Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Значи гној е ова, а?
А тмн се попалив !

оки тогаш

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Хехе... не се само за нафтени печки... И за бензинци се :) т.е. универзал брат... гарант демагнетизира горивото и подобро согорува.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Значи гној е ова, а?
А тмн се попалив !

оки тогаш
Да...не троши пари на ебиветар глупости. Чувај за нешто поарно...собирај...па купи некој квалитетен upgrade.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
93
Поени од реакции
0
Нео-гео, многу е веројатно дека на ладилникот му треба чистење. Без оглед каква вода си користел, 9 години...па уште и обична вода...-таман за чистење! Ако можеш да си дозволиш да го однесеш во сервис за хладњаци стори го тоа, ако не тогаш кажи да ти дадам упатство како тоа да го сториш сам на поедноставен начин.
За секој случај, биди прво сигурен дека е моторот ок и дека нема некој клип во цилиндрите што останал речиси без карики, или некој издувен вентил што не отвора доволно.Не е лошо и авто-електричар со инструмент да ти го провери аголот на предпалење зашто многу пати знае да се случи прегревање баш поради урането палење.:)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Нео-гео, многу е веројатно дека на ладилникот му треба чистење. Без оглед каква вода си користел, 9 години...па уште и обична вода...-таман за чистење! Ако можеш да си дозволиш да го однесеш во сервис за хладњаци стори го тоа, ако не тогаш кажи да ти дадам упатство како тоа да го сториш сам на поедноставен начин.
За секој случај, биди прво сигурен дека е моторот ок и дека нема некој клип во цилиндрите што останал речиси без карики, или некој издувен вентил што не отвора доволно.Не е лошо и авто-електричар со инструмент да ти го провери аголот на предпалење зашто многу пати знае да се случи прегревање баш поради урането палење.:)
Незнам од каде си го ископал постот на нео-гео, пошто еве 3 страни наназад нема ништо...

Член од
16 август 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
Me interesira sto mislite za Opel Astra clasic 2, dali e ok ili podobro da si zemam Golf 5 ??

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сепак е избор на вкус ако цената горе долу е иста... Опел се докажани модели особено бензинските агрегати. Новата Астра има многу добра линија и некако поспортски делува, особено со бандажите што ги даваат со неа. Голфот е подомаќинско возило, кое има огромна традиција која ако ти текне да го продаваш по Х време, гарант појке ке земеш отколку за Астрата...

Ако би бирал јас би земал Астра, тоа гољфот некако стана западно-македонска кола.

Член од
16 август 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
Fala mnogu za sovetot, a i jas go imam udreno merakot na Astrata, toa Golfot e nekako mnogu tromav.

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Tromav vo koja misla? Toa zavisi i so sto motor ke go zemes. Toj sto e TDI e mnogu dobar. A i Astrata ne e losa. Ali po moe mislenje bi odbral Golf 5.

A da prasam vo vrska so sportskiot filter so se pravese muabet. Dali takov sportski filter sto se prodavaat kaj nas (okolu 50 evra taka slusnav) ke kaci na potrosnja? (konkretno za benzin 1.2i ).

Член од
16 август 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
Tromav vo koja misla? Toa zavisi i so sto motor ke go zemes. Toj sto e TDI e mnogu dobar. A i Astrata ne e losa. Ali po moe mislenje bi odbral Golf 5.
Za TDI nemoj da mi zboris, ja vise u dizel kola ne sednuvam. Muabetot mi bese za Golf 5 1.4 i za Astra 1.6 posto tie imaat skoro ista cena. A tromav vo smisla kako dizelas. Jas sea vozam Reno 19 dizel i ima isti performansi kako Golfot samo sto trosi duplo pomalce.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
A da prasam vo vrska so sportskiot filter so se pravese muabet. Dali takov sportski filter sto se prodavaat kaj nas (okolu 50 evra taka slusnav) ke kaci na potrosnja? (konkretno za benzin 1.2i ).
Прајме муабет за racing филтер што личи на печурка? Тој мислам дека е универзален, а за качување на потрошња, не би требало. Баш обратно, ако има ефект и зголемена моќност на моторот потрошувачката при иста вожња треба да опадне (со помалку бензин добиваш исто одење на колата пошто има поголема моќност). Ама колку тоа ти ке добиеш само од воздушен филтер....

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Za TDI nemoj da mi zboris, ja vise u dizel kola ne sednuvam. Muabetot mi bese za Golf 5 1.4 i za Astra 1.6 posto tie imaat skoro ista cena. A tromav vo smisla kako dizelas. Jas sea vozam Reno 19 dizel i ima isti performansi kako Golfot samo sto trosi duplo pomalce.

Drugar greska si. Ti imas obicen dizel 1.9D a sosem drugo e TDI, HDI, JTD.... A Golfot TDI nema sansi da ima isti performansi so Reno 19 D. Sedni vo Golf TDI neka te povozat pa ke pravime muabet. (a na strana muabet deka benzin poveke vlece od dizel). Samo novive koli veke nemaat golema razlika.

Прајме муабет за racing филтер што личи на печурка? Тој мислам дека е универзален, а за качување на потрошња, не би требало. Баш обратно, ако има ефект и зголемена моќност на моторот потрошувачката при иста вожња треба да опадне (со помалку бензин добиваш исто одење на колата пошто има поголема моќност). Ама колку тоа ти ке добиеш само од воздушен филтер....
Da za toj univerzalniot. Pa sto drugo treba da napravam za da dobijam vo performansi? I da ima dlabok zvuk. (auspuhot?) I kolku pari bi me kostalo odprilika?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тој филтер ти е некаде 1200-1500 денари, а ако го ставиш ке добиеш дебел звук кој ке се слуша најмногу кога ке додадеш гас. Незнам што возило имаш и како планираш да добиеш некој коњ повеќе.

Инаку во контекст на погорниот цитат... Моментално голф 2,0 тди, е во се подобар од 2.0и. Единствено кочењето му е послаба страна на дизелите, кочат за 10 метра подолго. Инаку и забрзување и максимална и потрошувачка дизелот е подобар! Со една напомена дека VW групацијата не дава гаранција на пумпа за висок притисок во Македонија, која откажува на 80.000 км поради “горивата по европски стандарди“ во нашава држава. Една пумпа кошта 3.000-5.000 евра.

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Тој филтер ти е некаде 1200-1500 денари, а ако го ставиш ке добиеш дебел звук кој ке се слуша најмногу кога ке додадеш гас. Незнам што возило имаш и како планираш да добиеш некој коњ повеќе.

Fala za informacijata inace imam Reno Clio 1.2i od 97`. Najvazno mi e zvukot, a za коња nemora.:)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Здраво моторџиски народе, вака ми треба некој предлог за кола (нова до 10 илјади евра) фала однапред (јас искрено сум тапа од коли):smir:.

Kajgana Shop

На врв Bottom