Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.052
Поени од реакции
1.178
уште некои 1000-1300 евра имаш давачки за увоз. Па сега рачунај си понатаму... додај на тоа патот Мк-Сло и назад до Мк, патарина бла бла бла...
Од дома ми дадоа 2300 евра.. Поќе нема.. ограничени се средствата :) Е сеа ме интересира дали ќе имам за вектра од 850 евра.. затоа прашувам.. Праевме со тебе муабет и на мсн шо планирам и како... ;)
Ако има некој донесено некое количе од словенија нека ми кажи колку фаќа да знам да порачам во среда :)

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Дали знае некој отприлика колку чини да се царини Рено Клио 1.2 бензин од 2001 година?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Имам проблем со колава - opel corsa B 1.7 дизел од 2000 год. неколку пати ми правеше проблем несакаше да запали мислев дека е акумулатор ама пробав со кабли исто што претпоставувам значи дека е алансер ?

Ако е алансерот се менува цел? се чисти? или?

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
ми ја гребнаа корсата вака нешто од прилика:
Clio-Bumper-Scuff-Before.jpg
значи малце е, и сакам да го исполирам местото. сакам да прашам совет за добра полир паста. да напоменам, бојата ми е металик сина! дали со восок полир или без или како и да иде, со каква крпа да нанесам и со каква да бришам(ако треба) и слични совети за добро полирање =)
фала

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Имам проблем со колава - opel corsa B 1.7 дизел од 2000 год. неколку пати ми правеше проблем несакаше да запали мислев дека е акумулатор ама пробав со кабли исто што претпоставувам значи дека е алансер ?

Можно е каблите да не ви биле исправни, па да нема ефект помошта од додатната батерија.
А можно е и анласерот да е за сервис. Претежно лагер, бендекс или четкиците откажуваат на нив, интервенција што ако се комплет промениш не би требало да чини повеќе од 2000 денари.

ми ја гребнаа корсата вака нешто од прилика:
значи малце е, и сакам да го исполирам местото. сакам да прашам совет за добра полир паста. да напоменам, бојата ми е металик сина! дали со восок полир или без или како и да иде, со каква крпа да нанесам и со каква да бришам(ако треба) и слични совети за добро полирање =)
фала
Зависи дали е површински или е подлабоко и бојата е оштетена. Ако е само површински (и да речиме над основната боја има црвена или некоја трета од другото возило) тогаш полир паста и најосновна ти брка работа. Ако е длабоко и е пластиката донесена до црниот слој ќе треба да стружиш/китираш/фарбаш, нешто што не би го препорачал за една мала гребнатина.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Зависи дали е површински или е подлабоко и бојата е оштетена. Ако е само површински (и да речиме над основната боја има црвена или некоја трета од другото возило) тогаш полир паста и најосновна ти брка работа. Ако е длабоко и е пластиката донесена до црниот слој ќе треба да стружиш/китираш/фарбаш, нешто што не би го препорачал за една мала гребнатина.
површински е, не е толку длабоко. работава е каква полир паста, која марка и тип(пошто глеав има летна/зимска, со восок, без, со едно, друго, трето.. ако ме разбираш).
и уште некој tip за полирањето, како на пример кружни движења на mr.myagi и сл. xD

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
површински е, не е толку длабоко. работава е каква полир паста, која марка и тип(пошто глеав има летна/зимска, со восок, без, со едно, друго, трето.. ако ме разбираш).
и уште некој tip за полирањето, како на пример кружни движења на mr.myagi и сл. xD
Струмикс е по таа работа постручен, тој ќе ти објасни повеќе што како.... :) само ќе треба да сочекаш некое време за да го прочита постот. Мада нема некоја голема филозофија, земи полир паста најфина, стави на волнена крпа и трилкај го местото.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
3M, Turtle Wax, Sonax... барај за оштетена боја паста, значи погруба некоја...
Ја нанесуваш со она сунѓерчето што оди со неа, па со некоја мека крпа со кружни, но одлучни движења, ја полираш...и ќе ја снема...
Потоа можеш и со некоја пофина паста да поминеш уште еднаш, ама цел браник :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
Имам Seat Ibiza 1.4 бензин 44 KW 1995 година.

Ме интересира колку и се максимум обртаи?
Скоро цел интернет го пребарав, не најдов. На возачката не пишува, на ниеден документ што го имам, не пишува.

Ибицава фабрички немала обртометар, имала саат. Е сеа, првиот газда го извадил саатот и си стаил обртометар од друга ибица на која максиму се 6000 обртаи а мојава оди повеќе од 6000 т.е.
стрелката ги поминува тие 6000 и крева уште. Обртометарот е врзуван со жици, лемен, пустен, праен... па се мислам да не ставал некако обртометар од дизел или нешто... не знам.

Некој што знае колку точно обртаи има максимум моево количе?
Фала :)
Најдов нешто на нетов, некои информации... види дали ќе ти користат... мислам дека сепак нема макс. вртежи да пишува колку што видов
http://www.theaa.com/staticdocs/pdf/carreports/AA_REPORTS/SEAT_IBIZA_1.4I_SALSA_R9503A.PDF

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887

Можно е каблите да не ви биле исправни, па да нема ефект помошта од додатната батерија.
А можно е и анласерот да е за сервис. Претежно лагер, бендекс или четкиците откажуваат на нив, интервенција што ако се комплет промениш не би требало да чини повеќе од 2000 денари.
Работава излезе дека е ротор со четкици ... за исузу дизел моториве скапи биле па ме џишнаа 5000-ки прашував на други места по 100 и кусур евра чинат :S Како и да е ја направија :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Работава излезе дека е ротор со четкици ... за исузу дизел моториве скапи биле па ме џишнаа 5000-ки прашував на други места по 100 и кусур евра чинат :S Како и да е ја направија :)
Да претпоставам, четкиците беа истрошени, а роторот изеден на местото каде што има контакт со четкиците.... најчест проблем, а настанува од дотраеност на бакарните контакти на роторот.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Колку кошта заден лев штоп овој долу што е како на сликата заокружен, за новиве фиести ?

Член од
17 март 2010
Мислења
64
Поени од реакции
0
Како можам да го направам радиото во колата да не ми зуја на брчењето на колата. Купив блокажа се намали малку зуењето ама пак зуе?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
edno prasanje sakam da kupam avtomobil do 2000 eura od ovie sto uvezuvaat na staro sto mi preporacuvate ,ako e benzin sakam da mu stavam plin iskreno laik sum pa ako moze sovet ..ima eden problem visok sum 195 sm znaci da me sobere vo nego :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
edno prasanje sakam da kupam avtomobil do 2000 eura od ovie sto uvezuvaat na staro sto mi preporacuvate ,ako e benzin sakam da mu stavam plin iskreno laik sum pa ako moze sovet ..ima eden problem visok sum 195 sm znaci da me sobere vo nego :)
Прашање е што сакаш... за 2.000 евра имаш солиден избор на возила од 1993-1996 година, но во нив има солиден избор на кршови... Така да треба да внимаваш што ќе одбериш.

Kajgana Shop

На врв Bottom