Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2008
Мислења
5.893
Поени од реакции
4.378

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Ubav...Ke tise nalutam... Mojot eks Prekrasen Prilep ti go nema vo listava.... Auuu cskaj ...izgleda pregore mernata stanica ova skoro preku eden den.posle 17h do kaj sabajle 7 se alucuva bidejki sekogas e nad 200-300 a ona bas koga e Pik nad 500/700
Me ugusija komsiive ...
Jas se odmaram na +23,5°
Nadvor T vika -1°
Terame nesto nad 600w ...
Druze Mernata stanica za Prilep ne dava podatoci izgleda e degekt.
Mnogu e zagadeno neznam do kade e postapkata za subvencii na inverter klimi do 1.000 evra.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.893
Поени од реакции
4.378
Druze Mernata stanica za Prilep ne dava podatoci izgleda e degekt.
Mnogu e zagadeno neznam do kade e postapkata za subvencii na inverter klimi do 1.000 evra.
Nee defekt ja isklucuvaat bidejki lani odese i nad 2000 ..a PP bese 6/7 denovi Prvo mesto vo svetov :(
Автоматски споено мислење:

Prilep ima perfektna skara, a bogami i preubavi zeni, za edna merna stanica sto bila u defekt 24h da ne rusime dojam
Se salam..
Srekjni Praznici :)
Vo pravo si :)

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Strekna Nova Godina i Bozicni praznici
Me interesira mislejne od site prisutni na temata
Kaj nas naj zastapeni inverter klimi se 12btu a jas mislam deka treba da razmislime za pogolemi 14btu i 18btu
Eve zosto mislam deka e podobro malku da se predimenzionira inverterterot
- Klimata go zadrzuva kapacitetot na greejne na niska nadvoresna temperatura so pomala potrosuvacka na struja
-Kompresorot raboti so malo optovaruvajne (pomali obrtaj)
- Klimata ima mal boj ciklusi na defrost (odmrznuvajna) na nadvoresnata edinica
- Ovie klimi imat kvalitetni kompresori, imat dolg rabotnen vek.
Mnogu od ovie inverteri moze da rabotaat na minimum kapacitet od 1 kw sto znaci moze da imaat mnogu mal kapacitet na greejne
Golem problem na malite inverteri od 12 btu e toj sto na golemo optovaruvajne povlekuvat poveke struja, odnosno COP opajga bidejki kompresorite imaat skromi moznosti.
Vazen detal e pod koj kapacitet na optovaruvajne raboti inverterot vo rezim na greejne
Malo optovaruvaje na inverterot znaci i pogolem konfor,uzivajne,mala potrosuvacka na struja,dolg raboten vek na uredot...............
DAIKIN FTXZ25N
Инвертор за помештенија до 27м2
heat
0.60 - 3.60 - 7.5 kW моштност
heat
0.62 kW консумација
SCOP 5.90
cool
0.60 - 2.5 - 3.9 kW моштност
cool
0.41 kW консумација
SEER 9.54
Звуково налјагане 19 db / работа до - 20 С
Произход: јапонија
4450 лв.
ovoj moze da raboti i kako 9ka 12 ka i 18ka ama skapo e :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Во Велес мерната станица е на рид во новиот дел од градот!Во случај некој стварно да не се залета и поверува во ова!
Исто како Скопје да има една мерна станица кај ПМФ и таа да биде меродавна за цел град.
Автоматски споено мислење:

Strekna Nova Godina i Bozicni praznici
Me interesira mislejne od site prisutni na temata
Kaj nas naj zastapeni inverter klimi se 12btu a jas mislam deka treba da razmislime za pogolemi 14btu i 18btu
Eve zosto mislam deka e podobro malku da se predimenzionira inverterterot
- Klimata go zadrzuva kapacitetot na greejne na niska nadvoresna temperatura so pomala potrosuvacka na struja
-Kompresorot raboti so malo optovaruvajne (pomali obrtaj)
- Klimata ima mal boj ciklusi na defrost (odmrznuvajna) na nadvoresnata edinica
- Ovie klimi imat kvalitetni kompresori, imat dolg rabotnen vek.
Mnogu od ovie inverteri moze da rabotaat na minimum kapacitet od 1 kw sto znaci moze da imaat mnogu mal kapacitet na greejne
Golem problem na malite inverteri od 12 btu e toj sto na golemo optovaruvajne povlekuvat poveke struja, odnosno COP opajga bidejki kompresorite imaat skromi moznosti.
Vazen detal e pod koj kapacitet na optovaruvajne raboti inverterot vo rezim na greejne
Malo optovaruvaje na inverterot znaci i pogolem konfor,uzivajne,mala potrosuvacka na struja,dolg raboten vek na uredot...............
Среќна Нова и на тебе!
Инаку ние тука нема што да измислуваме кога се е веќе измислено! Ни јака ни слаба клима,туку според потребите таман!
Тоа што ќе земеш појака клима не заебуваш никој туку сам себе.Реално месец дена се критични кај нас во зимото,а за тој месец да биде преоптимизирана климата е во најмала рака наивно.Во останатите пет месеци ќе ти работи пали-гаси,па подобро купи он-офф клима тогаш и таман и во најладното ќе те грее.Ем и пари ќе заштедиш.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Во останатите пет месеци ќе ти работи пали-гаси,па подобро купи он-офф
Baš taka, što poveće predimenzionirana, toa poveće pali gasi ciklusi.
Vo tehnikata predimenzioniranjeto e mnogu skapa i nepotrebna rabota, vo sprotivno nie što se bavime so dimenzioniranje i komplicirani presmetki ne bi se mačele so niv, bi rabotele od oko, onaka po oset. Kako primer čeličnite konstrukcii, verojatno i betonskite sami padjaat ako se predimenzionirani... Edinstven poznat svetol primer e konstrukcijata na AJFELOVATA KULA koja Ajfel uspeal optimalno da ne ja predimenzionira, po oset i ako vo toa vreme ne bila poznata teorijata na izvivanje na Ojler....

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
Во останатите пет месеци ќе ти работи пали-гаси,па подобро купи он-офф клима тогаш и таман и во најладното ќе те грее.Ем и пари ќе заштедиш.
Nesto si utnal so komentarov, ne ja kapiras rabotata ocigledno, kakva vrska ima predimenzioniranje so on/off.

Forumot ocigledno stana mesto za trolanje za nekoj koj uziva vo toa i zatoa retko pisam.
Postot na covekot e 200% tocen, samo koj saka i moze da svati.
Minimumot na rabota od koj zavisi toa pali-gasi ne mora da bide povrzan so jacinata na klimata.
Toshiba suzumi 13-ka minimumot e 260-290w
Toshiba suzumi 22-ka minimumot e 160-190w PROVERENO I ZA DVETE.
Zboram za greenje i za stariot model.
Koja od ovie dve poveke ke pali gasi ???
Da ne komentiram za 12-ki od tipot na grreee koj imaat minimum od 500-600w
Pokvaliteten kompresor SEKAKO imaat pojakite modeli.
Za isporacani prosecni 2,5-3kw toplina na BILO KOJA nadvoresna temperatra SEKAKO pomalku ke bide opteretena pojakata edinica.
Defrost ako napravi 13-ka vo 25-30 kvadrati ednas ili dvapati vo denot, 22-ka nema da napravi ni ednas !!!
E pa sto e problemot - PARI
Lisicata posto nemozela da go fati-rekla KISELO E GROZJETO !!

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Nesto si utnal so komentarov, ne ja kapiras rabotata ocigledno, kakva vrska ima predimenzioniranje so on/off.

Forumot ocigledno stana mesto za trolanje za nekoj koj uziva vo toa i zatoa retko pisam.
Postot na covekot e 200% tocen, samo koj saka i moze da svati.
Minimumot na rabota od koj zavisi toa pali-gasi ne mora da bide povrzan so jacinata na klimata.
Toshiba suzumi 13-ka minimumot e 260-290w
Toshiba suzumi 22-ka minimumot e 160-190w PROVERENO I ZA DVETE.
Zboram za greenje i za stariot model.
Koja od ovie dve poveke ke pali gasi ???
Da ne komentiram za 12-ki od tipot na grreee koj imaat minimum od 500-600w
Pokvaliteten kompresor SEKAKO imaat pojakite modeli.
Za isporacani prosecni 2,5-3kw toplina na BILO KOJA nadvoresna temperatra SEKAKO pomalku ke bide opteretena pojakata edinica.
Defrost ako napravi 13-ka vo 25-30 kvadrati ednas ili dvapati vo denot, 22-ka nema da napravi ni ednas !!!
E pa sto e problemot - PARI
Lisicata posto nemozela da go fati-rekla KISELO E GROZJETO !!
Поентата е дека мора да имаме информација дека климата може да модулира под 500w на пример, поготово ако се работи за клима со поголем компресор.

Искрено за тошибата 22 не ми се верува, тоа ќе е многу ладно за клима со издув на 22јка.

Како и да е 400w е минимумот кон кој треба да се цели за да не дува ладно, а и да може да спушти доволно за да биде ефикасна. Опасното е ако климата има минимум од 800W. Бидејќи кај мене просекот не е 800 во ниеден период и е премногу за да е ефикасна бидејќи е пресилно за просторот. Од друга страна 100-200в ќе е прениска температура на издув освен ако не е многу слаб издувот како на 2.5 или 2кв клима.

D

Deleted member 12196

Гостин
Кај мене U Crown 12-ка на спушта под 600W. Деновиве ја контролирав, минимумот на кој работи секогаш е над 600W. Поставена на 22°, со вклучен IFEEL.
Ако сака некој нека ми ја објасни функцијата IFEEL. Дали е обичен далечински сензор? Читав нешто, ама не разбрав.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Ако сака некој нека ми ја објасни функцијата IFEEL. Дали е обичен далечински сензор? Читав нешто, ама не разбрав.
Во далечинското има темп. сонда па ова на одреден временски интервал (обично на секои три минути) ја пријавува температурата на местото каде што е поставено.
Предуслов е да има оптичка видливост помеѓу него и климата.
Не е пожелно да се држи во раце или да е поставено до друг извор на топлина.
Со IFeel се анулира компензацијата од 2 степени на внатрешниот сензор (во превод, наместена на 22 ќе мора да постигне 24 за да исклучи)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кај мене U Crown 12-ка на спушта под 600W. Деновиве ја контролирав, минимумот на кој работи секогаш е над 600W. Поставена на 22°, со вклучен IFEEL.
Деновиве е ладно, и океј е 600w. И кај мене е околу 650w просекот за цел стан. Сепак е Јануари, најладен месец во годината. Просечната температура е околу +3 степени во Јануари во Скопје.

За Октомври/Ноември/Март е важно да спушта на 400w, за да крене ЦОП. А би требало да може 12ка клима. Убаво е и од 5.5кв клима тоа да го прави.

D

Deleted member 12196

Гостин
Во далечинското има темп. сонда па ова на одреден временски интервал (обично на секои три минути) ја пријавува температурата на местото каде што е поставено.
Предуслов е да има оптичка видливост помеѓу него и климата.
Не е пожелно да се држи во раце или да е поставено до друг извор на топлина.
Со IFeel се анулира компензацијата од 2 степени на внатрешниот сензор (во превод, наместена на 22 ќе мора да постигне 24 за да исклучи)
Благодарам. Тоа ме интересираше.
Деновиве е ладно, и океј е 600w. И кај мене е околу 650w просекот за цел стан. Сепак е Јануари, најладен месец во годината. Просечната температура е околу +3 степени во Јануари во Скопје.

За Октомври/Ноември/Март е важно да спушта на 400w, за да крене ЦОП. А би требало да може 12ка клима. Убаво е и од 5.5кв клима тоа да го прави.
Не се разбравме. Кај мене за првите три дена од јануари просекот е околу 550W, но овде зборувам за минимумот на кој работи. Не смалува под тој минимум, туку исклучува.

Инаку, последните два дена од декември потрошувачката се приближи до 20KWh, просечно околу 800W, што не е лошо бидејќи беше доста студено.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
kakva vrska ima predimenzioniranje so on/off.
има и тоа многу голема,

а тоа е во сл. секој простор има потреба од минимум и максимум потреба од енергија за орджување на бараната температура која може да се движи во границите од 2-300W во преодни периоди па до неколку КW во ексремно студените денови,

заради тоа истиот уред во скоро иста квадратура на некој нема да му постигнува температура а на некој ќе му се гуши и ќе му се гаси

па така да ако има веродостојни и точни податоци за уредот кој некој го купува ќе може да се сведат на минимум проблемите од типот на пали гаси на кратки временски интервали или кај нас познато како on/off.

за ова да се добие е портебно и производителите а посебно трговците да бидат малку по реални во презентирањето на своите производи и своите уреди да не ги преставуваат како временски и семоќни машини.

реалноста е сл. кај нас од увозници, трговци па се до монтери секој препорачува и го нуди тоа од кое најмногу ќе заработи а не да му го понуди на купецот тоа од кое тој ќе има најмногу бенефит.
п.с секоја чест за исклучоците

Kajgana Shop

На врв Bottom