Најекономично греење и ладење

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Најпрво, поздрав до сите.

Гледам дека тука има добри познавачи во врска со климатизација, па би прашал совет за неколку прашања:
Се работи за стан (64 m2 во простории) во Скопје, нова зграда (2017) со надворешна изолација од 10 цм графитен стиропор, прозорци REHAU GENEO со трослојно четирисезонско стакло, според изведувачот зградата има сертификат за А класа енергетска ефикасност.

Гледам дека тука препорачувате како најекономично греење, со клими,

1. Моментално греењето на станот е со парно од БЕГ, сметката е 1,260 ден. х 12 месеци. Односно 15,120 ден. за грејна сезона.
- дали може да се изведе греење со клими за пониска годишна потрошувачка од 15,000 ден. Ако се земе предвид и цената на климите и паушалниот дел што ќе мора да се плаќа секој месец према БЕГ (иако си исклучен од нивната мрежа), колкав би бил рокот за враќање на инвестиција во клими?

2. Ако не се ставаат клими за греење, тогаш за ладење ќе треба барем една клима (која би се користела и за греење на дневната соба, во меѓусезона додека не го пуштат парното). Предлог за ваква клима? Дали вреди да се инвестира во поскапа клима, за оваа потреба? Буџет: 60,000 - 70,000 ден,

Скицата од станот е дадена подолу,
Горната страна е на север и е наворешен ѕид, исто и левата страна (запад) е надворешен ѕид, другите се внатрешнј зидови.

Предвидено е место за клима (над врата према балкон) со отвор во ѕидот за цевките према надворешната единица и поставени се држачи за надворешната единица на балконот (обележано со црвено).

Дали, тоа место е погодно за поставување на климата или треба да се бара друга локација со дополнително бушење за цевките?

Однапред Ви благодарам за предлозите.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Вие имате друг проблем сега, сум влегол во таков стан зимно време не се издржува од што е претопло па луѓето си ги гаснат парната(поединечно) отвараат прозори и слично.
Мој предлог е да не се откажуваш од градското парно а да си земеш некоја 3.5ка инвертер за ладење само. Јас би ја монтирал на соседниот зид (од сега како ти стои) со што би дувала во правец накај масата.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
На тема греачи еве што најдов на фб

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
I Toshiba stava grejaci....da si gi procitaat prvo servisnite ovie specijalci posle neka pisuvaat gluposti po FB
Sami si postavuvaat naracani prasanja i sami si odgovaraat...
greac1 Toshiba.jpg

grejac tosh.jpg

D

Deleted member 12196

Гостин
На тема греачи еве што најдов на фб

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
На овие од Енергија еднаш им поставив прашање и одговорот не ми се допадна. Кога јас како лаик можам да сфатам дека немаат врска што пишуваат, повеќе не треба коментирање.
ПС
Ова не се однесува на прашањето дали треба или не треба греач. Немам доволно познавање на материјата за да можам да тврдам вака или онака.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.937
Поени од реакции
4.435
I Toshiba stava grejaci....da si gi procitaat prvo servisnite ovie specijalci posle neka pisuvaat gluposti po FB
Sami si postavuvaat naracani prasanja i sami si odgovaraat...
Прегледај го приврзокот 218355

Прегледај го приврзокот 218356
Bitno da se pisuva ....pa sto i da e ...

D

Deleted member 95595

Гостин
Експерти :) ајде посоветувајте ме дали оваа Мицу https://klimi.mk/product.php?id=194 ќе грее 28м2 дневна со кујна, нова градба, блок 20см со стиропор 10см, два надворешни ѕида, становите под и над се греат или ќе мора да се стави 35ка?
Baba mi i dedo mi ja pominaa minatava zima so Haier Tundra 3,5ka vo 44m2 stan, so 7ca stiropor, na prizemje, dva nadvoreshni zida, garazi pod niv, neizoliran tavan od garazata. Po logika na rabotite, ovaa klima kako od shala ke gi topli 28m2, zashto na -10 dava 2,4kw toplina. Jas so klima, so ista moknost kako ovaa gream 25m2, kukja, bez termofasada, so prili hno loshi toplotni zagubi i pak se zagrevam, so iskluchok na toa shto vo najladnite denovi koga beshe - 12/-15 morav malku da i pomagam so dopolnitelno grejno telo. toa beshe nekade 4/5 dena, i go vklucuvav samo navecher.

D

Deleted member 12196

Гостин
Имаат ли инверторите (се разбира, поскапите верзии) можност за програмирање? Сам да програмирам, по потреба, не фабрички сетинзи.
На пример во 20:00 греењето да се спушти на 22°, утредента во 12:00 да подигне на 24°. Ако не ми се допаѓа времето и температурата да ги променам.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Имаат ли инверторите (се разбира, поскапите верзии) можност за програмирање? Сам да програмирам, по потреба, не фабрички сетинзи.
На пример во 20:00 греењето да се спушти на 22°, утредента во 12:00 да подигне на 24°. Ако не ми се допаѓа времето и температурата да ги променам.
Go ima toa kaj Mitsubishi inverter klimite na dalinskoto ima 7 dneven tajmer.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.937
Поени од реакции
4.435
Druze na Geee toa vo sekoj moment od denot mozes da go pravis baska.od tajmerot za on / off ,treba da imas internet wi-fi ruter kaj klima uredot i gree+ app.na telefonot gi konektiras i kade i da si i vo Germanija da si mozes po zelba da ja setiras klimata :stepeni ,fan,itn....
Автоматски споено мислење:

Baba mi i dedo mi ja pominaa minatava zima so Haier Tundra 3,5ka vo 44m2 stan, so 7ca stiropor, na prizemje, dva nadvoreshni zida, garazi pod niv, neizoliran tavan od garazata. Po logika na rabotite, ovaa klima kako od shala ke gi topli 28m2, zashto na -10 dava 2,4kw toplina. Jas so klima, so ista moknost kako ovaa gream 25m2, kukja, bez termofasada, so prili hno loshi toplotni zagubi i pak se zagrevam, so iskluchok na toa shto vo najladnite denovi koga beshe - 12/-15 morav malku da i pomagam so dopolnitelno grejno telo. toa beshe nekade 4/5 dena, i go vklucuvav samo navecher.
Ok se toa za zagubite za kvadraturata za 2.4kw na -10 ,no kazi kolku trosese Tundrata na najladnoto ? i kolku i pusti beck up.?

Член од
13 декември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
18
И јас мислам дека ќе грее без проблем, ама еве нека каже уште некој мислење или искуство.

D

Deleted member 12196

Гостин
Druze na Geee toa vo sekoj moment od denot mozes da go pravis baska.od tajmerot za on / off ,treba da imas internet wi-fi ruter kaj klima uredot i gree+ app.na telefonot gi konektiras i kade i da si i vo Germanija da si mozes po zelba da ja setiras klimata :stepeni ,fan,itn....
Дали се разбравме?
Не ми е намера да командувам од далечина (макар што тоа е добра опција), туку да го подесам и да си работи по тие подесувања.
Go ima toa kaj Mitsubishi inverter klimite na dalinskoto ima 7 dneven tajmer.
Значи ли ова дека после седум дена морам повторно да сетирам?

Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412
Ne tuku na samoto dalecinskoto ima opcija da podesis rezim na rabota na temeratura na fan speed za 7dena i potoa sekoj sedum dena klimata odi po toj tajmer kako si gi nasteluval opciite se dodeka ne sakas nesto ti da promenis vo tajmerot toj sam ke si ja upravuva klimata sprema toa sto ti si go namestil ( nasteluval ).
Sto e odlicna opcija kaj Mitsubishi inverter klimite.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.937
Поени од реакции
4.435
Дали се разбравме?
Не ми е намера да командувам од далечина (макар што тоа е добра опција), туку да го подесам и да си работи по тие подесувања.
Jas te razbrav 100% ama dali ti me.svati...??? Primer taa mitsu.ja setiras od ponedelnik do nedela i ako tie ok si teras .ajde ok prva nedela/naredna nedela ali sto pravime 3ta nedela nee -3denska i -10 nojke ami e +5 denski i 0 vecer i ke teras po prethodno zadadenoto ...??a nemas potreba od tolkava toplina bidejki veke i ambietalnata tie vo +.

D

Deleted member 12196

Гостин
Ne tuku na samoto dalecinskoto ima opcija da podesis rezim na rabota na temeratura na fan speed za 7dena i potoa sekoj sedum dena klimata odi po toj tajmer kako si gi nasteluval opciite se dodeka ne sakas nesto ti da promenis vo tajmerot toj sam ke si ja upravuva klimata sprema toa sto ti si go namestil ( nasteluval ).
Sto e odlicna opcija kaj Mitsubishi inverter klimite.
Разбрав.
Значи сабота и недела ако сум дома цел ден уште наутро ќе ја зголеми температурата.
Или ако секој викенд патувам некаде, сабота и недела температурата ќе ја остане пониска.
Автоматски споено мислење:

Jas te razbrav 100% ama dali ti me.svati...??? Primer taa mitsu.ja setiras od ponedelnik do nedela i ako tie ok si teras .ajde ok prva nedela/naredna nedela ali sto pravime 3ta nedela nee -3denska i -10 nojke ami e +5 denski i 0 vecer i ke teras po prethodno zadadenoto ...??a nemas potreba od tolkava toplina bidejki veke i ambietalnata tie vo +.
Сага разбрав!

Kajgana Shop

На врв Bottom