Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Дечки ај вака да ве прашам неколку прашања. Може ли млад човек кој е тотален аутсајдер во врска со било каква процедура поврзана со тргување на акции да успее да направи некој профит од оваа ?Која е процедурата за купување/тргување акции? Колку е минимумот кој што треба да се инвестира за да може да се оствари некој профит. Дали дивидендите идат месечно ( ако е месечно грубо кажано колку треба да се вложи за да се добива отприлика 200-300 евра месечно) или годишно ? Гледам нлб банка вршат посредување за тргување на берза и дали се исплати преку нив да се проба ? Како што гледате немам некое познавање од оваа па ако имате нешто друго да кажете би било добредојдено.
Decki prasanjevo e dali moze da sednam na masa poker so profesionalci, a ne gi znam pravilata? I da im kjaram?

Mozda i moze. Ama TESKO

Член од
1 февруари 2016
Мислења
290
Поени од реакции
238
,, Што се однесува во Владата таму има оставено средства доколку дојде согласно пропозициите на Законот за енергетика да Владата откупи дел од уделот во ГАМА што моментално го поседува „Макпетрол“ и доколку се дојде до таква спогодба, ќе имаме и денес точка на дневен ред со помош на медијација на енергетската заедница од Виена со „Макпетрол“,, - Кочо Анѓушев – вицепремиер за економски прашања (Алсат М, 29.10.2019)

Некако многу ,,доколку,, за нешто што као беше сигурно. Затоа верувам дека е оваа апатија за акциите на МП.
Автоматски споено мислење:

Ни Гама, ни извештајот на ТНБ, ни извештајот на АЛК, нуту извесниот влез во НАТО, не ја придвижија берзата, позитивна нула. Со недобивањето на датумот и со изборите, се изгуби огромен дел од ентузијазмот дека нешто во најскоро време ќе тргне на подобро. Кај секој нов инвеститор тоа влијаеше многу за тоа дали да влегува или не.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Стварно мислиш дека нашата економија е послична со јапонската и американската, околку со српската? o_O
Ekonomijata e.... tapa.... Ama I sporedbite ne se OK...... Ako sakas sporedi I so srbskata koja e ~75% od pikot 2008 uste pred nekolku godini..... Dodeka mse tek sega e na 43% od nekogasniot rekord. Gledaj gi poedinecno firma po firma I ona sto e dobro kupuj

Член од
23 февруари 2019
Мислења
304
Поени од реакции
305
,, Што се однесува во Владата таму има оставено средства доколку дојде согласно пропозициите на Законот за енергетика да Владата откупи дел од уделот во ГАМА што моментално го поседува „Макпетрол“ и доколку се дојде до таква спогодба, ќе имаме и денес точка на дневен ред со помош на медијација на енергетската заедница од Виена со „Макпетрол“,, - Кочо Анѓушев – вицепремиер за економски прашања (Алсат М, 29.10.2019)

Некако многу ,,доколку,, за нешто што као беше сигурно. Затоа верувам дека е оваа апатија за акциите на МП.
Автоматски споено мислење:

Ни Гама, ни извештајот на ТНБ, ни извештајот на АЛК, нуту извесниот влез во НАТО, не ја придвижија берзата, позитивна нула. Со недобивањето на датумот и со изборите, се изгуби огромен дел од ентузијазмот дека нешто во најскоро време ќе тргне на подобро. Кај секој нов инвеститор тоа влијаеше многу за тоа дали да влегува или не.
Позитивна нула?!? 20% раст оваа година е далеку од нула. Која берза во регионов има приближен раст?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Uzivajte dur MPT kupuva se e vo red :)
Denes novi 500 akcii na 73.000 i zivi srekni za datumot pak :)
Isto se slucuva i vo ALK i vo KMB pa i TNB.
!!!
Ovaa apatija nekako mnogu dobro im se najde pri raka na niv a bogami i na mene :)
Sporeduvajte i lazete se ova ke bukne do kraj na godina pogotovo vo januari koga ke se delat finalnite karti !!!

Член од
1 февруари 2016
Мислења
290
Поени од реакции
238
Позитивна нула?!? 20% раст оваа година е далеку од нула. Која берза во регионов има приближен раст?
Значи коментирав за периодот пред и по ,,датумот,, . За тој период имаше многу ентузијазам за вложување, а не зборувам за цела година. Ако веќе сметаш, тогаш репер период нека ти биде авг - окт 2019. Да беше датумот само во тој месец ќе имаше раст од 20%.

Член од
11 јули 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
1.997
Здраво дали ќе сака некој да ми објасни дали може и ако може како е процедура за купување акции (да не е преку брокер)од познаник да речам со кој што си договоривме цена, ни одговара на двајцата... Или друг случај доколку треба да ги наследиш, дедо ми има акции кои што сака да ми ги подари... Дали може преку нотар со договор или се оди преку брокер... Знам од колега дека порано можело без брокер односно он има купувано од колеги дирекно...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Javi se vo eurohaus i se ke ti objasni brokerot !!
Dolznost e da ti gi kaze site informacii so koi sto raspolaga i da ti gi kaze negovite viduvanja kade e najdobro po tvoj vkus da vlozis !!!
075257169 stole ;)

Член од
23 февруари 2019
Мислења
304
Поени од реакции
305
Значи коментирав за периодот пред и по ,,датумот,, . За тој период имаше многу ентузијазам за вложување, а не зборувам за цела година. Ако веќе сметаш, тогаш репер период нека ти биде авг - окт 2019. Да беше датумот само во тој месец ќе имаше раст од 20%.
Од 1 август до денес МБИ10 има раст од 10,5%

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Fizickite lica cuvaat vo banki 4,5 milijardi evra so 0,nishto % kamata a nie ovde si vadime oci sto vredelo povekje, sto pomalku, sto skoknalo povekje, sto pomalku...

ne me ni chudi sto vaka finansiski nepismen narod se objasnuva za bugarski pasoshi I najekonomicno greenje, a ne za, na primer stedenje, investiranje, privaten biznis, patuvanja, uzivanje I sl...

Член од
10 јули 2019
Мислења
90
Поени од реакции
67
Fizickite lica cuvaat vo banki 4,5 milijardi evra so 0,nishto % kamata a nie ovde si vadime oci sto vredelo povekje, sto pomalku, sto skoknalo povekje, sto pomalku...

ne me ni chudi sto vaka finansiski nepismen narod se objasnuva za bugarski pasoshi I najekonomicno greenje, a ne za, na primer stedenje, investiranje, privaten biznis, patuvanja, uzivanje I sl...
4,5 milijardi podeleno so 2 milioni e 2250evra. Da receme del se deca bez zastedi toa se 3000evra vo banka od covek. Ne bi rekol deka toa se dovolno za investiranje ili pak otvaranje na sopstven biznis.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
290
Поени од реакции
238

Интересна идеја, мислам дека ќе биде интересна за голем дел од луѓето кои имаат нешто на страна, а се тотални зихераши. 3,5 % нема нигде во другите стандардни банковни понуди

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
4,5 milijardi podeleno so 2 milioni e 2250evra. Da receme del se deca bez zastedi toa se 3000evra vo banka od covek. Ne bi rekol deka toa se dovolno za investiranje ili pak otvaranje na sopstven biznis.
i da e taka, a ne e, prosecno semejstvo treba po tvojata logika da ima 12.000 eur... i toa e malku za pocetok? pa 12.000 eur vlozeni na MSE po random algoritam vo 2012-2013-2014-2015 kje bea so reinvestiranje sega minimum 50.000...

a ako se raboti za biznis, 12.000 ne e losha brojka za pocetok, osven ako ne se zaletuva vo oblaci so nekoi ludi idei...

jas mislam deka e problem sto 99% od lugjevo sto gi poznavam ne sakaat da se otkazat od nikakvo zadovolstvo i zatoa nemaat pari za stedenje i investiranje... rucheci/veceri po kafani, najdobra kola, renoviranje doma na sekoi 5 godini, 2-3 odmori godishno, sekoi 6 meseci-godina nov model na telefon itn itn, a ustvari site se tie lugje sto rabotat za makedonska plata??? i sto treba da im se sluci za da im trgne vo zivotot? ili da dobijat 7ka na loto ili da udri meteor, nema treto.... a da, treto e da im izleze bugarskiot pasosh i da chistat nuznici po zapad...

Kajgana Shop

На врв Bottom