Мислам дека на 26.9 т.е. утре треба да исплататТелеком треба до 30ти да исплати дивиденда. Почнаа ли да исплаќаат?
Нема никаква ароганција . . . . има доза сарказам . . .Bosko koga analizirase i pisuvase za mse i akciite so golema zelba te citav, sega epten udri na arogancija sprema mse i se drugo.
Со прогноза дека АЛК ќе има 700 денари минимум заработка по акција за 2019 и ќе продолжи со истата политика за исплата на дивиденди. Таа слободно може да стигне до 14000 до пресек за дивиденда за 2019.Излезот од ТНБ на 16000 и влезот во ГРНТ на 870 пред месец дена почнува да се исплати.
Прогнози каде ќе застане АЛК некој, ваљда мора некаде да застане овој раст?
Што ќе ти 7% дивиденда кога АЛК направи 30% капитална за една година.Со прогноза дека АЛК ќе има 700 денари минимум заработка по акција за 2019 и ќе продолжи со истата политика за исплата на дивиденди. Таа слободно може да стигне до 14000 до пресек за дивиденда за 2019.
Автоматски споено мислење:
Тоа е 2.5% поврат од дивиденда
Од една страна криво ми е што не си купив АЛК лани додека беше околу 8500. Ама реално, сега да ја имам истата можност најверојатно пак не би купил, пошто никој не ти го гарантира растот на цената, а cashflow-от е премногу мал за да биде поатрактивен во споредба со банките кои веќе имаат историја со редовна исплата на дивиденда од 7-11% од заработката по акција.
Edinstveno sto e pred div.trap spored mene e edna farmacevtska akcija t.e kompanija,a za bankite ne bi se slozil...Што ќе ти 7% дивиденда кога АЛК направи 30% капитална за една година.
Банките според мене се пред Дивиденден трап(посебно СТБ и ТНБ), прашањето за АЛК ми беше во контекст на која цена да се излезе, а не дали да се влезе на оваа цена.
Се мислеше 7-11% дивиденда од актуелната цена на акцијата колку што разбрав, а не колкав процент од добивката распределуваат за исплата на дивиденда.Bankite imaat mnogu poveke od 11% dividenda od zarabotka po akcija.KMB ima negde okolu 40%od dobivka vo dividenda ,a TNB okolu 60% so najava deka naredniot period ke isplakaat i 70% od dobivka vo dividenda.Alk. se tuka prilicno stisnati i skrzavi.
Edinstveno sto e pred div.trap spored mene e edna farmacevtska akcija t.e kompanija,a za bankite ne bi se slozil...
Нормално дека банките ќе испаѓаат поголема дивиденда во однос на било кој друг сектор зошто тие секогаш имаат вишок ликвидност.Се мислеше 7-11% дивиденда од актуелната цена на акцијата колку што разбрав, а не колкав процент од добивката распределуваат за исплата на дивиденда.
АЛК е скржав да, ама е редовен во исплата на дивиденда со години за разлика од банките и плус ги инвестира парите и тоа секако се одразува на цената на акцијата.
Не гледам како компанија која дава ниски дивиденди може да биде пред дивиденден трап, те молам појасни?
Нормално е само ако немаат каде да си ги пласираат парите во моментот, зошто повеќето банки не исплаќаа дивиденди до пред 3-4 години?Нормално дека банките ќе испаѓаат поголема дивиденда во однос на било кој друг сектор зошто тие секогаш имаат вишок ликвидност.
И тоа да, но до пред 4 години всушност заклучно со 2013та компаниите беа стимулирани да не исплаќаат дивиденда и со тоа не плаќаа данок на добивка.Нормално е само ако немаат каде да си ги пласираат парите во моментот, зошто повеќето банки не исплаќаа дивиденди до пред 3-4 години?
Мене ми личи на тоа дека пазарот моментално е презаситен и банките имаат премногу пари кои нема каде да се пласираат, впрочем истото се случува со повеќето банки и во Европа.
Затоа кај нас каматите паѓаат,а во Европа се стигна и до негативни каматни стапки.