Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
PkB imas na prodazna strana, a so toa mozes da ja doneses do 40k mn lesno so mal broj akcii... neznam zasto ne go pravis toa, a velis zal mi e sto nemas uste povekje pkb...??

Просто е неверојатно што најголемата прехрамбена компанија во државата и апсолутниот лидер на пазарот со директор што тоа ниво го достигнал почнувајќи од нула се тргуваат на П/е од 3!

Па дури и секои три од четири години Кутревски да си го зема целиот профит како бонус, пак Пекабеско би бил подобра куповина од 90% компании на МСЕ! А ич да не збориме дека судскиот спор за забрана на бонусот скоро сигурно ќе се заврши у корист на малите акционери.

Уствари, единствената причина зошто ПКБ не е сега 3-40.000 денари е што не е составен дел од индексот и не го купуваат индексните фондови коишто уствари и го дуваат балонот на МСЕ.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
PkB imas na prodazna strana, a so toa mozes da ja doneses do 40k mn lesno so mal broj akcii... neznam zasto ne go pravis toa, a velis zal mi e sto nemas uste povekje pkb...??
На продажна страна има само 6 акции на 13.200 денари, што дури и да ги соберам, нема на никаков начин да влијаат на мојата позиција у ПКБ.

Впрочем, вистински инвеститор се препознава според тоа што сака акцијата да му биде на ниска цена за да може да докупува, а шпекулантите сакаат само да расте.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Ima i na 15k, a veruvam ako gi soberat tie, kje se pojavat novi prodazni i na 18, 20 pa i 25...

A kako sto i samiot kaza i na 15 e 5 poevtina od toa sto se plakja za kmb, nlb i ostali... taka sto kje bide bagatela za koga kje dojde 40k... neli.

На продажна страна има само 6 акции на 13.200 денари, што дури и да ги соберам, нема на никаков начин да влијаат на мојата позиција у ПКБ.

Впрочем, вистински инвеститор се препознава според тоа што сака акцијата да му биде на ниска цена за да може да докупува, а шпекулантите сакаат само да расте.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ima i na 15k, a veruvam ako gi soberat tie, kje se pojavat novi prodazni i na 18, 20 pa i 25...

A kako sto i samiot kaza i na 15 e 5 poevtina od toa sto se plakja za kmb, nlb i ostali... taka sto kje bide bagatela za koga kje dojde 40k... neli.
Не се разбравме: јас коментирам само за вредноста на акцијата, а немам никаква желба да порасне цената. Уствари, најсреќен би бил да падне пак уште пониско и да ги купам сите акции што не ги поседуваат Кутревци.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102

Согласно член 33 став 1 , алинеја 9 од Правилата за котација на Македонската берза АД Скопје, за обелоденување на ценовно чувствителни информации на акционерските друштва ја објавуваме следнава информација :

Заради запазување на правата и интересите на акционерите и заради одржување и зголемување на вредноста на капиталот од една страна и грижа за вработените, зголемување на општествена одговорност и животната средина од друга страна, Тетекс АД Тетово во текот на месец Февруари 2020 год. ќе престане со производство на тешка конфекција и со максимално ангажирање и мобилизирање на расположивите материјални и човечки ресурси во наредниот перод ќе се ориентира кон останатите и нови попрофитабилни дејности.

Тетекс АД Тетово .

P.s. lani prestana so rabota trikotazata, sega I konfekcijata... pogonot za tkaeninite im e poodamna izdaden na bugarite od Teteks yarn za 20.000 evra mesecno cista para...

Izgleda poprofitabilen biznis vo Tetovo e izdavanje Ili prodavanje na deloven prostor...

P.p.s. edinstveno ne bi sakal da sum vo kozata na tie kutrite shivacki...

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714

Согласно член 33 став 1 , алинеја 9 од Правилата за котација на Македонската берза АД Скопје, за обелоденување на ценовно чувствителни информации на акционерските друштва ја објавуваме следнава информација :

Заради запазување на правата и интересите на акционерите и заради одржување и зголемување на вредноста на капиталот од една страна и грижа за вработените, зголемување на општествена одговорност и животната средина од друга страна, Тетекс АД Тетово во текот на месец Февруари 2020 год. ќе престане со производство на тешка конфекција и со максимално ангажирање и мобилизирање на расположивите материјални и човечки ресурси во наредниот перод ќе се ориентира кон останатите и нови попрофитабилни дејности.

Тетекс АД Тетово .

P.s. lani prestana so rabota trikotazata, sega I konfekcijata... pogonot za tkaeninite im e poodamna izdaden na bugarite od Teteks yarn za 20.000 evra mesecno cista para...

Izgleda poprofitabilen biznis vo Tetovo e izdavanje Ili prodavanje na deloven prostor...

i Belicanec gi prodal negovite akcii pred mesec dena ... a clen e na upraven mislam. SELL

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Druze ako imash vishak slobodno prodavaj TETE nemoj da se zamasrash nekako ke se snajdeme nie gubitnicite :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Како поранешен имател на акции од ПКБ, јасен ми е револтот, ама освен судска извршна одлука, менаџментот ништо друго нема да го натера да поделат пари со другите акционери. Едноставно таков им е стилот.
Значи без дивиденда, ниту намера од странци или интерес дека мнозинскиот акционер дека би ја продале, зашто би ја купувал ПКБ на оваа цена ??

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Како поранешен имател на акции од ПКБ, јасен ми е револтот, ама освен судска извршна одлука, менаџментот ништо друго нема да го натера да поделат пари со другите акционери. Едноставно таков им е стилот.
Значи без дивиденда, ниту намера од странци или интерес дека мнозинскиот акционер дека би ја продале, зашто би ја купувал ПКБ на оваа цена ??
Toa e sto go pisuvav pred nekoj den,bez dobra dividenda i moznost za prezemanje nema rast na cena.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Како што видовме претходно, најголемите добивки на МСЕ можеа да се остварат кај првокласни фирми како СТБ или ТНБ што не исплаќаа дивиденда, па акционерите станаа малодушни и распродаваа се' додека цените не го допреа дното. Тоа може многу лесно да се провери ако се читаат постовите на овие две теми на МојНовац од 2009-13. По донесување на одлуките за дивиденди, акциите нагло отскокнаа од дното и на нив се остварени дванаесеткратни добивки.

По мое уверување, одлуката за исплатата на бонусот е незаконска и судски ќе се поништи. Ако на Кутревски навистина му се потребни тие пари, ќе ги исплати во форма на дивиденда од 2.800 денари, со што ние малите ќе земеме само 10%, т.е. околу 120.000 евра, што е смешна сума поради која би се оштетувале ситните акционери.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
i Belicanec gi prodal negovite akcii pred mesec dena ... a clen e na upraven mislam. SELL
Ne razbrav zoshto sell? Sekoj normalen bi bil na buy...

Delot sto im praveshe problemi, sega kje go nema...

Site tie magacini I objekti mozat da gi izdavaat ili prodadat...

Krediti, hipoteki, zalozi, drugi obvrski nema... ima samo imot neoptovaren od nishto...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063

Тетекс АД Тетово .

Сакаат минимална плата 15000 нека шијат сами дома. Тоа се законите на понудата и побарувачката.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Историјата покажа стб без денда од 200 на 1300, окта од 500 на 4500 ... итн итн...

Дали ќе дава или не, се дознава од година на година на акционерско собрание, на кое што може и да дадеш предлог да се разгледа опција за дивиденда.
А тоа дали ќе се продава или не, ние последни ќе дознаеме... ќе се дознае кога веќе се ќе е договорено. За такви преговори сме сведоци на мн компании, стб, кмб, мпт, охб, адин...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Историјата покажа стб без денда од 200 на 1300, окта од 500 на 4500 ... итн итн...

Дали ќе дава или не, се дознава од година на година на акционерско собрание, на кое што може и да дадеш предлог да се разгледа опција за дивиденда.
А тоа дали ќе се продава или не, ние последни ќе дознаеме... ќе се дознае кога веќе се ќе е договорено. За такви преговори сме сведоци на мн компании, стб, кмб, мпт, охб, адин...
Е, а кај ти е ПКБ во историските набројувања... и ПКБ беше 2.000, стигна до 15.000 и....

По ваше излегува да се надевам дека менаџментот ќе се смилува или судот ќе биде праведен.
Фирмата си работи топ, ама што корист јас од тоа ќе имам, кога веќе цената колку толку е порасната од кога го допре дното... Поголеми се шансите банките уште повеќе да растат и дивиденди да делат како да ќе снема.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Mislam, RNO se trguva na p/e 2.86 pa sto ne kupuvate? CAC 40 firma.

Ne e zlato sve sto sveti
Автоматски споено мислење:

Muabetot za shivackite...imav tuka na rabota edna cistacka, Blgarka, stalno mi se zalese, na nashki razbiras, kako za nigde platata uslovi nikakvi...Pred mesec dena dobi otkaz, dojde da mi place kako aman zaman...si vikam pa neli za nikade bilo?

E toa e, pazi sto posakuvas oti moze da se ostvari. Ne se ziveelo so 200 evra, aj da vidime kako se zivee so NULA evra

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom