Веганизам/Вегетаријанизам

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
Poshto labav period vi ja zacitav prepiskata...

Ne jadam meso okolu 2 godini...

Dodeka jadev mnogu me nerviraa veganite, skoro sekoj demonstrirashe moralna superiornost i so toa ti sudi i nabiva vina.

Denes go svakjam ko vej of lajf... svoja filosofija.. no nemojte so osudi navredi.... furajte...

Jadenjeto meso e zaebana navika... ko kje se napolni mesheto so vkusna hrana pa lacime dopamince se e toa zavist od mali noze.....

Da ocekuvate da osvestite nekoj na forum so taka jaka zavist ne e realno.

Ko kje mi tekne na kjebapcinjata od Turist i koi transovi i ekstazi sum gi imal posle toa .. pa nekoj da mi zborel kako sum neeticen... uopshte nemalo da me produhovi.... naprotiv kje sum go oteral....

Eticki... indijancite porano koga lovele ubivale zivotno... kje kleknat pred nego promrmorat nekoja duma u stlu izvini i fala ti sho kje ni gi nahranish decata... trckaj sega vo vecnite lovishta...
Realnosta e deka vo odredeno doba sme morale za da preziveeme, ama barem sme imale blagodaram.

Soprugata i kjerkata si jadat meso... edni prijateli isto... edniot da drugiot ne... i egzistirame bez pritisoci i osuda....

Ko Telemiti sme ko kje razmislam... sekoj kako mu e voljata ( nemav namera da navredam tuku sega ustvari svativ) :)

Последно уредено:
Член од
22 февруари 2008
Мислења
100
Поени од реакции
234
...по логиката на нештата, би требало да се осудат сите тие кои јадат исклучиво растителна храна дека не се чувари на планетата и воопшто се кривци на пореметениот екоситемот на планетава!

Прегледај го приврзокот 223847

... вегетаријанците и веганите, јадејќи САМО растителна храна поради високиот процент на „совесност и „свесност“ појавен малку касно кон домашните животни, нешто после 25 години од животот, го уништуваат најважниот извор на кислород на планетава!:toe:
Веганите не јадат елки, врби и фикуси па да го уништуваат најважниот извор на кислород на планетава. Ако сакаш да тераш логика, размисли колку шуми се исечени за на нивно место да се одгледуваат животни или да се одгледува пченка, јачмен и слични житарки потребни за прехранување на тие животни.

Пс. 50% од кислородот на Земјата доаѓа од океаните.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Sindzirot na ishrana ne e opravdanie da se prodolzi so narusuvanje na eko sistemot.
Zivotnite na ovoj svet ne postojat za da bidat sluga na covekot. Samiot covek se naoga na relativno slaba alka od toj sindzir.
Taa 'energija' ne moze da stasa da se transformira vo druga forma, ili ne moze da se transformira dovolno poradi narushenosta na eko sistemot.

Primer ke gi zemam okeanite.
Covekot lovi haringa od okeanot. Za 1 mesec cela haringa se lovi od okeanot blagodarenie na covekot. Od haringata zavisat ptici, i drugi ribi, kitovi. od nedostatok na hrana ovie zivotni ili lovat druga hrana, ili najcesto kako sto e slucajot umiraat od glad.
Автоматски споено мислење:
За интеракции во екосистемот може да дискутирам само со некој стручен...
Основни поими ги мешаш...
Како прво знаеш ли се што се автохтони организми ? Пример ако земеме екосистем букова шума, све живо што природно се јавува во таа шума без да биде донесено од човекот и како организам е во нераскинлива врска со своето природно живеалиште, но и со живите организми во истиот екосистем е автохтон организам. Јас како биолог сум крајно против нарушување на рамнотежата на екосистемите преку лов, риболов, сечење автохтони дрвја, па и преку неправилно собирање на габи. Да не се занемарува дека човекот и природните живеалишта ги уништува на автохтоните видови...
Најголем процент од храната наша е од организми што се одгледуваат .
т.е специјално се наменети за исхрана- и растителни и животински тука спаѓаат...
Тоа за океанот и харингите се согласувам со тебе. Постои законски правилник како и колку може да се лови.
Со умерено собирање шумски плодови на пример не се уништува рамнотежа на екосистем во голем процент, но со масовно собирање на плодовите спречуваш процес на расејување на семето од тој плод, а расејување вршат животните, ветерот и понекогаш се врши со прскање на самиот плод како кај дивата краставица на пример...
Поентата ми е дека не треба да се чепкаат природните екосистеми, тоа со харингите што го кажа исто така е ужас...
Ти веганската храна што ја јадеш и е полна со пестициди и тешки метали од смрдливите почви наши, но и неретко наводнувана со отпадна вода од канали е одгледувана во вештачки екосистеми како ниви на пр...Јас месото што го јадам е од животни специјално создадени и одгледани за исхрана. И нема тука филозофии. Ти кажаа и погоре за ова...
А за стерилизација на човечкиот род, треба да се изврши кај педофилите, убијците, насилниците и сите останати морално осакатени штетници на општеството...

Последно уредено:

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
Koga prestanav so mesoto, pocnav da ja davam soprugata so moite sogleduvanja, se oseti deka sega ocekuvam i taa da go batali pa da ziveeme po mojava filosofija. Verojatno i sum sakal potsvesno i polusvesno da i nametnam.
So toa se oseti osuduvana od mene i imavme zaebana atmosfera vo brakot.

Uvidov kolku sum glup - shto predizvikuvam, i ja uspokoiv... prifativ deka ako klikot mene mi se desil ne znaci deka treba i nejze odma, nitu deka jas kje i go iniciram na sila... egoto raboti na povekje nivoa...

Nego realnosta e deka i mesojadite se vigani ili vegetarijanci vo odreden obrok... sigurno nekoj jade samo gevrece odsabajle... burek so sirenje... mislam deka ovde moze da si vidat i oni recepti primer za tie obroci...

Последно уредено од модератор:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.268
Поени од реакции
43.018
убаво е тоа да имаш веган на маса со тебе додека ти го јадеш бурекот со месо за доручек, он да те потсетува колку крави се утепани за да го јадеш тој бурек.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.705
Поени од реакции
31.770
Se razbirame site go upotrebuvame... licno go apliciram koga epten nekoj kje mi nastapi na zulj... ali terminologijata mi e - go/ja soocuvam so vistinata :D

No eve direktno iskustvo...

Koga prestanav so mesoto, pocnav da ja davam soprugata so moite sogleduvanja, se oseti deka sega ocekuvam i taa da go batali pa da ziveeme po mojava filosofija. Verojatno i sum sakal potsvesno i polusvesno da i nametnam.
So toa se oseti osuduvana od mene i imavme zaebana atmosfera vo brakot.

Uvidov kolku sum glup - shto predizvikuvam, i ja uspokoiv... prifativ deka ako klikot mene mi se desil ne znaci deka treba i nejze odma, nitu deka jas kje i go iniciram na sila... egoto raboti na povekje nivoa...

Nego realnosta e deka i mesojadite se vigani ili vegetarijanci vo odreden obrok... sigurno nekoj jade samo gevrece odsabajle... burek so sirenje... mislam deka ovde moze da si vidat i oni recepti primer za tie obroci...
,,,,dobro e shto si uvidel mnogu raboti,,ama pak so nekako vo temnica,,,tiki nastrana tie raboti,okolu pisledniot pasus,,,tuka e mozhebi celata poenta shto ne veganoveganite imaat sloboda na umot pa mozhat koga sakaat i kako sakaat da konzumiraat hrana of dvete vrsti,,,koga sakam jadam zelenchuk i ovishtie a Bogami i meso koga i kako sakam,,,a vie are ogranicheni po mnogu osnovi,,,da ne nabrojuvam sega koi se tie igranichuvanja,,,ke se najdete navredeni,,,

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
,,,,dobro e shto si uvidel mnogu raboti,,ama pak so nekako vo temnica,,,tiki nastrana tie raboti,okolu pisledniot pasus,,,tuka e mozhebi celata poenta shto ne veganoveganite imaat sloboda na umot pa mozhat koga sakaat i kako sakaat da konzumiraat hrana of dvete vrsti,,,koga sakam jadam zelenchuk i ovishtie a Bogami i meso koga i kako sakam,,,a vie are ogranicheni po mnogu osnovi,,,da ne nabrojuvam sega koi se tie igranichuvanja,,,ke se najdete navredeni,,,
Ограничени од жал за животите на животните што требаше да ги заштитиме......многу лоша работа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.858
Поени од реакции
12.398
Поентата ми е дека не треба да се чепкаат природните екосистеми, тоа со харингите што го кажа исто така е ужас...
Ти веганската храна што ја јадеш и е полна со пестициди и тешки метали од смрдливите почви наши, но и неретко наводнувана со отпадна вода од канали е одгледувана во вештачки екосистеми како ниви на пр...
имаме доста исти предмети учено :) Tие пестициди и метали па и вештачки ѓубрива (кои буквално ја пукаат почвата) најчесто ги загадуваат површинските и подземни води. Доколку се земе предвид моралот кој овде се споменува последно време, со посевите исто се уништуваат голем број редица видови, родови и фамилии жив свет. За дивите животни и птици применуваш отрови. Значи само неколку наброени штети-климатски промени, деградација на земјиште, полутанти, биодиверзитет, салинитет на почва, уништување на шуми (заради земјоделие и индустрија), ништо од тоа не се зема предвид кога се збори за заштита на животните, затоа и не држи вода. И не само земјоделието туку и секоја активност на човекот. Али џабе трудот.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.401
Поени од реакции
30.846
Ти веганската храна што ја јадеш и е полна со пестициди и тешки метали од смрдливите почви наши, но и неретко наводнувана со отпадна вода од канали е одгледувана во вештачки екосистеми како ниви на пр...Јас месото што го јадам е од животни специјално создадени и одгледани за исхрана. И нема тука филозофии. Ти кажаа и погоре за ова...
Sis, macno mi e da ti povtoruvam, se lajkate so lurz, ama ne gi citate i ne gi odgovarate istite prasanja.
Koja e taa veganska ishrana, ja sho ja jadam a ti sho ne ja jades? Jas go jadam istoto so tebe, osven meso.
I shto se slucuva so pesticidite so koi e rastena stokata sho ja jadete?
Pa jas ako imam kancer od pesticidi, ti jades kancerogeno meso.
Ili stvarno mislite deka praseto ke go iskaka i izmocka pesticidot, i ste pobezbedni :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.858
Поени од реакции
12.398
Sis, macno mi e da ti povtoruvam, se lajkate so lurz, ama ne gi citate i ne gi odgovarate istite prasanja.
Koja e taa veganska ishrana, ja sho ja jadam a ti sho ne ja jades? Jas go jadam istoto so tebe, osven meso.
I shto se slucuva so pesticidite so koi e rastena stokata sho ja jadete?
Pa jas ako imam kancer od pesticidi, ti jades kancerogeno meso.
Ili stvarno mislite deka praseto ke go iskaka i izmocka pesticidot, i ste pobezbedni :D
Очигледно мора да образложам поопширно и посликовито. Не е твојата исхрана во прашање кога збориме за ова. Во прашање е целокупната исхрана на човекот (и не само исхрана, споменав...и индустрија и фармација и ред изуми и погодности за човекот али ај да се ограничиме на исхраната) која ги уништува почвите, подземните и надземни води, го салинизира земјиштето, го деградира, го загадува со полутанти, уништува хабитати на милиони птици и животни итн итн...значи сите нека сме вегани, пак живиот свет, животните и птиците ќе умираат. Ради нас, затоа што имаме таква машинерија и методи да ги уништиме. Единствена разлика е што во стакленичките гасови енормно придонесува сточарството за разлика од пољоделството-посевите. Али без сточарство, посевите не знам колку би успевале. Ќе трча народ по диви корења.
Човекот не е предодреден оти е хомо сапиенс сапиенс, но ги уништува животните на овој или оној начин, заради задоволување на своите потреби од разни области.
Не знам зашто е тешко ова да се сфати или прифати. Ако сакаш пример, еве...цела Македонија јаде пченица и домати. За тие да се произведат, шо е потребно? Да ослободиш доволно плодни површини за доволно калории за исхрана, да уништиш одреден екосистем, да го полееш со вештачки ѓубрива (пошто добиток ќе нема), да го затруеш со пестициди при што водата исто ќе ја загадиш и од пестициди и од ѓубрива, да го поливаш со вода од сите можни ресурси плус да увезеш...притоа дали можеш да претпоставиш колку птици и животни ќе бидат уништени? Само од земјоделие.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.401
Поени од реакции
30.846
Neizbezno e da ima steta, megutoa so vegetarijanska ishrana stetata e pomala.
Kako i zosto?
Ti kazav, nema da ima posebni posadi so stocna hrana, nema da ima tolkavi povrsini za farmi.
I bidi i ti realen, mislis apsolutno site plodovi se nagjubreni so zivotinski izmet?
Eve ako ti e do izmetot imame dovolno od lugeto :D
Makedonija ima proizvodstvo na plodovi, dovolno, zavisi od sezona, ponrkogas duri i skapuvaat.

Последно уредено:

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
Mnogu popametni skontaa reshenieto...
Nema da vi se svigja ama Cultured meath

Moz da se bunite kolku sakate ali utre u 7-mica mnogu kje znaesh od kaj e mesoto... go eliminira etickiot problem... kje go usovrshat...
kje stanae za nekolku godina i poeftino za praenje nego zivotni da cuvash...

A za zemjodelie Vertical farming...

Samo nauka moz da ni go reshi problemo... jas gi podrzuvam...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.268
Поени од реакции
43.018
тоа е ултра глупа работа, од разлог што нешто што го мрзиш да го јадеш од друга страна го сакаш, но не го сакаш на тој начин, него у некаква форма таква веганска.

Последно уредено од модератор:

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
тоа е ултра глупа работа, од разлог што нешто што го мрзиш да го јадеш од друга страна го сакаш, но не го сакаш на тој начин, него у некаква форма таква веганска.
Prijatele ne rekov deka jas kje go jadam... toj sho si jade meso uf idninata kje ima vakvo na izbor... meso e samo porasnato.. i poleka nema ni izbor da ima... zlate i 7-mica i ostali vakvo kje ti stavat...

Pa evropska unija kje donese nekoj zakon da ne se kolat zivotni vakvo da se jade.. Kolateralna shteta kje se otepaat ushe po nekoj farmer ko u francija... ama lajf gouz on... kje gi prezalime...

I od kaj znaesh mozda ko kje go probate kje vi se svigja i povekje od d rijl ting... eve pishuva i omega kje mu staat.. ovo ono...

Se e kako treba...

Kajgana Shop

На врв Bottom