Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Нешто чудно ми се однесува ГРее Фаири 5.5 кw последно време...не работи како да е достигнато температурата (на 23 ја наместив, на ауто), и така си стои, а веке во собата паднала температурата. Ја исклучувам , па ја пуштам на мануал, со најголема брзина , па и ја покачувам температурата , и почнува да работи... сега пак гледам на 23 ја оставив, и тоа quiet, и пак гледам не работи, а собната температура е падната. Климата е купена пред една и пол година, и нема ниеден сервис направен.
Не користи quiet,sleep,eco и такви глупи модови,пет денари ќе заштедиш само,а сиротата клима ќе се чуди што треба да прави во моментот(поради икс причини)!
Ауто навечер,кога сте дома мануал!
Ja go imam celiot test ne e 3.5ka nitu -7, a ne pa na -10C
Постирај.

Panasonic edno vreme imase otvoren FTP server so site dostapni informacii pa odednas go zatvoriva
Postiram od toa sto tamu sum sobral na vremeto oti mi se se zapna, i da ti dokazam deka ne sum lazgo...Zadovolen ?
U PDF ako ti treba 500ce :)
wZGQIWP.jpg

Go imam i ova ako ti treba :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Panasonic edno vreme imase otvoren FTP server so site dostapni informacii pa odednas go zatvoriva
Postiram od toa sto tamu sum sobral na vremeto oti mi se se zapna, i da ti dokazam deka ne sum lazgo...Zadovolen ?
U PDF ako ti treba 500ce :)
wZGQIWP.jpg
Не реков дека си лажго :) Да задоволен!

Е сега Панасоник декларира Пдизајн на -7 од 2.96kw! И фино лепо климата си го исполнува со коп 3.27 ...што незначи дека неможе да повлече и повеќе(ама ти уште поубаво од мене го знаеш ова)!
Без да знаеме колку А влече и на колку обртаи и работи компресорот можеме само да нагаѓаме со колкав капацитет работи.
Факт дека на еуровент дава 3.2 ,во сервисното помеѓу 3-3.5 зависно од условите на тестот.
Колку и беше Тол на -15? 2.7-8kw на коп 2?
Јасно како ден 3.5ка во умерена зона!

Kolku sto kosta LLCC za ispod 500ce u Srbija so 3kw na -15C ovaa kaj nas kosta 50k za 2.84 na -15....dve LLCC zimas za edna Panasonic u Grcka, i mu kazaa da kupi dve za vo 60m2, ti ke kupis sea edna za 53k vo 60m2?
Inace tocno znam deka nevredi ni LLCC zasto tie 3Kw sto gi vadi kompresorceto e do max opiceno na 130Hz dimi i curi na tie obrtai...ama koj go zanima toa, kaj toa go pisuva, bitno pisuva brojka 3kw vadi na -15 toa prodava i toa e toa....kolku ke trae toa neka mu ja mislat.
LLCC12 EV.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Нешто чудно ми се однесува ГРее Фаири 5.5 кw последно време...не работи како да е достигнато температурата (на 23 ја наместив, на ауто), и така си стои, а веке во собата паднала температурата. Ја исклучувам , па ја пуштам на мануал, со најголема брзина , па и ја покачувам температурата , и почнува да работи... сега пак гледам на 23 ја оставив, и тоа quiet, и пак гледам не работи, а собната температура е падната. Климата е купена пред една и пол година, и нема ниеден сервис направен.
Филтри имаш исчистено испрано ? пошто викаш нема никаков сервис климата ??

Како се избегнува тоа да дува млак воздух кога ќе постигне температура? Од што зависи дали ќе исклучи и нема да дува воопшто или ќе продолжи да дува млак воздух? До моделот на климата е или до зададената температура некако?

Како се избегнува тоа да дува млак воздух кога ќе постигне температура? Од што зависи дали ќе исклучи и нема да дува воопшто или ќе продолжи да дува млак воздух? До моделот на климата е или до зададената температура некако?
Ако е некоја побуџет клима, проба стави на автоматски фен. Кај мене БЕКОТО 7кв ако е ставено на Ауто го гасеше вентилаторот, а ако е мануелно ставена на некоја брзина си ја одржуваше истата брзина постојано.

Кај Виваксите бипкањето го снемува паралелно со гаснењето на дисплејот.

Види на даљинското дали има light, стегни и задржи го.
TST Ima dugme LIGHT go pritiskam display-ot se gasi bipkanjeto ne
Inaku znam deka kaj Vivax so gasenjeto na display-ot se gasese i bipkanjeto jas koga go imav AEZI Vivax taka i go gasev bipkanjeto zatoa i prasav dali kaj TST Gree ima takva opcija.

Филтри имаш исчистено испрано ? пошто викаш нема никаков сервис климата ??
Не, ништо не сум направил, им се јавив ноември кога помина една година, ми рекоа кога е купена , провери во гарантниот лист, и јас посто не успеав да го најдам , не се јавив веке...типичен балканец...значи никаков сервис , никакво чистење на филтри...

Не, ништо не сум направил, им се јавив ноември кога помина една година, ми рекоа кога е купена , провери во гарантниот лист, и јас посто не успеав да го најдам , не се јавив веке...типичен балканец...значи никаков сервис , никакво чистење на филтри...
Zemi iscisti gi filtrite, klimata sigurno se maci.

Ja go imam celiot test ne e 3.5ka nitu -7, a ne pa na -10C
Ako dobro pamtam LLCC na -15 davase celi 3Kw i den denes moze da se kuppi vo Srbija ispod 500evra...ne za 1000ka
A bogami i duva so 720m3
Знаеш како викаат? За секое лонче-капаче!
И за Панасоникот и за Фуџитсуто ќе се најде купувач.Во Србија се ефтини и затоа и ги купуваат,Панасоникот кај нас е 815€ у Бугарија 1000€... Не е толкав проблем цената колку што ни е низок стандардот... Баш пред два-три дена некој се жалеше колку биле скапи климите кај нас,што е нон-сенс! Платите ни се ниски,со 300€ плата било која клима е скапа.

Туку поентата ми беше за компресорот.Викаш на фуџитсуто бичи,на панасоникот исто така.
Панасоникот дава 5 години на компресор гаранција,значи сигурни се во квалитетот.И нема таква гаранција во животот дека некоја клима ќе биде подолговечна ако компресорот не работи на макс во исти услови!
Електроника се со рок на траење,како ќе даде господ.Јас имам чкљ клима која еве веќе 16 години работи(со две ситни поправки) перфектно! 4/5 клими дури и брендови со таа старост одамна се заминати на отпад...
Сакам да кажам дека во пракса не држи вода форсирањето на компресорот,сите клими се "тешко" оптеретени во мод на греење,притисоци 25bar лудница... Само да се погоди е битно.

притисоци 25bar лудница..
Strav ti e da kažeš 40 bari?
Ova so brojot na polovi kaj kompresorite direktno vlijae na pomirna rabota na kompresorot i pofina i poprecizna regulacija na br. na vrteži, a so toa i podolg vek na elementite sto go sočinuvaat toj sklop.
Dvo polni znači dva para na statorski namotki i normalno dva para na stroncium magneti so što se dobiva dvofazen istosmeren motor. Ova e najgrubo reguliran motor.
Optimalno e so tri para na polovi i tri fazi kontrolirani od snažni driver tranzistori .....normalno najdobro e so četiri para namotki i toa e rezervirano za najkvalitetnite motori i kompresori.
Ovde se koristat istosmerni motori bez četkici, bez rotorski namotki so mnogu silni statorski magneti od stroncium ili neobidium, mali po dimenzii no mnogu snažni. Regulacijatata na vrtežite ne e so promena na frekfrencijata ili brojot na polovi tuku so tkn. PWM ( pulse widht modulation) modul vo invertorskiot sklop vo nadvorešnata edinica. Po mene toj sklop e najslabata karika vo sistemot bidejći treba da obezbedi stabilen i visok istosmeren napon so visoki strui što sekogaš e problem bez upotreba na trafa, koristi mnogu jaki tranzistori mislam po dva za sekoja faza) i sto toa treba da go raboti vo ekstremni uslovi na vlaga, mraz i sonce. Invertorskiot sklop treba da e vo strujata na nadv. ventilator i hermetički da e zatvoren pa počesto e toj pričina za defekt otkolku kompresorot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom