Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Искуство преку Илирика, парите ги префрлаш на онлине платформа на Илирика Словенија.
Трансакции купи-продај правиш сам директно на веб платформата, огромен избор на компании од различни пазари.
Провизии некаде околу 1% по трансакција, за трансакции од 4000ЕУР па нагоре, за помали трансакции може и да е поголем процентот.
За Амерички пазар плус 10$ за конверзија одприлика по трансакција.
Данок на добивка немаш во наредни 3 години и сум немал искуство како иде зашто почнав да тргувам од Август 2019.

Тоа е тоа одприлика ако ве интересира уште нешто слободно прашајте.
Налаќа Илирика за одржување на старателска сметка месечна или годишна провизија?

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
NLB наплаќа 0.1% годишна провизија од вредноста на портфолиото за custody

Член од
9 февруари 2020
Мислења
37
Поени од реакции
18
Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
И овој Фиат Крајслер делува привлечно според параметрите, малтене па у ранг со Пекабеско :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
И овој Фиат Крајслер делува привлечно според параметрите, малтене па у ранг со Пекабеско :)
Авто индустрија све е патос. Освен Тесла разбира се. Која е крајно шпекулативна.

Не знам што мислат луѓево, дека ќе почнат коњи да јаваат, што ли?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Важно македонскава берза топ не ја бие. Шпекулативниот бран до влез у НАТО и датум за почеток на преговори не смее ништо да го пресече

• Љубов
Reactions: MSE
Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Никаков rebound на вчерашниот пад на европските берзи денес, повторно се е црвено.
Ова се повеќе личи на комплетен маркет sell off наредниве недели на светските берзи поради корона вирусот.
Незнам колку едно вакво сценарио би ја подкачило МСЕ и како би влијаело.
Бидете внимателни и заштитете си го капиталот на време да нема кукање после тоа.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Одличен момент физичките лица да си ги продадат уделите во македонските "инвестициски" фондови

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Одличен момент физичките лица да си ги продадат уделите во македонските "инвестициски" фондови
Уште не стигнаа да си ги вратат цените на уделите на нивоата од 2010-та, сега ќе мора и да продаваат.
Стварно не ми е јасно кој става пари во инвстициски фондови кај нас, приносот не ја покрива ни инфлацијата.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Уште една година уште еден пад кај МТУР на
Вкупни приходи
Оперативна добивка
Нето добивка
Јас откако сум на бурза не памтам кога последен пад имале раст на било кое од горенаведените.

Тоа што ми се свиџа, додуше, е што дедо Доне конечно го одврзал ќесето, па потрошиле 90+М денс на Капекс, со што си ја намалиле даночната основица. Еурека! Толку ли беше тешко да се сфати последниве 7-8 години?

Друго што ми се свиџа се инвестициите во хартии од вредност. Педантно пресметав дека тие 600 акции во АЛК ги купиле на цена 8400, што значи имаат добри 50% капитална. Штета што не се 6000.

И штета што Доне не станал трејдер, него си го губи времето (и талентот) во хотелиерство :D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Продолжува распродажбата и во САД. Интересно е како овие проблеми со вирусот ескалира на берзите од вчера, а всушност ситуацијата е речиси иста со недели.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.298
Поени од реакции
7.655
Продолжува распродажбата и во САД. Интересно е како овие проблеми со вирусот ескалира на берзите од вчера, а всушност ситуацијата е речиси иста со недели.
Па не е короната за САД.
Во САД распродажбата е поради Берни Сандерс. Неговиот подем, го плаши капиталот, па почнуваат да бараат нови места за паркирање, ама ќе сфатат дека нема баш многу алтернативи, па ќе се вратат назад.
Така да, за 10 дена, може да почнете таму со влез.

• Љубов
Reactions: MSE
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Точно е дека во САД аналитичарите го гледаат Берни како опасност и ризик за берзата, ама не верувам дека тоа е толку значајно за корекција од речиси 8-10% за неколку денови.

Kajgana Shop

На врв Bottom