- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.698
- Поени од реакции
- 7.585
Vo celata matematika sto ja pravis najbitni se nadvoresnite uslovi temperaturni i vlaga.Да да дека е поголем простор 40 м2 и делови се, не е целина(кујната со врат е према трпезарија и дневна заедно е). Затоа викам дали да се оди со 1 ц или 2ц разлика во одржуваната и посакуваната температура за престој. Дали има со ова некој приближен баланс во потрошените Кв, или да се оди 20-24 ц и така да се заштеди повеќе. Ако е минимум разлика, да не се прави џабе топло ладно и да се чека некое време да си дојде при себе просторот.
A gledas na poslednive stranici deka i na ne mnogu niski temperaturi a visoka vlaznost imaat problemi so defrosti-pauzi vo greenjeto.
Ako na vlazen den so 90%vlaga ili nad 90% od 20 kacis na 24C ocekuvaj cesti defrosti, i za da ja postigne zadadenata 24 ke i treba nekolku casa i moras toa zadavanje povisoka 4C temperatura da go tempiras mnogu porano posto treba vreme za toa od 20 da stigne do 24. Da go ubrzas toa vreme samo grealka moze da pomogne ili bekap-greenje, a poednostavno e da odrzuvas konstantno edna ista temperatura.
Na minusite e posuv vozduhot pa ke nemas defrosti, no tuka doagja do izraz mokjnosta na klimata koliku moze da dade na minusni temperaturi.
Sakam da ti ukazam deka edno fiksno pravilo nema, mora da si igras so setinzite zavisno od uslovite nadovresni, ama na kraj i u najzeznat mesec ko Januar bez da pravis experimenti so ista zadadena da ja teras cel mesec za 70~80m2 stan nema da dobies smetka nad 6000den. Normalno ako realno merele sekoj mesec i ne pisuvale pausali i letna smetka ti e 2000, znaci negde okolu 4000den kolku eden kubik drva platen regularno bez sverc-komerc situacii, zboram za Skopje ceni za drvata.
Sea odma ke se pojavi nekoj sto drvata gi plakja ne po 4000 tuku po 2500 svesen sum za toa...i sum videl, u 22/23h im gi nosat od bogzna kade.
Ama i tie so 1kubik nema da go pominat Januari, preku nokj i sekako ne sabajle nema da im bide 22C posto sigurno ne stanuvaat u 3 ili 4 da go zapalat kjumbeto/kotelot koe samo na tajmer nema nacin samo da se zapali. Preku den imaat i po 28C settaat po gakji ama kjumbeto im lapa, nemaat regulacija da go smalat da odrzuva 22/23 i pola toplina/m3/pari im leta niz ogjak.
Последно уредено: