Коронавирус (COVID-19)

Член од
2 септември 2018
Мислења
24
Поени од реакции
10
Топ емисија имаше вечерва Јанко Илковски. Интервју со доктор што работи во Баварија. Убаво со факти објаснето. Кажа дека ќе ја стави емисијата кај него на јутуб Јади Бурек

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.398
Поени од реакции
5.030
Статијата е од 2016 и во самиот наслов се пробива may actually што значи можеби а не дека е точна. Нормално зависи многу и генетиката ама на лоша генетика додај и лош начин на живот и толку ќе ти треба. Вие слободно правете што сакате ваш начин на живот ама дека тоа е здраво и добро можете само да се тешите. Толку од мене да не ја полниме темата со глупости.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Ај пробај пронајди го истражувањето "наведено" во статијата. :D
Или прочитај ја докрај.
Или види што видеа има линкувано.
Или види што има друго на сајтот. :LOL:
Или еве прочитај го само последниот пасус.

Или само оваа реченица:
You do it through soft killing methods like chemtrail spraying, vaccines, poisoning the food supply and unleashing deadly flu onto an unsuspecting population.
:ROFLMAO:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.917
Поени од реакции
23.325
pa ete so zdravjeto tuka sme nekade
Сериозен си со постот или тролаш човек продолжи со 2та пакети на ден и алкохолот си го појачи па за 10-20 години дојди и пиши го пак истото. Не ми е јасно 21 век вака да размислувате земи прогуглај прочитај некои студии на англиски.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
A po 10-20 godini kolku mislis deka ke imam godini ?
Автоматски споено мислење:

Еве јас прогуглав, Владе не се замара со англискиот.
Ne be ne se zamaram, pojma nemam od angliski pa zatoa. Nesto cat pat sto nauciv od filmovi i vo osnova toa.
Автоматски споено мислење:

Се извинувам за глупостите. Ај ќе гуглам од 1920-1980г студии, мислам дека и таму ќе најдам дека тутунот не е предизвикувач на тешки болести.
Ако е, треба кај сите, а ќе треба да дадат одговор зашто па кај тие што не користат тутун, исто заболеле итн итн итн
Иако некогаш добро би било да проработи кај човекот и логиката. Да се запраша, како Владе (позитивно изненади) што како зашто итн итн.

Имаше дека кога ќе се потстопли времето ќе ги снемало вирусите, а како тие вируси преживуваат, се размножуваат па и мутираат во човечкото тело, кога температурата на телото нели е троа повисока него ли пролетните :toe: .
Jas ke ti kazam be Bafra. Od pasivno pusenje, ete zatoa. Samo nesto tuka ne mi stima. Pokraj tolku jak imunitet posto neli vo zdravo telo zdrav duh, pojacan so smuti od treva i neznam sto, nivniot imunitet gi turnal gakjite od edno obicno pasivno pusenje ili ajde da recam od zacadena soba. Sega rabotata e ili djabe im e toa smutito i zdraviot nacin na zivot ili nesto drugo ja mati vodata :cautious:.
Ova za virusite i toploto vreme nesto ko da procitav ama ne obrnav mnogu vnimanie. So bilo fintata so toa?

P.S Jas stalno pozitivno iznenaduvam, samo nekoj kasno pali ;)

Последно уредено:
Член од
16 август 2015
Мислења
237
Поени од реакции
288
Mislam deka malku se preteruva so ovoj korona virus i navleguva dlaboko vo psihata na covekot so sto doveduva do pad na imunetot. Ima 30 miliono bolni od hiv/sida ili kancer i pak ne se kreva tolkava fama kako sto e za koronava.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Се извинувам за глупостите. Ај ќе гуглам од 1920-1980г студии, мислам дека и таму ќе најдам дека тутунот не е предизвикувач на тешки болести.
Ако е, треба кај сите, а ќе треба да дадат одговор зашто па кај тие што не користат тутун, исто заболеле итн итн итн
Иако некогаш добро би било да проработи кај човекот и логиката. Да се запраша, како Владе (позитивно изненади) што како зашто итн итн.

Имаше дека кога ќе се потстопли времето ќе ги снемало вирусите, а како тие вируси преживуваат, се размножуваат па и мутираат во човечкото тело, кога температурата на телото нели е троа повисока него ли пролетните :toe: .
Цигарите не се единствен причинител на рак на бели дробови. Мал милион фактори влијаат и се причинители меѓу кои и животна средина, начин на живот и генетика. Еве истражување од Британија кое покажува дека стапката на рак на бели дробови во рурални средини е за 65% помала во однос на урбани средини. Како и да е долгорочно нема никакви здравствени придобивки од пушењето.

Имунитетот иста така во одредена мера зависи и од генетски предиспозиции, па некои луѓе кои се однесуваат неодговорно кон здравјето може да се поотпорни на болести од луѓе кои прилично добро внимаваат. Сепак ако RNG боговите не те дарувале со супериорни гени, неодговорноста кон здравјето скапо ќе чини.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.917
Поени од реакции
23.325
Daj be od tolku skolovani lica tuka nikoj ne se najde da objasni kako toa funkcionira nasiot imunoloski sistem? Ne baram elaborati, onaka vo kratki crti.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Ова е уште еден доказ за моќта на медиумите и за бесрамноста на новинарите, медицинските лица и сите поврзани со оваа паника, после бламовите со Сарс, свински, птичји, кравјо лудило, зика, ебола имаме најново сеење паника и параноја.
На крај некои ќе се опарат добро од сето тоа.
До овој случај имав и некаков респект према новинарството како фела, но после ова, кога ниту еден единствен не излезе од рамката, ја сметам за професија подолна од проституција. Никаков срам, никаква совест.

Туку, колку имаат умрено лица во Кина од сезонскиве мутации во споредба со светската вест број 1, баш би било интересно да се спореди.

Доста тресете глупости, морталитет од корона е скоро 3x повисок од грип.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Да не е аритметичка прогресија? Па досега требаше цела планета да биде заразена, читам и се смејам :D Имаш 2000 во земја од 60.000.000 и 80.000 во земја од 1.368.000.000, дај пресметај до почетокот како се движело, геометриски сето тоа, please.
Дали рестриктивни мерки треба да важат за сезонските мутации или само за вирус кој не се симнува од тв-екраните? Некој/а си поткивнува и оди на роденден зафатен со сезонски грип, заразува бабата на славеникот и оп за пар недели пнеумонија и погреб.
Ова е реално сценарио, твоето е параноја.
Разликата меѓу аритметичка и геометриска прогресија ми е позната. Понекогаш, во вакви вообичаени изјаснувања (ова е сепак форум, не математичка дебата) се користат одредени термини за да се нагласи сериозност на ситуација до која, евентуално, би можело да дојде - овде во Македонија. Не во Италија или во Кина. А ако уште еднаш го прочиташ она што го напишав во постот што си го цитирал, можеби ќе забележиш дека не ја спомнувам Кина, а Италија ја спомнувам само како држава од која би било можно да се врати некој наш заболен. Провери, please.

Знаеш во каква состојба е нашето државно здравство, и тоа повеќе години? Не? Кога би знаел можеби и не би ти било толку смешно. Знам дека не им е смешно на оние што заглавиле таму. Кај нас луѓе умираат од многу побенигни состојби, што од незаинтересираност и мрзливост, што од неспособност или корумпираност на вработените. Кај нас често недостасуваат лекови и терапии наменети за хронично и тешко болни лица. Понекогаш и самите лекари се немоќни да се справат со решливи проблеми поради расипани апарати, мизерна хигиена, лоши работни услови итн. Додај му го на тоа нашиот сељачко-сезнаечки менталитет кога обично се бара лекар кога болниот ќе почне да блуе и да уринира крв и тоа е. Во една замислена ситуација, кога кај нас би се појавил нов вирус, одговорот на надлежниете институции ни оддалеку не би бил сличен на оној во Кина (колку и да ми се забавни некои кинески идиотштини, во одредени сегменти Кинезите имаат достигнувања на кои секој би им позавидел).

Обично вирусите мутираат, се менуваат, стануваат отпорни на предвидените и постоечки лекови и вакцини. Инаку почетоците на секоја болест која му ебала (ете, аритметички а не геометриски, да ти направам ќеф) маме на светов биле скромни. Не е ова САРС, МЕРС или ебола, но не е ни сезонски грип. Не е параноја да се биде нешто повнимателен (иако мојот начин на живот по дознавањето дека вирусов го има во регионот не е воопшто сменет, а параноикот веројатно би пристапил поинаку кон проблемот :) ), но секако не е најбистро да се изедначува новата и непредвидлива COVID-19 (Coronavirus disease 2019) со сезонскиот грип.

Член од
28 септември 2018
Мислења
52
Поени од реакции
134
Daj be od tolku skolovani lica tuka nikoj ne se najde da objasni kako toa funkcionira nasiot imunoloski sistem? Ne baram elaborati, onaka vo kratki crti.
Градењето на имунитетот не оди преку ноќ, потребно е време. Не постои магично стапче што оддеднаш ќе направи чудо. Едноставно не медицински, народски ќе објаснам. Начинот на водење здрав живот што претставува спортски активности, здрава исхрана, добар сон и помалку нервози води до подигнување на имунитетот.
Кога нашиот имунитет е на повисоко ниво помалку сме подложни односно полесно нашето тело се бори и изборува со вирусни инфекции.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Јас одавна користам од ДМ Витамин Ц + селен + цинк + хистадин, добар микс во прашаче. Секој ден земам по едно такво и ми влијае топ на организмов. На доппелхертз фирмата е. Поготово ако сте пушачи би ви препорачак Ц витамин органски со целодневно дејство бидејќи цигарите го цедат Ц витаминот од организмот. И мед нормално.
Држете добар имунитет и секој вирус ќе ви биде макс пролив еднодневен.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас одавна користам од ДМ Витамин Ц + селен + цинк + хистадин, добар микс во прашаче. Секој ден земам по едно такво и ми влијае топ на организмов. На доппелхертз фирмата е. Поготово ако сте пушачи би ви препорачак Ц витамин органски со целодневно дејство бидејќи цигарите го цедат Ц витаминот од организмот. И мед нормално.
Држете добар имунитет и секој вирус ќе ви биде макс пролив еднодневен.
Каде го има тој органски витамин ц?
Како таблета е или прашок?

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Каде го има тој органски витамин ц?
Како таблета е или прашок?
Нема врска органски или неоргански тоа не го продолжува дејството тоа се маркетиншки трикови и обичен ц витамин од пливит можеш да земеш 500 мг на 12 саати дејствува.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.065
Добро е што кај нас нема паника, а нема ни случаи освен еден. Во школите имаше насока ученици и вработени да не доаѓаат две недели ако патувале или имале контакт со некој што патувал во Италија или во азиските земји. Сепак, животот си тече нормално :)

Член од
21 август 2017
Мислења
16
Поени од реакции
1
Sostojbata e ocigledno katastrofalna. Mozeme samo da si pravime bajram na umot.
Dali so cel pamet mislite deka pogolem procent na zarazeni vo odnos na naselenieto ima vo Juzna Korea otkolku vo Kina? Ne se 92,264 zarazeni do sega , toku povekje od milion garantiram.

Kajgana Shop

На врв Bottom