Најекономично греење и ладење

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Ne, malku-mnogu (10pati) poveke od 2 sijalici od starite ... no dobri se TA dvojki za spalna kako rece predhodno Deni. ako nesakas galama (sum) od klimata dodeka spies (nekoi se osetlivi i na 20dB kolku obicno bucat vnatresnite) togas za spalna TA 2kW... ja punis na evtina 4-5casa (potrosis 8-10kW dnevno X 3.5Denari).... ili okolu ili stotka pod iljadarce mesecno! Toa e kompromisot so bucnosta!... tuku ne kaza so koja klima grees soba od 15kvadrati da ne se vrakjam nazad!? Ili si kaza a jas sum propustil!? I ubo ti predlozi nekoj od clenovite, klimata non-stop uklucena, ne bi otisol nad 150kW mesecno, a bi dobil konfor ... Uste edna rabota. Ne nosi zaklucoci za klimata prema potrosuvackata (150kW) vo poslednive 30 dena ako ti e sefte so klima te prva sezona!... ova e meka (topla) grejna sezona te topol Dekemvri (Noemvri isto bese natprosecno topol)...
Не ми смета бучавата за спиење. Станува збор за daikin sensira 3.5kw.
Постот ми беше чисто за споредба со други со слична квадратура, инаку знам дека е натпросечно топла замива (иако календараки уште не почнала)

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
Kaj mene Hansolot za poslednive 15 dena ima potroseno 250kw, 50m2, namestena najcesto na 23-25, za mene toplo, ama koa ne zivees sam toa e.

Inace djabe sporeduvate, sekoj nacin na greenje si ima svoi prednosti i mani.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
што мислите околу политикава на МИДЕА да вршат дирекна замена при дефек ЛИНК

до душа не ги знам деталите под кои би дошло до замена на климата ама ми звучи интересно

Член од
29 август 2008
Мислења
5.940
Поени од реакции
4.441
150kW:30дена=5kW дневно

5kW:24= 0,208kW или 208 вати на час

За илустрација, мојата Mitsubishi FH50 за ноември потрошила 372 kW или 12,4 дневно или 510 W просек
По средна цена од 4,4 денари тоа изнесува 1637 денари
Inlustracija od kaj mene od 01.12 do denes 17denovi 183kw ili 10.7kw na den odnosno 445w,na cas za 40kvadrati slabo izolirani/(kade toplinata pred se bega na tavan ,sobata e na sever mal del istok.3 strani nadvoreseni zidovi ,4 prozori e edna balkonska vrata,,
mislam deka e ok.ali kako sto pisavte sekoe mesto sie prikazna za sebe...
Автоматски споено мислење:

Inlustracija od kaj mene od 01.12 do denes 17denovi 183kw ili 10.7kw na den odnosno 445w,na cas za 40kvadrati slabo izolirani/(kade toplinata pred se bega na tavan ,sobata e na sever mal del istok.3 strani nadvoreseni zidovi ,4 prozori e edna balkonska vrata,,
mislam deka e ok.ali kako sto pisavte sekoe mesto sie prikazna za sebe...
Ps.zaboraviv vremeto vo PP,e momentalno uzasnooo..... Vidlivost e max10m. zagadenost kolku sakas vlaznost 95% 1 stepen idealno za defrosti.....

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
што мислите околу политикава на МИДЕА да вршат дирекна замена при дефек ЛИНК

до душа не ги знам деталите под кои би дошло до замена на климата ама ми звучи интересно
Dobra kampanja e toa so DIREKTNA ZAMENA na Midea inverter klimite znaci dokolku dojde do defekt vo prvata godina ne ja popravaat tuku ja zamenuvaat so nova klima sto e odlicno.
NO losoto e sto i Midea pocna so trendot na inverter klimi so greaci na kompresor i kondez i mislam deka vo Setec nema Midea klima bez greaci taka barem mi kazaa koga prasuvav.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.659
Поени од реакции
1.523
Јас имам две (некогашни) од по 2kW
Ми загреваат (ионака топли) соби од 10-ина квадрати. Кои не се ни за клима ни без. Ако се влоши зимaвa ќе употребам една да ми го оправа COP-от :)
Jas toplam ednosoben stan (vo anglija) so termopecka, mislam deka e 3kw ama ne sum siguren, plus ima ko vgradena panelka ako sakas plus po potreba da si pustis. Kaj nas ima nekoa tarifa sto 10 saati imas eftina struja(7 preku nok i 3 saati preku den) i peckata e povrzana direktno na steker sto ima struja samo koga taa tarifa e aktivna. Zadovolni sne samo problem e ako se kaci malku temp nadvor doma e pekol, treba site dzamovi da gi otvoris za da reguliras temperatura :D

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
Dobra kampanja e toa so DIREKTNA ZAMENA na Midea inverter klimite znaci dokolku dojde do defekt vo prvata godina ne ja popravaat tuku ja zamenuvaat so nova klima sto e odlicno.
NO losoto e sto i Midea pocna so trendot na inverter klimi so greaci na kompresor i kondez i mislam deka vo Setec nema Midea klima bez greaci taka barem mi kazaa koga prasuvav.
абе од една страна изгледа добро дури и премногу добро за да е вистина но може да е и нож со две острици, и да е некој трик познавајќи ги македонските трговци,

конкретно ме интересира кој би платил за транспорт, демонтажа и повторна монтажа во случај на замена, друго не можев да ги видам деталите за да се добие дирекната замена.

:oftopik: конкретен случај во нептун со машинка за шишање која ми откажа по 4 1/2 години користење (а имаше 5 год. гаранција) ми дадоа дирекна замена без никакви проблеми но бидејќи немаше од истиот модел ми понудија друг тип за кој ја доплатив само разликата од таа која јас ја имав платено.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.940
Поени од реакции
4.441
Opa batoo (kaj se AntiGreacite tuka...?eve kako za niv edno klimice) so dvoen greac ...ke peceme skara ....

Attachments

Последно уредено:
Член од
20 август 2019
Мислења
34
Поени од реакции
60
Дали преку Daikin wi-fi контролерот може да се следи потрошувачката на апликација или морам од анхоч/логин да земам мерач
Da mozis da sledis potrosuvacka dnevna nedelna i godisna. Dnevnata na izminat sat kazvit kolku potrosila a ne momentalna potrosuvacka.

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Opa batoo (kaj se AntiGreacite tuka...?eve kako za niv edno klimice) so dvoen greac ...ke peceme skara ....
Druze toa jas vikam voopsto ne mi se sviga sto Midea pocna da proizveduva inverter klimi so greaci jas licno sum prodiv greacite na inverter klimi Midea sto pocna da pravi klimi so greaci voopsto ne mi se sviga !!!

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Druze toa jas vikam voopsto ne mi se sviga sto Midea pocna da proizveduva inverter klimi so greaci jas licno sum prodiv greacite na inverter klimi Midea sto pocna da pravi klimi so greaci voopsto ne mi se sviga !!!
grejacite na kompresor se idnina na klimite ;) :D veruval ili ne

Da mozis da sledis potrosuvacka dnevna nedelna i godisna. Dnevnata na izminat sat kazvit kolku potrosila a ne momentalna potrosuvacka.
nokno vreme na kolku T ja ostavas?

Член од
25 септември 2019
Мислења
86
Поени од реакции
161
Kaj nas na autofan 21-22 C trosese 1.3 kw od prilika, dodeka na 24C vtora brzina 0.9-1 kw na cas (mozebi e mnogu vo sporesba so mnoguminata no imame toplinski zagubi) sekako momentalno sme zadovolni

Член од
1 ноември 2019
Мислења
20
Поени од реакции
14
Додека ние праиме муабет за економичност некој друг ни ја крои капата...

П.С. Ова исто како тротинетите, купите тротинети, субвенции, па за на крај: несмеете да возите по улици и кај што нема тротоари.

Наздравје браќа моѝ

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Член од
20 август 2019
Мислења
34
Поени од реакции
60
grejacite na kompresor se idnina na klimite ;) :D veruval ili ne

nokno vreme na kolku T ja ostavas?
Nokno vreme na 18 ja mestam, preku den 20 do 22 navecer 23 do 24. Zavisit prema uslovite. Zasega prezadovolen em toplo em ekonomicno :)

Kajgana Shop

На врв Bottom