Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
28 март 2006
Мислења
17.856
Поени од реакции
12.394
I bidi i ti realen, mislis apsolutno site plodovi se nagjubreni so zivotinski izmet?
не знам од кај го заклучи ова. Тоа е и проблемот со твојот теоретски модел на веганство ама пак не сфати од примерот. Ко ќе немаш со што, ќе ѓубриш исклучиво со вештачки ѓубрива. Не само што ги влошуваат својствата на земјиштето туку и се големи загадувачи на подземни и надземни води.
За потребите на земјоделието еве дијаграм како се зголемувале количините на вештачко ѓубре за да се добијат поголеми приноси од жита (УК пример има просек 8 тони/ха пченица, европски просек е 5-6, а македонскиот 3-3.5 тони/ха).

w2598e05.gif

за да се добијат 6-8 тони во УК за потребите на пекарската и индустријата на цереалии, зголемувањата се енормни од 100 на 600 кг на ха. Каде истекува? За исклучиво да се храниме со растенија, леб и слично, веројатно ќе треба двојно повеќе приноси и исто толку површини со разновиден плодоред и доволно калории, витамини и микро и макро елементи за макар 5-6 милијарди жители.
Се насе, риби, пчели, животни и птици се уништуваат, без разлика користеле месо или не.

И не е само животински измет туку ферментиран измет и мочка-урина па силажа па сено па испаша...
Neizbezno e da ima steta, megutoa so vegetarijanska ishrana stetata e pomala.
штета е штета, помала за домашниот добиток, поголема за дивиот животински свет. Ако збориме за помала штета, тогаш еднаш месечно може ли едно парче мевце? Тоа е помала штета. За вегетаријанство, јајцата и млечните и воопшто сточни производи од кај ги добиваме? Синтетички не се.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.398
Поени од реакции
30.846
За исклучиво да се храниме со растенија, леб и слично, веројатно ќе треба двојно повеќе приноси и исто толку површини со разновиден плодоред и доволно калории, витамини и микро и макро елементи за макар 5-6 милијарди жители.
FALSE.

Produkcijata ke ostane gore-dole ista, zatoa sto i sega mesoto vo poveke recepti se koristi kako dodatok. Osven skarata.
Автоматски споено мислење:

Ако збориме за помала штета, тогаш еднаш месечно може ли едно парче мевце? Тоа е помала штета.
tocno.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Сум слушал муабети.... за дедо ми, кого два пати го враќале од логор откако ќе виделе дека е вегетаријанец. Конект д дотс и други светски рат бил вегетаријанци против месождери.
Колку е психолошка работава тоа е чудо, до каде оди рабит хол :)

Последно уредено од модератор:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.705
Поени од реакции
31.770
tuka se diskutira za vashiot nachin na ishrana i kup frleni pari za dotur na nutritienti sho vi nedostasuvaat kako veganovegani,ne samo shto nema nekakov efekt toj nachin na prezhivuvanje tuku e i poprilichno skap,a definitivno sum siguren deka toa shto ekstra potroshuvachkata ja kriete od vashite bliski,,,
,,,a ko sho kazha psy,,,nemate mentalen sklop,,,neznam kakvi se vashite konected,,,nemate sostojki za prenos niz sinapsite,,, :)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.836
Постирав едно многу јако вегетаријанско јадење на почеток на темава.
Иако сум месождер, веганско неможам баш. Секое јадење ми бара бар путер, јајца или нешто друго од животниско потекло.
Некако веганските ми се премногу лесни и сум гладен после оброкот.
Реално, пробувам бар 2-3 во неделата да не јадам месо, ама тешко ми иде.
Небитно...еве еден рецепт кој го спремам за доручек или вечера.

Марокански кускус

Патем, кускусот и квиноата се одлична комбинација за веганите/вегетаријанците.
Често пати кускусот знам да го спремам и само со печурки ситно сецкани и зачини. Испаѓа врв.

Исто може да се направат и полнети пиперки вегански.
Едноставни се, само ќе ви треба нешто во замена за меленото месо. Нешто како печурки, чикпис и сл.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.856
Поени од реакции
12.394
То бре народе. Идат (почнаа) посни денови, иде Свети Никола, треба софра за гости да се спрема.
Јес да сме праеле посна торта и слатки, посни пецива, посни салати ама не е на одмет нешто ново да стајме на маса шо не ни текнало досега.

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.836
Eve nesto od mene, preednostavno ko za pocetnici
Морам да ти изреагирам на рецептов.
Многу, премногу едноставен,и вкусот не воодушевува.
Еве подобрена верзија, која е истотака лесна за припремање.
На овој рецепт може да се додадат и маслинки без семки.
Автоматски споено мислење:

То бре народе. Идат (почнаа) посни денови, иде Свети Никола, треба софра за гости да се спрема.
Јес да сме праеле посна торта и слатки, посни пецива, посни салати ама не е на одмет нешто ново да стајме на маса шо не ни текнало досега.

Еве ти идеја.
Нормално, рецептите сите се месни, ама ти ќе искомбинираш да се посни.
Наместо сланина стави некое пиперче или што ти ја знам.
Има многу комбинации..

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
Za denes.... omileno mi e.... a i tipkava e super :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Еве го веган промоторот што има да каже за јадење месо и за веганите.
Hypocrisy at its finest.

Kajgana Shop

На врв Bottom