LordDragonII
Dr.Strangelove
Очигледно само прочита тоа што ти одговара и истото го сврте како ти тебе одговара, кога 90% од работите кои ги напиша немаат врска со тоа што го зборам.
Ако ми викаш дека "Неможам да функционирам" или "не сум функционален" мислите се глуп муабет, тогаш очигледно не си се соочил со хардкор анксиозност која ОБЈЕКТИВНО И РЕАЛНО те прави нефункционален на секое поле, а тоа што си го мислиш истото ти ја влошува сосотјбата. И тоа е реален (но ирационален) зачаран круг во кој запаѓаш кога си анксиозен.
Отиди кажи му на некоја хардкор депресивна личност со суицидални помисли или себеповредувачки нагони дека треба хоби да има а секојдневно поминува низ трауми, и секој ден може да му е последен.
Депресијата не штети само на умот, туку и на целокупното тело од повеќе аспекти. Антидепресивите се нешто што може краткотрајно да те направи функционален, во довлна мера за да си го смениш животот и да поставиш стратегија како да се справиш со истото и да го надминеш проблемот преку паралелна работа на себе.
Кај посериозните случаеви антидепресивите се неизбежни и морални. И кај потешките случаеви антидепресивите се покажале РЕЛАТИВНО успешни. Имај на ум дека депресијата е многу комплицирана болест во поглед на дијагностицирање и формулација на истата.
Ја знам и реков милијарда пати дека хемијата е штетна на долгорочен план, ама ти пружа некаква можност за функционирање додека да се поправиш. И, доколку ја користиш хемијата 1/2 месеци, и АКТИВНО РАБОТИШ НА СЕБЕ во поглед на исхрана, сон, активност,медитација, секс тоа може да биде (и често е) рецепт за успех.
Имај на ум дека тој што минува низ депресија на своја 30та година, има работа, жена, деца, кредити и многу често неможе да си дозволи анксиозноста да му ја наруши кариерата и семејството, нешто што би го довело до работ буквално. Затоа како некое краткотрајна солуција постојат и лекарствата, ама без онаа РАБОТЕЊЕ НА СЕБЕ компонента, тешко дека ќе се надмине анксиозноста/депресијата.
Се сум поминал, се сум видел дури и многу полошо од тоа што си спомнал поминаа минимум 15 години за еве денес да е се под контрола и тоа замисли си - без хемии.