- Член од
- 28 март 2006
- Мислења
- 17.855
- Поени од реакции
- 12.394
не знам од кај го заклучи ова. Тоа е и проблемот со твојот теоретски модел на веганство ама пак не сфати од примерот. Ко ќе немаш со што, ќе ѓубриш исклучиво со вештачки ѓубрива. Не само што ги влошуваат својствата на земјиштето туку и се големи загадувачи на подземни и надземни води.I bidi i ti realen, mislis apsolutno site plodovi se nagjubreni so zivotinski izmet?
За потребите на земјоделието еве дијаграм како се зголемувале количините на вештачко ѓубре за да се добијат поголеми приноси од жита (УК пример има просек 8 тони/ха пченица, европски просек е 5-6, а македонскиот 3-3.5 тони/ха).
![w2598e05.gif](/data/attachments/224/224119-83d32dba34f216bf20f7a8be8b8c8198.jpg)
за да се добијат 6-8 тони во УК за потребите на пекарската и индустријата на цереалии, зголемувањата се енормни од 100 на 600 кг на ха. Каде истекува? За исклучиво да се храниме со растенија, леб и слично, веројатно ќе треба двојно повеќе приноси и исто толку површини со разновиден плодоред и доволно калории, витамини и микро и макро елементи за макар 5-6 милијарди жители.
Се насе, риби, пчели, животни и птици се уништуваат, без разлика користеле месо или не.
И не е само животински измет туку ферментиран измет и мочка-урина па силажа па сено па испаша...
штета е штета, помала за домашниот добиток, поголема за дивиот животински свет. Ако збориме за помала штета, тогаш еднаш месечно може ли едно парче мевце? Тоа е помала штета. За вегетаријанство, јајцата и млечните и воопшто сточни производи од кај ги добиваме? Синтетички не се.Neizbezno e da ima steta, megutoa so vegetarijanska ishrana stetata e pomala.
Последно уредено: