Ima ušte edna "caka": R22 odi isklučivo so mineralni masla i klipni kompresori na naizmenična struja, so pritisoci do 25 bari, dodeka R407B kako negova zamena koristi poliesterski sintetski masla.Isto taka R410A i R32 koristat poliesterski masla no vo sosema poinakvi kompresori i pritisoci do 45 bari .
Vo mašina što koristi R22 MORA da se stavi R22, a vo mašina na R407B dozvolena e zamena so R22.
Ova e samo poradi tipot na masloto.R23, R410A i R407B ne smeat da se mešaat so mineralni masla tuku isklučivo samo so sintetski.
Od R22 mnogu ne se razbiram, odavna bese promenata na R410 i mojot prv inverter.
Ti Zlatko si od postarata garda i sigurno znaes dali na R22 imase inverteri ili samo On/Off klimi ? Ili prvite inverteri bea na R410?
Isto se sekjavam deka na temava imase nekoj sto postirase slika od kompresor na 3,5ka na R22 nekoe NEO ili Fuego (nesto od toj kalibar bese klimata) a kompresorot bese ogromen, so Displacement od 22 ili 24kubika, za 3,5ka premnogu i vo tezina i vo materijal za kompaniive.
Kubikazata ili Displacementot sega za sega bilo da e R410 ili R32 e toj sto ja odreduva snagata, no za 3,5ka se gleda deka okolu 9/10cc3 se dovolni A ne e 22/24cc3 kako sto bilo na vremeto na R22.
Sega kompresorite se mnogu pomali, polesni, pomalku materijal vlozen vo izrabotkata, polesno za transport itn itn...i tuka ja gledam bitnata promena vo razladnoto sredstvo sto ocigledno i gi namamli cenite na klimite od pred 10god.
Da ne gi zbunuvame lugevo so postari modeli i freoni...
Kolku sto mi e poznato na R22 oprema nemozese da se smeni freonot vo R410A,
trebase opremata da se smeni.
Popolezno e da diskutirame dali opremata-hardwerot na R410 e kompatibilen so R32 i pod koi uslovi, R22 e minato i nadvor od korisna diskusija dali bil dobar ili los freon koga denes e zabranet za upotreba.
Ispustanje na R22 freon vo atmosfera negde se kaznuva i so 10.000$ globa (objasneto na 1:10 od videovo), dali kaj nas ima nekoi kazni ne mi e poznato.
Dean Casey and George Hopkins from Casey Services Heating and Air discuss the environmentally responsible process of reclaiming and recycling refrigerants fr...
youtu.be