Коронавирус (COVID-19)

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
da ne e isto nautro med ,so rucek luk,kivi,isceden dzus od grejfrut,kivi i pilula c vitamin

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
da ne e isto nautro med ,so rucek luk,kivi,isceden dzus od grejfrut,kivi i pilula c vitamin
... па не е исто, туку појако во имунитет против вируси, па и корона, едно средно ладно туширање и малку побрзо висинско пешање за разлика од твоето предложено!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
... не знам зошто „витамините“ исклучиво се спомнуваат како главен фактор за силен имунитет? зарем ромчињата на улица голи и боси имаат имунитет од витамини или воопшто од исхрана?
Кој црн имунитет, поголем мит дека циганчињава имале имунитет нема, цело инфективно е ѓупци со хепатитис и ТБЦ. Многу ги знаете од семафор кој што има. Има во Геге на влезот ѓупско маало, цел живот ги гледам, мислете си здрави дека се. Кое родено слепо, кое со рахитис, кое хепатитис до трето одделение.

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
A oti vaka da ne gledame na jacenje na imunitetot. Nasiot imunitet raboti na princip ucenje. Doagja vo kontakt so patogen, uci da go porazi, pamti i se prilagoduva posto i virusite i bakteriite vo megjuvreme ne sedat so skrsteni race. Kako ke nauci da se brani ako go lisime od toa. I sega sto e podobro za jacanje na eden imunoloski sistem, smuti od treva i potpolno da se prepusti odbranata na raznorazni lekarstva ili imunoloskiot sistem da ni bidi vo polna borbena gotovnost zatoa sto vo megjuvreme treniral, vezbal se prilagoduval na opasnostite
Е ако учи да го порази и успее да го порази, зашто повторно настинуваат, зашто имаш хронични заболувања... Или па научил на памет, па после некој месец заборавил. :nesumjas:

Oва доаѓа во контакт, како ти гледаш на тоа... си шеташ или некој ти доаѓа, оп ги вдишуваш. Која количина ја прима телото, како телото дозволило воопшто да се "разболи" од таа количина, за после самото да се "оправи", не ги детектирало на почеток, па отпосле како неонка да е проработило :toe: ...
Дали сте вие сериозни или мајтап си терате со нас?!
Боље да е ова второто, помалку ќе боли ;).

Ако се вратиме назад во основно, по некоја реченица, збор два, за тоа како функционира нашиот имун систем.

ИМУНИТЕТ - способност на организмот да се брани од штетните микроорганизми (бактерии, вируси, габи, паразити). Или попросто, војската на организмот. Ако штетните микроорганизми на било кој начин навлезат во телото, организмот веднаш ја активира војската, односно војниците т.е белите крвни клетки (леукоцити). Ако организмот е во добра состојба, успешно ќе се избори против микроорганизмите, но ако од било која причина (болест, стрес, траума), организмот е компромитиран, или пак напаѓачот е многу силен, во тој случај нема да има адекватен имун одговор и ние ќе се разболиме. За да го одржуваме организмот во добра состојба треба да водиме здрав живот со здрави навики.

АНТИГЕНИ - најпроста дефиниција, штетна супстанција која навлегува во организмот и му прави ШТЕТА (бактерии, вируси). Кога во организмот ќе навлезат штетните антигени, имуниот систем тоа го забележува и пробува да создаде АНТИТЕЛА против тие антигени. АНТИТЕЛАТА се белковини, кои се произведуваат од страна на клетките на имуниот систем и имаат функција да ги нападнат и уништат штетните (туѓи) антигени. На тој начин го бранат организмот.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
@bijons na jugoistokot nekoj velat zdravo bil ako godisno jades po 100 kg patlidzani abe nie od se non stop so toa se hranime piperki,domati,ajvar,zelka,grav,leka,grozje,kivi,portokali,mandarini,lubenici pa ist e imunitetot retko kaj nas mrsno
Автоматски споено мислење:

b.tw i se uspeva od juzno ovosje da dodadam smokvi,slivi,musmuli,jabolka ,japonski jabolka se i toa nie 70% od ishranata pa ne 100kg po 500 kg samo patlidzani jademe posto go ima non stop i ovosjeto i zelencukot ,zelkata e bogata so c vitamin od proletna eve sega ima sorta se vika sakato kako proletna e meka i ja jademe toa e kaj nas bar na jugoistokot glavna ishrana ,med namesto seker so supeni lazici go srkame proveri koj i kade ima najdobar med ako ne veruvas

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.294
Поени од реакции
7.653
Дали сте вие сериозни или мајтап си терате со нас?!
Боље да е ова второто, помалку ќе боли ;).

Ако се вратиме назад во основно, по некоја реченица, збор два, за тоа како функционира нашиот имун систем.

ИМУНИТЕТ - способност на организмот да се брани од штетните микроорганизми (бактерии, вируси, габи, паразити). Или попросто, војската на организмот. Ако штетните микроорганизми на било кој начин навлезат во телото, организмот веднаш ја активира војската, односно војниците т.е белите крвни клетки (леукоцити). Ако организмот е во добра состојба, успешно ќе се избори против микроорганизмите, но ако од било која причина (болест, стрес, траума), организмот е компромитиран, или пак напаѓачот е многу силен, во тој случај нема да има адекватен имун одговор и ние ќе се разболиме. За да го одржуваме организмот во добра состојба треба да водиме здрав живот со здрави навики.

АНТИГЕНИ - најпроста дефиниција, штетна супстанција која навлегува во организмот и му прави ШТЕТА (бактерии, вируси). Кога во организмот ќе навлезат штетните антигени, имуниот систем тоа го забележува и пробува да создаде АНТИТЕЛА против тие антигени. АНТИТЕЛАТА се белковини, кои се произведуваат од страна на клетките на имуниот систем и имаат функција да ги нападнат и уништат штетните (туѓи) антигени. На тој начин го бранат организмот.
Еве ќе навлезат илјада, организмот одма ја активирал војската, ама викаш откако ќе ги забележи почнува да ги создава, претходно немало "војска" за одбрана... Човечкото тело е составено од трилиони бактерии, па ваљда има некој ред и поредок, или па хаос... Викаш ако има јак имунитет, нема да се разболи, значи имаш спремна војска, а претходно кажуваш отпосле се создавала... Зашто одма не ги уништува, туку дозволува целиот да се "сјебе" па за 7 дена се оправа без апче, односно за недела дена со апче. (збориме за здрав човек и обична настинка)

Бидејќи почна со основно, вака поубаво ќе сфатиме ние што не ни е јасно

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.015
Поени од реакции
6.496
Доста тресете глупости, морталитет од корона е скоро 3x повисок од грип.
Од кој тоа грип,од која мутација? Реалноста е дека сезонава ќе починат десетици граѓани на РСМ од сезонски мутации и нула од куртона вирусот. Паранојата чувај си ја за по дома.

Разликата меѓу аритметичка и геометриска прогресија ми е позната. Понекогаш, во вакви вообичаени изјаснувања (ова е сепак форум, не математичка дебата) се користат одредени термини за да се нагласи сериозност на ситуација до која, евентуално, би можело да дојде - овде во Македонија. Не во Италија или во Кина. А ако уште еднаш го прочиташ она што го напишав во постот што си го цитирал, можеби ќе забележиш дека не ја спомнувам Кина, а Италија ја спомнувам само како држава од која би било можно да се врати некој наш заболен. Провери, please.

Знаеш во каква состојба е нашето државно здравство, и тоа повеќе години? Не? Кога би знаел можеби и не би ти било толку смешно. Знам дека не им е смешно на оние што заглавиле таму. Кај нас луѓе умираат од многу побенигни состојби, што од незаинтересираност и мрзливост, што од неспособност или корумпираност на вработените. Кај нас често недостасуваат лекови и терапии наменети за хронично и тешко болни лица. Понекогаш и самите лекари се немоќни да се справат со решливи проблеми поради расипани апарати, мизерна хигиена, лоши работни услови итн. Додај му го на тоа нашиот сељачко-сезнаечки менталитет кога обично се бара лекар кога болниот ќе почне да блуе и да уринира крв и тоа е. Во една замислена ситуација, кога кај нас би се појавил нов вирус, одговорот на надлежниете институции ни оддалеку не би бил сличен на оној во Кина (колку и да ми се забавни некои кинески идиотштини, во одредени сегменти Кинезите имаат достигнувања на кои секој би им позавидел).

Обично вирусите мутираат, се менуваат, стануваат отпорни на предвидените и постоечки лекови и вакцини. Инаку почетоците на секоја болест која му ебала (ете, аритметички а не геометриски, да ти направам ќеф) маме на светов биле скромни. Не е ова САРС, МЕРС или ебола, но не е ни сезонски грип. Не е параноја да се биде нешто повнимателен (иако мојот начин на живот по дознавањето дека вирусов го има во регионот не е воопшто сменет, а параноикот веројатно би пристапил поинаку кон проблемот :) ), но секако не е најбистро да се изедначува новата и непредвидлива COVID-19 (Coronavirus disease 2019) со сезонскиот грип.
Што, зарем немаш брашно, конзерви и вода во подрум, злу нетребало?!
Во кои сегменти? Тоа што имаат автократија им е предност во овој случај, под такви услови можно е со еден потпис да се стави во карантин цел град. Не знам колку си запознат со реалноста во Кина и нивните хигиенски навики, прашај некој кој бил таму. Во Кина имаш таква сиротиња што е незамислива и за Балкан, а пристап кон примарна медицинска заштита им фали за стотици милиони народ.

Не е најбистро, јас ќе те оставам да пливаш во бистрината на медиумски индуцираната параноја и да конечно одлучиш дали куртона вирусот ќе се прошири со геометриска, аритметичка или некоја фруга прогресија :)

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Вака сеа кога сме кај ромите имаат мал животен век, не дека се отпорни нешо мн. Витамини природни да но земам само ако се од мојот овоштарник или некој што знам. Подобро апче ќе зеам кога немам овојшје него јаболко од Преспа 26 пати прскано со којзнае какви хемикалии.
Затоа викам покрај се најбитен е ДОПАМИН. Гушкајте се почесто сега шо да ви кажам.

C

CoolIris

Гостин
Еве ќе навлезат илјада, организмот одма ја активирал војската, ама викаш откако ќе ги забележи почнува да ги создава, претходно немало "војска" за одбрана... Човечкото тело е составено од трилиони бактерии, па ваљда има некој ред и поредок, или па хаос... Викаш ако има јак имунитет, нема да се разболи, значи имаш спремна војска, а претходно кажуваш отпосле се создавала... Зашто одма не ги уништува, туку дозволува целиот да се "сјебе" па за 7 дена се оправа без апче, односно за недела дена со апче. (збориме за здрав човек и обична настинка)

Не викам дека ако има јак имунитет нема да се разболи, туку полесно ќе се избори организмот. И не, не реков ништо од тоа ти што си сфатил. Останува само уште да ви нацртам, ама за жал услови за тоа немам.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
За да внесеш природен витамин ц 1000 мг. треба дневно кило и пол лимони да јадеш така да за комплетен дневен внес треба + таблети, секако организмот го исфрла вишокот ц вит, за другите витамини се прават одредени паузи да се исчисти црниот дроб но ц вит се препорачува секојдневно да се конзумира без разлика дали владее епидемија или не.

Дали имунитетот се зајакнува ако почесто е во контакт со вируси и ги прележува или се исцрпува дополнително?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Од кој тоа грип,од која мутација? Реалноста е дека сезонава ќе починат десетици граѓани на РСМ од сезонски мутации и нула од куртона вирусот. Паранојата чувај си ја за по дома.

Вчера касно го читав ова, и имам утка, морталитетот е 23x поголем споредено со сезонски грип. Кловнови можете да глумите и понатака.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.015
Поени од реакции
6.496

Вчера касно го читав ова, и имам утка, морталитетот е 23x поголем споредено со сезонски грип. Кловнови можете да глумите и понатака.
Age distribution (N = 44 672)

• ≥80 years: 3% (1408 cases)
  • 30-79 years: 87% (38 680 cases)
  • 20-29 years: 8% (3619 cases)
  • 10-19 years: 1% (549 cases)
  • <10 years: 1% (416 cases)
Ова е од твојот линк, пази ја дистрибуцијата по години, 30 до 79 и 20-29 ги земаат подеднакво. Дно и блам.
Вчера 3, денес 23, утре 553 пати, не се плаши, нема да умреш од куртона вирусот. Може да те скрати за глава некој 23 пати послаб убица сезонаш па твоите да јадат блага пченица. Како не ви е срам бре да ширите паника и параноја? Имаш поим за срам воопшто?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.333
Каков ви е овој органски витамин Ц во таблети жити се :lolzz: .
Освен аскорбинска киселина што содржи друго :cautious:

Кога се работи за настинка, омалаксаност, слободно може да земате 2-3 дена на секои 3-4 ч по 2.000 мг. Бидејќи тогаш организмот има голем недостаток од Ц, а телото не го создава ниту резерви складира. Единствено може мека столица да ве фати, тоа значи да се прекине, дозата е постигната.

Органски витамин Ц во најдобра можна комбинација овој период ви е: кисела зелка (ц,железо и пробиотик на едно место)... само Владе без ракија :neetaka:
добро е и брусница, ама таму од шумата, таму кај мечките
( гризлите што јадат):cool:
Тренд е и Гоџи, Аронија...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Age distribution (N = 44 672)

• ≥80 years: 3% (1408 cases)
  • 30-79 years: 87% (38 680 cases)
  • 20-29 years: 8% (3619 cases)
  • 10-19 years: 1% (549 cases)
  • <10 years: 1% (416 cases)
Ова е од твојот линк, пази ја дистрибуцијата по години, 30 до 79 и 20-29 ги земаат подеднакво. Дно и блам.
Вчера 3, денес 23, утре 553 пати, не се плаши, нема да умреш од куртона вирусот. Може да те скрати за глава некој 23 пати послаб убица сезонаш па твоите да јадат блага пченица. Како не ви е срам бре да ширите паника и параноја? Имаш поим за срам воопшто?
На ист начин се пресметува за грип, пробај пак.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.333

и од војската има проблем... јак имунитет, крева висока температура, а и таа праи проблеми...
Треба обучена војска, квалитет, не квантитет... специфични антитела за тој вирус...
Се враќаме на мојот пост од пред некој ден, во оваа држава 20 години НЕМА НИТУ ЕДЕН клинички имунолог за возрасни... со децении се негира Имунитетот..на времетона клинички центар оперирани од Тимус ги водеше др.Љапчев, невролог :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom