15-20 случаи. И покрај опасната ситуација, јас уште си стојам на истото, дека нема да биди ко преживи, прича че

C

CoolIris

Гостин
Значи имаме 1 милијарда годишно заболени од грип, а од коронава едвај 150.000, а тој се пренесувал повеќе :toe:
Дали ти се читаш што пишуваш?
Од кај ги извади овие бројки 1 милијарда годишно заболени од грип?
Еве и да е така, сеа ми покажуваш дека покрај биологија врска немаш ни МАТЕМАТИКА.
12 месеци по 150 000, ај израчунај колку е тоа?
Ај сега испрати се сам од тука, да не ти се смеат повеќе...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.573
Поени од реакции
37.464
Океј ВМРОВ-ци чекајте малку, простор за политика нема.
Епидемија имаме во државата. Светот е на чекор да прогласи пандемија.
Казна секако дека ќе има. Не знам зошто бистрите политика.
Зборувам за тоа дека се што може да се превземе согласно капацитетите и можностите на државата се превзема. Барем еднаш не мешајте политика и бидете реални.
Пу, да му се плукнам на ова парче земја и народот со кој што го дишам воздухот.
... ние коментиравме на твојот коментар, без да бидеме твои кумови, самата политички се изразуваш и со кое право не именуваш „вмровци“ само ако не се сложуваме со твоите симпатии кон Филипче? принудена си да „не гледаш“ неправилности и да ги оправдуваш? те вработи ли Филипче?
за некој ден ќе видиш што ќе биде со проблематиката што се нема респираторни апарати, ниту има абер Филипче да ги набави...фатални последици... и ти ќе кажеш дека бистриме политика? :facepalm:
... и ДА, немој да „плукаш“ држи ниво макар кога се зборува за Македонија и за македонски народ!

C

CoolIris

Гостин
По шо сакаш да се кладиме дека казната ќе биди само разрешување од функцијата директор на клиниката и дека ќе продолжи да работи како докторка?
Додека не се реши епидемијата мене докторката не ме интересира.
Избори не ме интересираат.
Политика не ме интересира.
Прво и најважно ми е ситуацијата да е под контрола, после ќе ја мислам госпоѓата, велам госпоѓа, затоа што докторка е навреда за медицинската фела.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.324
Поени од реакции
7.680
Колку врска немаш не ми се верува, абе во најголем дел се стари, но за жал има и млади. Имаше 17 годишен во Италија на апарати.

Болни има од секоја возраст од 7 месечно бебе, па до сто и кусур години.
Абе така кажуваа доктори и статистики, што сеа ја врска немам. Ете оној Французинот штом им е главен така кажа.
1 со 17год при што не знаеш дали бил со претходни дијагнози во однос на милијарди, не е баш некоја бројка.

Ти деновиве како си, најверојатно во изолација си.

C

CoolIris

Гостин
... ние коментиравме на твојот коментар, без да бидеме твои кумови, самата политички се изразуваш и со кое право не именуваш „вмровци“ само ако не се сложуваме со твоите симпатии кон Филипче? принудена си да „не гледаш“ неправилности и да ги оправдуваш? те вработи ли Филипче?
за некој ден ќе видиш што ќе биде со проблематиката што се нема респираторни апарати, ниту има абер Филипче да ги набави...фатални последици... и ти ќе кажеш дека бистриме политика? :facepalm:
... и ДА, немој да „плукаш“ држи ниво макар кога се зборува за Македонија и за македонски народ!
Докторке, очекував дека ќе ме цитирате, но немам намера со вас да се докажувам. Прилично долго Ве читам и отприлика знам со каков профил на личност си имам работа.
Да се карам немам намера, а да си кажам мислење имам право, кое може, но и не мора вам да ви се допаѓа. Само сум реална.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.453
Поени од реакции
18.455
Абе така кажуваа доктори и статистики, што сеа ја врска немам. Ете оној Французинот штом им е главен така кажа.
1 со 17год при што не знаеш дали бил со претходни дијагнози во однос на милијарди, не е баш некоја бројка.

Ти деновиве како си, најверојатно во изолација си.
Арен сум машала, фала на прашање :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.324
Поени од реакции
7.680
Дали ти се читаш што пишуваш?
Од кај ги извади овие бројки 1 милијарда годишно заболени од грип?
Еве и да е така, сеа ми покажуваш дека покрај биологија врска немаш ни МАТЕМАТИКА.
12 месеци по 150 000, ај израчунај колку е тоа?
Ај сега испрати се сам од тука, да не ти се смеат повеќе...
Полека полека, јасно ми е дека незнаењето си го криеш, ама не се жустри.
150.000 се од почетокот до сега, значи 3-4 месеци.
Оти лажеш дека секој месец по 150.000 има.
За милијардата, така кажа чичко Трамп, еве нека не се милијарда нека се 100 милиони, со илјадници починати, пак не е мала бројка нели.
Плус нели кога ќе затоплело ќе го снемало, а температурата кај човекот е троа повисока од пролетните, па оти кај човекот не го снема :toe:

Пак не кажа оти толку хронично болни а медицинава топ ни е... Педерски работи не е убаво да правиш, не си Тенеке.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.520
Поени од реакции
24.786
... смислата за тестирање е само ако се има симптоми (температура над 38 С, респираторни проблеми, кашлица и гушење, пневмонија), во првите денови на инфекцијата, нема доволно вирус присутен во организмот, а со тоа ниту тестот нема да потврди дека е присутен вирусот,

Прегледај го приврзокот 237284

...ако некој со симптоми смета дека го има коронавирус, се става во функција на протокол, матичниот бара тест во Националниот институт за Јавно здравје и животна средина , а осомничениот пациент се задржува во изолација, дома или во болница, доколку тестот се врати позитивен, пациентот останува во изолација и Општинската служба за јавно здравје спроведува истрага на сите луѓе со кои пациентот бил во контакт за време на инфективниот период, па мора да го следат нивното здравје за време на периодот на инкубација...итн

Прегледај го приврзокот 237283 Прегледај го приврзокот 237285

... серолошкиот тест се прави затоа што може да открие антитела дури и ако пациентот се опоравил, ама не порано од една недела, додека тестот за PCR (реакциите на полимерен ланец) може да го открие вирусот само доколку лицето во моментот е болно, ама ако двата примероците се земени премногу рано (пред 12 дена), кога вирусното оптоварување е премногу мало или ако телото на лицето сè уште не произведело антитела против вирусот, тогаш нема ни да имаме позитивен резултат, но вакви тестови прашање каде се достапни и воопшто дали ги има доволно кај нас!
ima novi testovi sto se kako tie za trudnici... se zima kapka krv, za 15 min znaes dali imas ili nemas, pred simptomi da se razvijat itn...

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Додека не се реши епидемијата мене докторката не ме интересира.
Избори не ме интересираат.
Политика не ме интересира.
Прво и најважно ми е ситуацијата да е под контрола, после ќе ја мислам госпоѓата, велам госпоѓа, затоа што докторка е навреда за медицинската фела.
Во ред, јас не реков дека сега одма е време за казни за директорката. Јас велам дека и откако ќе помини целата ова ситуација ќе биди тоа што го кажав, само разрешување од директорка и ништо поќе.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.797
Поени од реакции
2.365
Исто информации и за "мојот град".Во карантин наводно со потесното семејство.Се е на lsilent" официкално, ради нашиов малограѓански менталитет.Не се пак тие криви дека заминале на семинар да научат нешто од ретардираната крава.
Автоматски споено мислење:

Исто информации и за "мојот град".Во карантин наводно со потесното семејство.Се е на lsilent" официкално, ради нашиов малограѓански менталитет.Не се пак тие криви дека заминале на семинар да научат нешто од ретардираната крава.
Apsolutno ne e kriva doktorkata, tuku ovaa so 2 grama um so drzela seminar. Doktorkata od gradot samoinicijativno se prijavi na test.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.573
Поени од реакции
37.464
Родители на деца до 10 се ослободени со платено отсуство, за хронично болни и бремени се препорачува до јавни, државни инситуции и до приватни компании да ги ослободат од работа.Значи првото е наредба, второто е препорака, колку ќе се почитува второво е прашање, а баш овие хронично болните и постарите се најризичната категорија.Ако веќе треба да се најде мана на мерките, треба изрично со наредба сите 60+ да се ослободат од работа задолжително, не со препорака.
... најзагрозена категорија ќе одат на работа, а таа категорија која треба да работа „ќе седи дома“ со децата?? уште Филипче не докажал во 13ч на ТВ овие веќе на работа со ајфоните во рака, планираат патување во Турција, Охрид, Водно, Золошка градина, Боровец... децата надвор ќе шетаат и ќе играат имаа да се шири заразата прогресивно!
... таква НАРЕДБА за родител со деца ДОМА, држи само, ако има и НАРЕДБА за забрана на движење надвор на тие што им се плаќа престојот дома со децата со забрана со излегување од дома, а не вака фино двонеделни платен одмор, уживанција во шетање...

C

CoolIris

Гостин
Полека полека, јасно ми е дека незнаењето си го криеш, ама не се жустри.
150.000 се од почетокот до сега, значи 3-4 месеци.
Оти лажеш дека секој месец по 150.000 има.
За милијардата, така кажа чичко Трамп, еве нека не се милијарда нека се 100 милиони, со илјадници починати, пак не е мала бројка нели.
Плус нели кога ќе затоплело ќе го снемало, а температурата кај човекот е троа повисока од пролетните, па оти кај човекот не го снема :toe:

Пак не кажа оти толку хронично болни а медицинава топ ни е... Педерски работи не е убаво да правиш, не си Тенеке.
Одговор на последното прашање не можам да ти дадам, ниту јас, а ниту најголеми стручњаци во светот.
Сепак се работи за нов вид на вирус за кој што се уште нема доволно податоци врз основа на кои може да се донесе заклучок. Останува да чекаме и да следиме ситуација.

И немој да ми збориш дека Трамп тебе ти е релевантен извор за медицински информации?
Оуч.

Kajgana Shop

На врв Bottom