Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
Сакаш бензински да ставиш? Ако ме прашуваш мене, стави му 1.7 TD исузу, ќе го избегниш трошокот за А-тест (100 евра) + ќе почниш да се жалиш дека троши бензинската и ќе треба и плин да ставаш. Инаку не е лошо да прошеташ по авто плацовите низ Скопје и Тетово. Се наоѓаат мотори за 200-300 евра. Колку солиден е прашање. Сепак можеби ќе имаш среќа да го најдеш монтиран на кола па да го повозиш пред да го земиш.

п.с. имаше во Битола Астра 1.4 i (бензинска) од 1995 комплетна, да ти текнеше за празнициве да пишеше ќе проверев што како каде. Мислам дека уште ја има, ама незнам кога ќе одам за Битола.
inaku motorite na isuzu šo se staveni vo opel, katastrofalno lošo se pokazaa,
mislam deka benzin si e benzin, dizel samo nov ako kupuvas pa i toa T :) toa turbo kaj dizelite znae mnogu pari da te čini :) srekno

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Фала ви за советите. Деновиве ќе видам што може да се најде по плацеви за купување цело возило (да сменам кола) и/или само за мотор...ќе видиме.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
inaku motorite na isuzu šo se staveni vo opel, katastrofalno lošo se pokazaa,
mislam deka benzin si e benzin, dizel samo nov ako kupuvas pa i toa T :) toa turbo kaj dizelite znae mnogu pari da te čini :) srekno
За дизелите на исузу во Опел си грешка... 1.7 е најдобриот дизел од Опел засега. Одкако раскинаа соработката со исузу, Опел се врза со Фиат, па ги вградуваат Фиатовите ЈТД мотори. Ни тие не се покажаа којзнае како.

Бензин е бензин да, но проблемот е што 1.4 бензин има да пие 10 литри низ град ко ништо. Можеби и повеќе. А штом веќе еднаш си возел дизел возило, тешко дека ќе се вратиш на бензинец, најмногу заради економичноста.

Фала ви за советите. Деновиве ќе видам што може да се најде по плацеви за купување цело возило (да сменам кола) и/или само за мотор...ќе видиме.
Една од опциите е да се одтарасаш од Астрата. Па нека се чади некој друг со неа. Но, прашање е во каква состојба е остатокот, и што ќе земиш како замена. Стварно мотор е 300-400 евра, но ако ја дадеш по некоја мизерна цена, а згора на тоа остатокот е зачуван и солиден.... прашање е дали ќе биде иста таква новата што ќе ја земеш. Прилично солиден авто-отпад се спрема да се увези. Отварај очи бидејќи 4 амортизери да треба да промениш = моторот во Астрата (да не ти споменувам гуми, зглобови, јабучици и тн), па новата да ти дојде соленка.

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
де ако знае некој линк од некоја фирма што мести гаражи на даљинско нека постира, глеам по вие роломатик.... ама никакви информации нема за цена, димензии и што ти знам.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ај едно прашање дечки.. иам нисан сани 1991 16 SLX ... пробувам да ја извадам декорацијата од вратата али некако не ми иде.. значи извадив СЕ шо можеше штрафови осигурачи едно друго али имам еден проблем. рачката што е за отварање врата неможам да ја извадам НИКАКО! ни осигурач има ни штрав ништо! ако некој може да ми помогне мн ке му бидам благодарен..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
ај едно прашање дечки.. иам нисан сани 1991 16 SLX ... пробувам да ја извадам декорацијата од вратата али некако не ми иде.. значи извадив СЕ шо можеше штрафови осигурачи едно друго али имам еден проблем. рачката што е за отварање врата неможам да ја извадам НИКАКО! ни осигурач има ни штрав ништо! ако некој може да ми помогне мн ке му бидам благодарен..
Шо сакаш да извадиш? Не ми си јасен... и за која рачка правиме муабет? Внатрешната или надворешната?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Шо сакаш да извадиш? Не ми си јасен... и за која рачка правиме муабет? Внатрешната или надворешната?
внатрешната другар.. сакам декорацијата да ја извадам за да сменам звучници на вратата..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
внатрешната другар.. сакам декорацијата да ја извадам за да сменам звучници на вратата..
Хаха.... тапацирот сакаш да го вадиш :smir: сватив сега. И проблемот ти е што рачката за отварање на вратата нема никаков штраф, не се гледа како е прицврстена, а тапацирот не излегува од неа :)

Решението е прилично просто. Рачката и внатрешниот дел од фиксната пластика се прицврстени на вратата, додека над тапацирот стои само рамка. Не се приметува каде се споени, бидејќи така е рамката дизајнирана. За да ја извадиш, само нежно постави штрафцигер помеѓу рамката и тапацирот, и полека завртувај го. Одма ќе излезе, но внимавај, пластиката е прилично танка и не трпи големи оптеретувања т.е. лесно може да се скрши.

Исто за враќање, намести ја од горе на фиксната пластика и притисни ја по цела површина да легни...

Еднаш ако ти успее, си ја научил лекцијата за цел живот :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Хаха.... тапацирот сакаш да го вадиш :smir: сватив сега. И проблемот ти е што рачката за отварање на вратата нема никаков штраф, не се гледа како е прицврстена, а тапацирот не излегува од неа :)

Решението е прилично просто. Рачката и внатрешниот дел од фиксната пластика се прицврстени на вратата, додека над тапацирот стои само рамка. Не се приметува каде се споени, бидејќи така е рамката дизајнирана. За да ја извадиш, само нежно постави штрафцигер помеѓу рамката и тапацирот, и полека завртувај го. Одма ќе излезе, но внимавај, пластиката е прилично танка и не трпи големи оптеретувања т.е. лесно може да се скрши.

Исто за враќање, намести ја од горе на фиксната пластика и притисни ја по цела површина да легни...

Еднаш ако ти успее, си ја научил лекцијата за цел живот :)
и ја најдов цаката. 3 скриени осигурачи имала... постов го видов отпосле но сепак фала ти џиш

ај да прашам нешто друго... има ли некој некаков програм за дизајнирање коли поточно не да почнам од почеток да измисувам некоја X кола.. него општо пример додавање спојлери ширење крила промена на ентериер на внатрешност гуми бандаши дрн дрн дрн...ако има давајте линк од кај да симнам...

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Има ли некој купено до сега од Бугарија некое половно возило, и како иде се?

ја конкретно за ова сум заинтересиран

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11269781323010967&f1=details

некако е ту гуд то би тру, ама пријател зема од плац во бг сеат ибиза и вкупно со се регистрација и акцизи и се (мито) го фати околу 3100 евра

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11269781323010967&f1=details

некако е ту гуд то би тру, ама пријател зема од плац во бг сеат ибиза и вкупно со се регистрација и акцизи и се (мито) го фати околу 3100 евра
2000лв. п'рвоначална и 42вноски по 300лв с платено авто каско за цјалата 2010г.
или во превод 1000евра плаќаш и ти остануваат уште 42 ради по 150 евра, платено каско за цела 2010

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140

Колку пари платил другар ти за колата во бг за сеат ибиза без вкупно со се регистрација и акцизи и се (мито) ???? За што земаат мито ???

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Колку пари платил другар ти за колата во бг за сеат ибиза без вкупно со се регистрација и акцизи и се (мито) ???? За што земаат мито ???
Нормално дека земаат мито ... кај нас све поминува со мито, па и колите не ги ни прегледуваат ко што треба, дај му кешче и вози

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Нешо требало да му искуцаат и испринтаат, платил таму 20 евра, на полиција уште 30, на граница 30 и уште нешто...

2000лв. п'рвоначална и 42вноски по 300лв с платено авто каско за цјалата 2010г.
или во превод 1000евра плаќаш и ти остануваат уште 42 ради по 150 евра, платено каско за цела 2010
Сакаш да кажеш уште 6000 евра треба ?????

Kajgana Shop

На врв Bottom