Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
ме интересира дали некој знае дали е потребна меѓународна возачка дозвола и полномошно за управување туѓо моторно возило во странство, конкретно за грција? планирам да одам натаму во сабота, па некои ми викаат не зимај, пошто и онака не ни ги признавале документите. а други пак што зимале, викаат дека никогаш не им ги побарале тие документи! ни на граница ни џандари во грција. ај сеа?
ваши искуства и мислења?

да прашам нешто како се погодени моторите на опел корсите зборам за мотор 1,7 турбо дизел изледа тој мотор не е германски јапонски е дали имат некоја мана ели пак преднос? фала ви многу
Добар мотор е...Иначе го произведува Исузу, исто има и 1.5ТД верзија, и тој е топ.

--- надополнето ---

Ми треба мотор за

Audi A4 1.8 бензин 20 вентили (ADR) 1995

Барав во Тетово, не најдов. Знае некој каде можам да најдам или па да зне некој што шитка? Битно да пасува за колава.

И ме интересира, дали може да пасува мотор од некое Audi A3?
Со А3 имаат неколку исти мотори: 1.6/1.8 бензинец, 1.8 турбо бензинец, 1.9 ТДИ....секако дека ќе пасуваат :)

ме интересира дали некој знае дали е потребна меѓународна возачка дозвола и полномошно за управување туѓо моторно возило во странство, конкретно за грција? планирам да одам натаму во сабота, па некои ми викаат не зимај, пошто и онака не ни ги признавале документите. а други пак што зимале, викаат дека никогаш не им ги побарале тие документи! ни на граница ни џандари во грција. ај сеа?
ваши искуства и мислења?
зелена карта со тебе и терај... не ти требани полномошно ни бутур... на граница, македонците те запишуваат ТЕБЕ со која кола излагаш, грците мува не ги лази, им го покажуваш зелениот картон а он не го ни зима туку само мафта со раката да си продолжиш. на враќање иста прикаска, а македонците не прашуваат за возилото. во грција ако те запре полицаец во принцип ти зима пасош да те види кој си и еднаш на милион луѓе им зима зелена карта да види дали е осигурано возилото...

во принцип и по закон, треба полномошно, ама за во грција не треба... така да фурај си мали... освен ако не си жив баксуз кој оди по земјава... одговорот на ова прашање би требало сам да си го знеш...

п.с. грците не ни го признаваат само пасошот и името, а не и документите...
п.п.с. гледај да нема налепнца МК на колата... ке мора на граница да купуваш една зелена етикета која кошта 25 евра за да го покриеш тоа МК...

зелена карта со тебе и терај... не ти требани полномошно ни бутур... на граница, македонците те запишуваат ТЕБЕ со која кола излагаш, грците мува не ги лази, им го покажуваш зелениот картон а он не го ни зима туку само мафта со раката да си продолжиш. на враќање иста прикаска, а македонците не прашуваат за возилото. во грција ако те запре полицаец во принцип ти зима пасош да те види кој си и еднаш на милион луѓе им зима зелена карта да види дали е осигурано возилото...

во принцип и по закон, треба полномошно, ама за во грција не треба... така да фурај си мали... освен ако не си жив баксуз кој оди по земјава... одговорот на ова прашање би требало сам да си го знеш...

п.с. грците не ни го признаваат само пасошот и името, а не и документите...
п.п.с. гледај да нема налепнца МК на колата... ке мора на граница да купуваш една зелена етикета која кошта 25 евра за да го покриеш тоа МК...
зелен картон иам, прашањето ми беше само за полномошно и за меѓународна возачка...
ќе почекам, може уште некој ќе пише, па ќе видам дали ќе земам или не =)
фала!

зелен картон иам, прашањето ми беше само за полномошно и за меѓународна возачка...
ќе почекам, може уште некој ќе пише, па ќе видам дали ќе земам или не =)
фала!
А бе извади си полномошно 5 мин работа не ми се случило да ми побараат ама секогаш е со мене што си е сигурно сигурно си е :smir:

BTW денес прашував за регистрација на кола. На 20 јули ми истекува. Се јавив во Еуролинк...7134 денари. Ми рекоа во Сава Табак било 6400. Претпоствувам и техничкиот преглед, ќе дојди 10000 - 11000 денари. Ќе ве известам ;)

Мотор 1598 ccm3/80KW

што може да и бидне на климата ако некје да ми дува многу ладно а порано ми дуваше зборам за клима за у кола

што може да и бидне на климата ако некје да ми дува многу ладно а порано ми дуваше зборам за клима за у кола

Смени си / наполни си фреон.

работам со клими... провери го следново и кажи па да ти дадам совет понатака...

запали го моторот. кај што е компресорот за климата, ке видиш дека каишот врти ама главата над каишот стои. сега вклучи ја климата. и види пак на компресорот дали главата врти или не. ако врти, тогаш има две можни опции како кварови:
-скршен вентил
-нема фреон

ако не врти има само една опција а тоа е прегорен електро магнет во компресорот. решението е нов компресор...

работам со клими... провери го следново и кажи па да ти дадам совет понатака...

запали го моторот. кај што е компресорот за климата, ке видиш дека каишот врти ама главата над каишот стои. сега вклучи ја климата. и види пак на компресорот дали главата врти или не. ако врти, тогаш има две можни опции како кварови:
-скршен вентил
-нема фреон

ако не врти има само една опција а тоа е прегорен електро магнет во компресорот. решението е нов компресор...

а за колку од прилика треба да почне да дува ладно ако е све у ред со климата а колку би ме костало ако е некој од тие квварови

а за колку од прилика треба да почне да дува ладно ако е све у ред со климата а колку би ме костало ако е некој од тие квварови

времето за отпочнување на дување ладно е индивидуално...

а за цените, кажи прво што кола имаш па да те изненадам...

зависи пак која изведба е, ама би требало за 7 до 15 секунди да отпочне со ладен воздух... а за да ја излади колата е тоа, зависи колку е топло, колку е колата од внатре загреана и секако, која боја ти е колата...

инаку, полнење на фреон ти е од 1500 до 3000 денари, компресор ти е околу 200-250 евра и вентили не се мењаат на опеловите компресори...

ова се цени од мој пријател. јас работам со клими, ама не и со авто клими, т.е. не работам повеќе со авто клими... немам време а ни нерви за тоа...

ИТНО --- Некој да ми каже каде точно е ЗЕНОН на Шкода сервисот сум заборавил а итно ми треба...

Да прашам, дали знае некој што би можело да биде проблемот... кога притискам кочница се појавува на екранот Stop! Öldruck motor ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom