Ako nekoj znae i se razbira go molam za sovet.
Sakam da zemam Golf 4.Ama neznam dali benzinec ili dizel.I koja jacina da bide motorot:1.4 ;1.6;1.8;2.0;(benzin) ili 1.9(dizel).Slusam deka 1.4 bile slabi.Ako nekoj ima iskustvo so Golf 4 neka pisi.
Ја имав Голф 4 1.4 пред BMW-то. Ок, убава машина али низ град само. 75КС е екстремно слаба за друга ствар. За скопје ти е пуна капа, али да идеш до Грција па со уклучена клима ќе умреш. Освен ако не си дефанзивец.
Јас би ти препорачал 1.6 бензинец или 2.0 со плин, тава плин не боца. Дизелите се супер, економични и сите работи, но кај нас овие што ги носат од Германија се често пати многу раздрнкани и со враќани киломтеражи. Не значи дека тоа не важи и за бензинецот, но поправката на бензинец е МНОГУ поефтина него ли дизел. Една бош пумпа ќе те одере по џебот длабоко! Зборувам за 1000-2000 евра. За тие пари НИШТО нема да може да ти се расипе кај бензинецот.
Што се однесува за потрошувачка. Дизелот ќе ти троши 5.5-6.2 литри на 100км градска. Отворено 4,5-5 со 120-150км/ч тој дијапазон.
Бензинец 1.6 ќе ти троши бензин 10, плин не знам. 1.4 ќе ти троши 9. 2.0 не знам ама испод 12 сигурно нема.
1.6 очекувам да ти троши 12л со поефтиниот систем (600 евра) тој од 1000 евра исто 10л.
Јас би одел на бензин варијанта.