Најекономично греење и ладење

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Ajde daja razmrdame temava veke stigna ona ladno koe go cekame skoro cel mesec nanazad..(kade se merejnata od clenovive.?.se prepukuvase na 10-12°).momentalno kaj mene na mojot merac nadvor 2,8° na net nekade 1/2/3°
Potrosuvacka okolu 740-750w no od 24 na 25° potkrenavme ...
Starive kajli tesko deka ke se cimnat na ova zaladuvanje osobeno onie koi si gi merevme preklani na jakata zima Doduse Zlatko se podnovi pa mozda ke prenese rezultati za negoviot model.
Ama eve se solidariziram i Ja: Zadadena 24, na termometar na masicka fakticka 23, modulira na 530-540W.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Ajde daja razmrdame temava veke stigna ona ladno koe go cekame skoro cel mesec nanazad..(kade se merejnata od clenovive.?.se prepukuvase na 10-12°).momentalno kaj mene na mojot merac nadvor 2,8° na net nekade 1/2/3°
Starive kajli tesko deka ke se cimnat na ova zaladuvanje osobeno onie koi si gi merevme preklani na jakata zima Doduse Zlatko se podnovi pa mozda ke prenese rezultati za negoviot model.
Ama eve se solidariziram i Ja: Zadadena 24, na termometar na masicka fakticka 23, modulira na 530-540W.

D

Deleted member 95595

Гостин
Za zal imam samo eden merach za struja, staven na Haier Tundra 18kata od moite, i nemozam da spodelam rezultati od Mirsubishite, ovas godina ke ja sledam Haierot poshto Mitsubidhivo vekje znam kako rabotat. Kolku shto mozam da sledam od rabotata, Haierov ochekuvano raboti kako on-off na ovie temperaturi bidejki za na ocie temperaturi e predimenzioniran, 36m2 dnevna, prizemje, kukja bez izolacija, lokacijata e celosno severna strana, pod 1/3na od dnevnata ima podrum koj nema izolacija na tavanot. Potroshuvachkata na klimava e 420w na cas, moite se presrekni, dnevnata e sekogash topla, namestena e na 22 na AutoFan, epten retko ja stavaat na 24 na dalinskoto. Ama najgolem del od vremeto e na 22. Toa e toa, ke gi pochekame poladnive denovi da vidims.
IMG_20191130_222608.jpg

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Strelec ne sum duplikat na nikoj.
Koa ke imam poishe vreme ke pisham eden ubav post za 3te klimi sho gi imam so dokumenti moi I so doaganje na gosti ako sakash.
Neo on-off 3.5 7god stara top klimice do sega bez greska.
Gree lomo mirror (sranje u boja I toa sivo)
Hansol 3.5 zasega dobra osven sho e dosta buchna vnatreshnata ( za ovaa klima posebno ke ja analizirame montazata i ima cirkus da izleze na forumov)

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Za zal imam samo eden merach za struja, staven na Haier Tundra 18kata od moite, i nemozam da spodelam rezultati od Mirsubishite, ovas godina ke ja sledam Haierot poshto Mitsubidhivo vekje znam kako rabotat. Kolku shto mozam da sledam od rabotata, Haierov ochekuvano raboti kako on-off na ovie temperaturi bidejki za na ocie temperaturi e predimenzioniran, 36m2 dnevna, prizemje, kukja bez izolacija, lokacijata e celosno severna strana, pod 1/3na od dnevnata ima podrum koj nema izolacija na tavanot. Potroshuvachkata na klimava e 420w na cas, moite se presrekni, dnevnata e sekogash topla, namestena e na 22 na AutoFan, epten retko ja stavaat na 24 na dalinskoto. Ama najgolem del od vremeto e na 22. Toa e toa, ke gi pochekame poladnive denovi da vidims.
Прегледај го приврзокот 223897
Ova e 426kW potroseno za 41 den.

Член од
25 септември 2019
Мислења
86
Поени од реакции
161
Fala, na taa pozicija sto mi preporacavte vnatreznata e montirana a nadvoresnata vo is zid so klimata no pod prozorec,

i izgleda navistina e golema za prostorot posto na fan 1 mnogu duva, a za spienje (nap) i preku den preci a za sedenje ne, i nema ista raspredelba na toplina dnevna vs kujna, no takov ni bese budzet samo edna klima, ili mozebi seuste ne e pustena da raboti 24h vo prostorot dosega samo preku den rabotese

nekako go custvuvame suh vozduhot mozebi dok se naucime

So zdravje da se sluzite!
Ako se sekjavam dobro debatiravme za kade da ja montirate pa ubavo bi bilo da pokazete ili objasnite na skicata kako kade gi namontiravme vnatresnata i nadvoresnata..
Monterot na dva meseca moze da cisti filtrite svoi ako zivee negde na planina ama po gradovite vo mk kade e crn vozduhot od so gori chadi i zagaduva sve i svasta toplo preporacuvam mienje na dve max tri nedeli. Em poefikasna rabota na Daikinot em pocist vozduh doma :)

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Fala, na taa pozicija sto mi preporacavte vnatreznata e montirana a nadvoresnata vo is zid so klimata no pod prozorec,

i izgleda navistina e golema za prostorot posto na fan 1 mnogu duva, a za spienje (nap) i preku den preci a za sedenje ne, i nema ista raspredelba na toplina dnevna vs kujna, no takov ni bese budzet samo edna klima, ili mozebi seuste ne e pustena da raboti 24h vo prostorot dosega samo preku den rabotese

nekako go custvuvame suh vozduhot mozebi dok se naucime
ne ja isklucuvajte i jas ja imam istata raboti non stop

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
јас уште пред да ја купиме климава читав многу коментари од луѓе што имат клима gree и се презадоволни...ќе одиме и во продавницата од кај што ја купивме да му кажиме за ова па ако треба нека пуштат некој да ја проверат да не не е нешто во ред
Mene nekni mi ja montiraja gree fairy 3.5 niti mirisa niti nisto. Citam po toa upatstvata ako ti teci freon ke ima nekoj neprijaten miris, taka da pravec kaj monterot, prodavnicata i neka si go sredat problemot. Mozi ne e ni do freonot, mozi si ima druga maka no bitnoto e ne treba da mirisa voopsto.
Sega prv vpecatok za mojata. Grejam okolu 30 m2 so tavan visok 2.3 metri, dve sobi so siroki lizgacki vrati. Pred toa se greev na drva i mozi sum naviknat na potoplo no koga gledam nekoj namestil na 22, na 23 i taman im e nekako mi e cudno, baska neprijatno i ladno. Si ja namestiv na 27, na metro od zemja se stabilizira na okolu 24-25 i taka taman mi e. Si postignuva, se gasi ili vekje sto i da pravi pa se uklucva i taka. Arno ama sega ne sme ni vo minus temperaturi. Vcera bese 1 stepen ili tuka nekade. Kako ke se ponasa na - 15 i podolu ke vidime ama prv vpecatok mi igra okoto. Merac na potrosuvacka ke zemam denovive pa baba lazi, trap ne lazi. Bilo kako bilo kaminot sedi, drva imam pa zimata mozi da pocni.
P. S temp na izduv so obicen termometar e okolu 50 stepeni. 49 - 50 taka nesto. Ventilatorot ili na auto ili medium, uste si eksperimentiram. Ovie dena ke se zamaram so upatstvoto, moznostite i funkciite.
P. S 2 sto uloga ima toa elkata i toa kukjareto so dve strelki vnatre nadvor. Ajde ednata, elkata jonizator ili sto da e ama ova drugoto pojma nemam sto uloga igra.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Eve vi uste eden traktor so drugarti Flegma da si slusate....ako ne si duplikat negov.
Со другар му Флегма гледаат како се брукаш и од 2-3 погрешно монтирани случаи правиш правило.

И згора на се Флегма гледа како најдобрата фирма потфрла на круцијални полиња како што се:
  • Греач на тацна кој се уклучува на плус 20 степени надворешна и троши 100-ина вати. Ваљда корисниците да можат да се фалат со ненадј*биво ниска модулација.
  • Клима која мириса [SIC] на кинеска продавница. Подобро на продавница отколку на г.. на, нели?
  • Вентилатор на внатрешна "Пента да будем"
  • Клима која (ќутете и не кажувајте) троши колку рерна
И така. Интересантно е :)

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.828
Со другар му Флегма гледаат како се брукаш и од 2-3 погрешно монтирани случаи правиш правило.

И згора на се Флегма гледа како најдобрата фирма потфрла на круцијални полиња како што се:
  • Греач на тацна кој се уклучува на плус 20 степени надворешна и троши 100-ина вати. Ваљда корисниците да можат да се фалат со ненадј*биво ниска модулација.
  • Клима која мириса [SIC] на кинеска продавница. Подобро на продавница отколку на г.. на, нели?
  • Вентилатор на внатрешна "Пента да будем"
  • Клима која (ќутете и не кажувајте) троши колку рерна
И така. Интересантно е :)
Dobro e sto prizna deka Gree e najdobrata firma.
Site , 4 slucai koi gi kazuvas se dosta tesno povrzani so tebe, ti si znaes zosto.
Jasen si im na site. Trolaj slobodno.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.498
P. S 2 sto uloga ima toa elkata i toa kukjareto so dve strelki vnatre nadvor. Ajde ednata, elkata jonizator ili sto da e ama ova drugoto pojma nemam sto uloga igra.
Kukjareto so dvete strelki kako sto go opisa e za vnes na svez vozduh od nadvor, funkcija koja ja imaat kanalski ili kasetni edinici, t.e vazi za poedini modeli, ne za site, Fairy nema moznost za vnes na svez vozduh.
IMG_20191201_124015.png
Автоматски споено мислење:

Сепак Другари сте а :)

Последно уредено:

Ayk

Член од
5 февруари 2015
Мислења
54
Поени од реакции
142
Pred malce zavrsiv so montaza na grejaci na "BEKO" klimata vo spalna pa eve nekoja slika ako nekoj go interesira.
Grejacite se vo sustina grejna zica so pozitiven temperaturen koeficient sto vo prevod znaci kolku poveke se vzestuva zicata, se namaluva protokot na struja niz nea - ili uste poednostavno, se samo-regulira. Postignuva equilibrium na ~80 stepeni.
Namestiv grejac i na tacna i na kompresor. Grejacot se kontrolira so Sonoff Basic i mozi da se prikluci/iskluci "preku internet" od mbilna aplikacija.
Iskoritiv okolu 3.5m grejna zica koja na ova vreme se stabilizira na okolu 70W posle 10 min.

Za moe iznenaduvanje, kompresorot e Gree :).

Znam ne se popularni grejacite na temava delumno poradi trolanje, ali barem naprajv da se isklucuvaat od "dalecinsko".

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom