Коронавирус (COVID-19)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.192
Поени од реакции
16.331
Споредувате причини за смртен исход или тешки случаи на кои можеш и на кои не можеш да влијаеш.
Можеме вакви релативни споредби да правиме и со бројот на изумрени животни, бројот на песочни зрна на една плажа, бројот на изумрено класје од рѓа кај пченицата. Вистината дека овој вирус ако закачи некого од ризична група тешко него ви е пред носот.
Ај да правиме споредба колку се починати од афлатоксини (ради родот мувли Аспергилус флавус и паразитикус) кои се познати уште од 60тите години и зошто жито заразено од скоро почна да се повлекува од употреба. Зошто горна доза кај нас е 0.05 микрограми, а во ЕУ 0.025 микрограми. Колку починале од разликата во дозата, на која возраст .....
Може да се релативизира со миљон вакви примери. Дали е за релативизирање, не знаеме пошто многу малку се знае за самиот вирус Ковид-19.
ни случајно го заговарам ова, само го цитирав... имаше пред некој ден, ЛАВИНА критики на еден ( мислам словенечки) политичар кој ги релативизираше опасностите од Корона вирусот со бројот на починати од сообраќајки...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
За тоа што умираат луѓе од глад ич неможеме да вилијаеме и затоа тоа не е битно и го занемаруваме. :bravobe:
Ние како држава, не па како граѓани, не можеме да влијаеме на смртноста и болестите од глад. Како ти, твојата околина и твојата земја можете да влијаете врз тоа? Едно село со донации во Уганда не моеш да нараниш не па нешто повеќе.
Се знае кој влијае и кој може да влијае врз овие настани.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Ние како држава, не па како граѓани, не можеме да влијаеме на смртноста и болестите од глад. Како ти, твојата околина и твојата земја можете да влијаете врз тоа? Едно село со донации во Уганда не моеш да нараниш не па нешто повеќе.
Се знае кој влијае и кој може да влијае врз овие настани.
Тоа не ја оправдува твојата необзирност и бесчуствителност кон оние кои умираат во просек на секои 5 или 7 секунди.
Поентата да статиската е многу јасна. Тоа е дека е смешно и трагично у исто време овие панични филмови за едни исти вируси кои само ги преименуваат.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Без разлика на степенот на цивилизираност на едно општество, глупоста и инстинктот за преживување ги претвора луѓето во стадо животни. Така да се празнат маркети насекаде. Не заборајавте сепак сме животни итоа од тие предаторскиот тип на животни.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Spored glavniot virusolog vo Charite Berlin, za da prestane da se siri virusot potrebno e na sekoi 3ca, 2ca da go imaat prelezano virusot i da se makar privremeno imuni na istiot. Konkretno za Germanija od 83 milioni ziteli toa se okolu 56 milioni lugje. So stapka na mortalitet od 0.5% (vo Italija momentalno e okolu 3%, mozebi i povisoka) toa bi znacelo 278.000 smrtni slucaevi.

Toa panikata so kupuvanje toaletna hartija i makaroni ne ja sfakjam...ne e nuklearen napad, nema da se krieme po bunkeri. Ako fatis korona ke se izoliras 2 nedeli i ke ti ostavaat bliskite/komsiite pred vrata sto ti treba. Za onie sto nemaat koj da im pomogne ovde ima hotline od samiot grad, ke ti ostavat nadleznite namirnici. Za 85% od naselenieto obicna nastinka ke bide ova, karantinot i izolacijata se samo preventiva da ne se prosiri sprema postarite i onie so hronicni bolesti, za niv e mnogu poopasen virusov.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
746
Поени од реакции
1.615
Ем немаш страв, ем многу многу опасна била работава.
Зашто немаш страв.... редовно си ги миеш рацете ли, оти не си над 55, оти немаш некоја потешка дијагноза или имаш супер комбинација апчиња!

Зашто ти се во наводници добри, нели се добри и лоши, или не е баш така.
Тие во линкот не ги сметаат за добри.
Ако се лоши, зашто системот ги чува во одредена бројка, а не ги сотре целосно...

Како тоа еднаш работат во полза,а другпат против, кој им наредува или од што зависи/причина... т.е. како системот еднаш има моќ да ги држи под надзор, а другпат дозволува "неконтролирано" .
Имаш случаеви каде "неконтролираните" цело тело го "освоиле", а после одреден период се е нормално. Како се воспоставил балансот... Чичко Сем им рекол доста ви е :toe:

Под систем што подразбираш, т.е. кој е врвот во хиерархијата...
Zatoa sto potencialno losi. Primer stafilokok e normalno "naselen" na kozata I ne e patogen, pri bilo kakvi rani na periferija(koza) znae da prodre vo sistemot I da predizvika sepsa. E. Coli vo crevnata flora OK, e coli vo urina e bolest(cistitis, pielonefritis whatever). I red mnogu drugi. Momentot koga ke se stvori disbalans(od sistemski razmeri vo smisla na polimorbidnost, starost a so toa I opaganje na imunskiot sistem, razlicni oblici na terapija ednostavno ja poremetuvaat taa potencialno losa flora koja koegzistira so covekot nosi za posledici reinfekcii, inekcii, sepsa i.t.d

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.294
Поени од реакции
7.653
Zatoa sto potencialno losi. Primer stafilokok e normalno "naselen" na kozata I ne e patogen, pri bilo kakvi rani na periferija(koza) znae da prodre vo sistemot I da predizvika sepsa. E. Coli vo crevnata flora OK, e coli vo urina e bolest(cistitis, pielonefritis whatever). I red mnogu drugi. Momentot koga ke se stvori disbalans(od sistemski razmeri vo smisla na polimorbidnost, starost a so toa I opaganje na imunskiot sistem, razlicni oblici na terapija ednostavno ja poremetuvaat taa potencialno losa flora koja koegzistira so covekot nosi za posledici reinfekcii, inekcii, sepsa i.t.d
Кој им дозволил на тие "потенцијално лоши" да опстанат, нели "војската" патролира и штом налета треба да ги сотре ... можно ли е да имаат некоја значајна функција за организмот, па не ги чепка "војската" или па добро се камуфлирани ... :toe:

Од цревната флора, како стигнале до урината, нешто ги натерало ли, нивното присуство таму e последица од нешто друго ...

Зашто тие разни облици на терапии ги даваат, кога ја нарушуваат таа флора на полошо, нели кажуваат дека се задолжени да ги средат "лошите" бактерии ... тие ли се причинителот за нивните мутации!

Прашувам зашто лекциите од основно што ги објаснаа,не се применливи во овој случај, а штом не важат кај сите и во сите случаеви, тогаш .... :
Некои органи им се заеднички, циркуларниот систем им бил заеднички, значи бактериите и вирусите слободно си се движеле од една кај друга, ама сепак, последиците различни. :confused:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Тоа не ја оправдува твојата необзирност и бесчуствителност кон оние кои умираат во просек на секои 5 или 7 секунди.
Поентата да статиската е многу јасна. Тоа е дека е смешно и трагично у исто време овие панични филмови за
Уау, а како твојата чувствителност и обзирност им помага на сиромашните и гладните?
Сапорт за гладните у Африка, им носиш храна, донации нешто? Се брцаш со ножеви за секој починат, се камшикуваш за секое дете на улица, идеш доброволец во Уганда? Ногу загрижен си некако па да знам што ти чиниш во тој правец.
едни исти вируси кои само ги преименуваат.
игнорантноста е секако предност. Си работел некогаш со микроорганизми, си изучувал болештини? Кој критериум го имаш коа им веруваш за едно, а не за друго на докторите и здравствените организации?
Или ако си чисто за муабет пред кооперација, бујрум, не им верувај, твој став, твое мислење, твој проблем.

Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
746
Поени од реакции
1.615
Кој им дозволил на тие "потенцијално лоши" да опстанат, нели "војската" патролира и штом налета треба да ги сотре ... можно ли е да имаат некоја значајна функција за организмот, па не ги чепка "војската" или па добро се камуфлирани ... :toe:

Од цревната флора, како стигнале до урината, нешто ги натерало ли, нивното присуство таму e последица од нешто друго ...

Зашто тие разни облици на терапии ги даваат, кога ја нарушуваат таа флора на полошо, нели кажуваат дека се задолжени да ги средат "лошите" бактерии ... тие ли се причинителот за нивните мутации!

Прашувам зашто лекциите од основно што ги објаснаа,не се применливи во овој случај, а штом не важат кај сите и во сите случаеви, тогаш .... :
Некои органи им се заеднички, циркуларниот систем им бил заеднички, значи бактериите и вирусите слободно си се движеле од една кај друга, ама сепак, последиците различни. :confused:
Vo krvta doagaat preku rani, vo urina preku zadnikot( :) ). Znači bakteriite što gi spomnavme se vo kohabitus so čovekot na primarnata bariera (koža i sluznica),sistemot(organizamot) e sterilen. Kako da ti objasnam deka bakteriite što živeat na zidot (epitelot) od debeloto crevo ili pak kožata na površinata seušte ne se vnatre vo sistemot, kako da ti objasnam deka 5-te sloja (epitel, mukoza, submucoza, muscularis mucoza..) vsušnost na samite tie kletki imaš imunska zaštita koja ednostavno preprečuva bilo kakva penetracija na bakterija koja potencialno bi vlegla vo krvotokot i preku toa napravila haos. Prašuvaš kako koegizstiraat ,ne koegzistiraat tuku ednostavno se na mesto(organi) dovolno daleku od samiot sistem i kade ne se nikakva zakana za čovekot. Funkcija sekako deka imaat, toa e daj mi go na ti go . Crevnite bakterii si imaat svoj namen na primer pri sinteza na vit K, laktobacilite vaginalni pri održuvanje na normalnata PH vrednost i.t.n. Ednostavno, evolutivna "na ti , daj mi".

Nema da ti zboram za MRSA, ESBL, sistemskite bolesti(diabetes i.t.n) i.t.n zatoa što tomovi knigi treba da se pišuvaat ama edno zapomni si, bez antibioticite deneska ke beše se u kurac otideno.

Ke pišev poveke, nemam baš vreme.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
... редовно го применуваш, но колку е тоа целосно искористено, а не е „уништено“?
зошто „смути“ имаш проблеми со жвакање? имаш проблеми со забите? што мислиш колку витамини остануваат активни со тоа ситно сецкање со метален нож до добивање смути форма?
Кој е тој нож со таква хируршка прецизност што може да ја исече молекулата на витаминот и/или да ја деактивира?
Дај кажи, да си купам и јас.
покрај тоа што редовно јадам поголем процент на незготвена храна, кога има период да сум на работа по 14-15 саати и не можам да јадам праски портокали и било што, имам спремно смутено и не ми изостануваат од исхраната. не мора на секоe лонче капаче, знам дека е поздраво да ги џвакам ;)
Смути е исто како да ги џвакаш. Ако ја слушаш бијонс за медицински совети, ќе оболиш од пет нови болести.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.294
Поени од реакции
7.653
sistemot(organizamot) e sterilen
Секако системот не е стерилен, туку има трилиони бактерии низ системот.

Vo krvta doagaat preku rani, vo urina preku zadnikot
Има луѓе кои добиваат рани па никому ништо, а имаш и без рани па пак "лошите" ги има низ крвта. За во урината пак не кажа врз основа на што, цело време ли си ги има или чак пат. Ако е цело време зашто не сме цело време болни, ако е чак пат мене ме интересира што е причината за тоа.

Prašuvaš kako koegizstiraat ,ne koegzistiraat tuku ednostavno se na mesto
Некако поразлично од претходно. Плус како така едноставно.... значи му доаѓа како некоја веројатност или случајност ...

bez antibioticite deneska ke beše se u kurac otideno.
Првиот антибиотик е употребен во 1940 мислам беше. Како претходно не беше се отидено у курац :toe: .
Кој е виновен за мутација и резистентноста :toe:
Чудна корелација има животен век и бројка на население, со развојот на индустријата, со подобрување на условите за живот (хигиена, храна, достапност и количини). Некако поповрзани се него ли антибиотиците, ама ете нека е.

Kako da ti objasnam deka bakteriite što živeat na zidot (epitelot) od debeloto crevo ili pak kožata na površinata seušte ne se vnatre vo sistemot, kako da ti objasnam deka 5-te sloja (epitel, mukoza, submucoza, muscularis mucoza..) vsušnost na samite tie kletki imaš imunska zaštita koja ednostavno preprečuva bilo kakva penetracija na bakterija koja potencialno bi vlegla vo krvotokot i preku toa napravila haos
Живеат на ѕидот од дебелото црево, а не биле во системот :confused: , ај за надворешниот дел од кожата јасно, ама за од другата страна веќе е нелогично, сепак секој жив организам испушта одредени супстанции... затоа те прашав уште на почеток што подразбираш под систем, кој одредува да останат на ѕидот иако се потенцијално опасни, иако самиот кажуваш се доста корисни, т.е.самата еволуција имала причина зашто се таму, а не едноставно така си дошле.
Е ова што не интересира која е причината клетките кои имаат имунска заштита, ја снемуваат одреден период.
Според досега кажаното, мислам дека бактериите не се виновни/причина за дисбалансот, туку последица, бидејќи тие ги имаме, ама поради Х причина се размножуваат.:misticen:

"The microbe is nothing, the terrain is everything." Ова е кажано од еден манипулатор, пред да замине.

Nema da ti zboram za MRSA, ESBL, sistemskite bolesti
Кога ќе имаш време провери за H5N1 дали го имаат видено целосниот геном на едно место, или парцијално.

Голема благодарност за времето, јасно ми е дека сме на форум, ама ете затоа си прашуваме. :ајнапиво:

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
@коцка @Scirea
Вчера не ми се пишуваше многу на темата, ептен бев даун цел ден . Ај ќе пробам на кратко колку можам.
Живеам и работам на километри од најпогодените места во Ломбардија , 10 општини се во прашање кој се затворени за влез и излез контролирани од полицијата, под опсада. 14 дена веќе се така , градчиња на духови . Среќа што Пјаченца, каде што и живеам имено не е затворена , се наоѓа на сама граница со регионот Ломбардија , но има и тука доста случаи на корона, а населението е во постојан контакт од околните места кој се зависни на некој начин, бидејќи Пјаченца е еден логистички центар за регионов , еден тон логистички центри магазини фабрики се тука , главна артерија е за проток на луѓе и стока, па населението од околните места се вработени по локалните фабрики тука и има доста проток на луѓе секојдневно. Ете така имам колеги кој се оневзможени да доаѓаат на работа , а вчера ни беше соопштено од луѓе од министерство за здравство дека официјално и еден колега Италијанец е позитивен на вирусот и е на домашно лекување . Со доста совети за што како понатаму , ни рекоа сите што биле во директен контакт со него , физички или работеле лице во лице ,да се јават на надлежните служби да ги информираме дека сме имале контакт со лице кое има корона, и да чекаме инструкции , е сега вработени не сме 5 или 10 , ами накај 100 . Си велиш иако немам симптоми , што ако го пренел на уште 1,2 .. па тие се без симптоми и сега во моментот имаме извор на вирус на работно место а не знаеме... затоа е страшно што не налагаат проверка на сите вработени , како што беше на сам почеток на епидемијава , кога се вршеше проверка на сите кој имале контакт со лице со вирусот. Сега веќе се сменија работите , капацитетите на болниците полека се пополнија до крај , тестовите исто така ги штедат бидејќи и тоа е на товар на државата , па сигурно почнаа да проверуваат само луѓе кој имат очигледни симптоми , на остало само се препорачува домашна изолација и избегнување контакт . Доста од колегите деновиве не се на работа , малку језиво , една третина се со маските на глава по цел ден... на секаде има гелови и разни средства за дезинфекција на раце и на работни површини , тоалетите ги дезинфицираат на секој саат два чистачките.. дури денес еден од одговорните забележа колешка која без ракавици куцаше на тастатурата на компјутерот и веднаш ја предупреди , да не ја чепка тастатурата без гумени ракавици ( работиме со деликатен материјал па користиме цело време гумени тенки ракавици) зеде еден спреј и ја дезинфецираше тастатурата по неа :) . И така ќе видиме сега деновиве , но ситуацијата се влошува , имам информации дека на фирми од овие краеви што се најпогодени не им се прима роба во други региони и држави , значи до каде е стигната работата ... економски распад система.. голем број мали предпријатиа дуканчиња барови и слично што се затворени подолго време најавуваат целосно затварање на бизнисот , а некој веќе и затвориле од што неможат да се носат со финансиски дефицитарниот момент кој го имаат. Ќиријата за дуќанот е под договор работел неработел привремено мораш да плаќаш кирија... Јас жив здрав , имунитетот е на завидно ниво, вежбам редовно се хранам најчесто здраво, се мислам и да не сум го прележал веќе без симптоми , домашна ж'та раќија и домашен кратовски мед, чуда прават . (Кратко кратко ама развлеков у пм)

B

Beginner

Гостин
Видете во Европа како е раширен особено Италија,Германија, Франција и Шпанија. На балканот гледам нема уште во Албанија и Бугарија. Првиот месец само Кина мислам беше за сега скоро насекаде низ светот да е ќе видиме до април како ќе се движат бројките би требало да почнат да се намалуваат. За сега ок е овде се додека не се појават нови заразени а и го имаме најдобриот министер за здравство Филипче секогаш спремен за се.
europe.jpg

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Видете во Европа како е раширен особено Италија,Германија, Франција и Шпанија. На балканот гледам нема уште во Албанија и Бугарија. Првиот месец само Кина мислам беше за сега скоро насекаде низ светот да е ќе видиме до април како ќе се движат бројките би требало да почнат да се намалуваат. За сега ок е овде се додека не се појават нови заразени а и го имаме најдобриот министер за здравство Филипче секогаш спремен за се.
Прегледај го приврзокот 236461
Нормално, ова се земји со катаљарда туристи низ годината а и бонус сега зимска сезона е, имаат голем број на скијачки центри. Кај нас пес да заврзеш, ланец ќе искине.

Kajgana Shop

На врв Bottom