Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Чисто информативно прашував, да знам колку би биле евентуалните трошоци.
Инаку, ова е автомобилот. И иако пишува дека моторот е во беспрекорна состојба, сепак сакав да прашам :)

4.600 евра.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
:vozbud: изгледа ТОП! за тој кеш, одлична кола. е сеа од надвор изгледа супер, внатре и мотор не се зна дур не видиш и не повозиш :S. да не е тумбано па праено? што има мењано? колку газди го поминале.. се е битно.
само, ако го земеш, ќе те утепа потрошњата.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Зависи што има под хауба... Но сепак со еден добар плински уред ке може колку толку да се заштеди на гориво. Само ако е голема машина за регистрација е еден куп.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
цената е стварно добра. ваљда е минимум 1.8
добар плински уред е околу 1000 евреи
ацид, дај линк да видиме шо пишало чичево за колата. ако имаш повеќе инфо, пиши.

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
Леле как толкова много пари бе?

ја виж тука www.mobile.bg , www.mobile.de

Пример: БМВ 318 1996 година внос - 3450 евро http://i.mobile.bg/perl/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=1&act=11198014789509846&f1=details

За таја кола в Б'лгарија, това са страшно много пари. А като гледам е карана в Македонија, не е нов внос, което значи че е карана по разбити п'тишта.

Моја с'вет е да поразгледаш оште!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Никсон кај нас е друга политиката... Има акциза за увоз еден куп, и се увезуваат возила само понови од 7 години. Бараат велур седишта, еуро 3, и еден тон глупости. Со тоа мислат дека ги заштитуваат увозиците на нови автомобили и да не се носи авто отпадот од Западна европа, а уствари прават само ние да возиме голфови 1 кои се стари и по 30 години.

еве ти мала ориентација како одат колите во Мк. Мердцедес Ц клазса 95-та бензинец околу 7500 евра. Мерцедес 124 200 Д од 89-та 6500 евра. Опел корса 95-та 3.000 евра, и тн. Така да бмв-то не е многу пари.

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
Е в так'в случај не е много. Не знаех че е така в Македонија:nesum:

Поздрав :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Acid, многу некако, дали заради сликата незнам, ми се чини дека напред лево е поправана лимаријата...и не баш успешно.
Сепак, резерва додека не се види во живо.

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Abe ja da dadam moe mislenje. Mozda ne sum tolku iskusen ama bi ti preporacal BMW da ne zimas taka staro. Toa sigurno toj sto go imal ne go zalel go gazel mu ebaal maj**ta. Potoa potrosnjata e golena ako e benzinec bez razlika dali e 1.8 ... Drugo i za odrzuvanje e skapo. Taka da ja po moe bi te sovetuval ako nemas dlabok dzeb da si baras drugo kolice. Ako gresam neka me popravi nekoj. ;)

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Луге видете го ова (турбо чарџер) за ефтини пари.
125 долари (за надвор од америка), може за секоја кола со карбуратор. И у цената ти доага чип и чарџерот.

http://www.electricchargers.com/

Поискусните можат коментар да даат ?! м? :smir:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А да дадеше поконкретен линк... овде гледам и некој филтер за воздух.
Или тоа е супер чарџерот? Како што гледам, ова може да се нарече обичен фен, кој незнам колку има капацитет на компресија на воздухот. А и електричен е што незнам колку е практично, а на крај краишта ова сам можам да го направам. Само ми треба филтер за воздух racing некои 15-20 евра и фен (еве и тоа 20 евра).

Е за чипот што го даваат со него неможам да кометирам, ама не верувам дека имаат за европските коли,а и некако чип тјунинг на карбуратор не иде... А и да претпоставиме дека и EFI или MPI би работеле, само чип тјунингот е некои 150-200 евра. така да...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ехеееејјј!!!!!
Јас не видов ништо друго освен спортски филтер за воздух, т.н. печурка која го мени стандардниот филтер за воздух, сосе куќиште.
И се фаќа на буквално секоја кола со карбуратор или со EFI.
Ништо спектакуларно...

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
А да дадеше поконкретен линк... овде гледам и некој филтер за воздух.
Или тоа е супер чарџерот? Како што гледам, ова може да се нарече обичен фен, кој незнам колку има капацитет на компресија на воздухот. А и електричен е што незнам колку е практично, а на крај краишта ова сам можам да го направам. Само ми треба филтер за воздух racing некои 15-20 евра и фен (еве и тоа 20 евра).

Е за чипот што го даваат со него неможам да кометирам, ама не верувам дека имаат за европските коли,а и некако чип тјунинг на карбуратор не иде... А и да претпоставиме дека и EFI или MPI би работеле, само чип тјунингот е некои 150-200 евра. така да...
Па ја ги прашав за моето Прдавче шо е 0,8 :toe: и ми рекоа дека може,
и ќе ми пратат инструкции, кабли, све за да можам сам да си го монтирам .
Иначе работи на принцип што го компресира воздухот со центрифугална турбина !!!!

Ова се добива, ако го монтираш

Air Pressure : 1.256 PSI
Air Flow : 856 CFM
Power Consumption : 765 Watts
Spooling Rate : 27500 RPM
Size : 4"x4"x4"

Цитирам....You can expect up to 33-34 HP and 22-23 FT/LBS gains on average when using our supercharger and chip.

и еве инфо за чипот...The ST performance chip works by increasing air/fuel curves to their optimum efficiency levels. It is installed in parallel to the ECU. Instructions included with purchase will show you how to install in 15 minutes.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Од дијаграмот можев да забележам дека под печурката има фен или вентилатор кој највероватно до некаде дава зголемени преформанси и го подобрува до некаде одењето но сепак далеку е тоа од турбо или чип тјунинг. Инаку тоа може секаде да се монтира, само вадиш оригиналниот филтер за воздух, и го поврзуваш овај речиси кај сите возила со мала модификација. Инаку единствено корисно нешто кај ваквите филтри е тоа што не се менуваат, туку се перат. Па за некои 3-4 менувања на филтер комплетно се исплаќа. (конкретно за форд еден воздушен филтер е 5 евра, а racing еве нека е 25 па на 5 менувања или 30.000 км останува без пари.)

едит: абе тоа може да дава 30 коња на в8 мотор...(што се сомневам) Не заебавај на 800 кубици кои се фабрички 40 коња тоа ти иде некаде 100% зголемување на моќност. Тоа ако го може за нобелова награда е!
Не се заебавај јас ке ти кажам како да го направиш :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Лажат народот!
Технички неизводливо да ти зголеми силата.
Исто како оние магнетни заебанции кои се продаваат по интернет за нафтени печки кои ги ставаш на доводот на гориво и демек ти намалуваат потрошувачката.

нафтена печка = дизел кола

Kajgana Shop

На врв Bottom