Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Tie se Biotech kompanii so brz rast i ROE. Jas sum vo edna takva na NASDAQ, ROE 42%. Normalno deka p/b ke bide 4-5

Kaj generici kako ALK, p/b okolu 1
Biotech se trguva povisoko, a generici ili obicna pharma kako alkaloid si e kako sto postirav pogore 4.85 od book.
p/b
Drugs (Biotechnology)6.24
Drugs (Pharmaceutical)4.85

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Biotech se trguva povisoko, a generici ili obicna pharma kako alkaloid si e kako sto postirav pogore 4.85 od book.
p/b
Drugs (Biotechnology)6.24
Drugs (Pharmaceutical)4.85
Ne znam koi ti se tie firmi. A moze se stari i podatocite

Svetskite berzi imaat jaka korekcija poslednive godina dena

Teva primer e 0.5, Mylan 1.2

Tie se bas reprezentativni

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
ТЕЛ со зголемена оперативна добивка 14% и нето добивка 8%

Тоа што ми иде на нерф се финансиските расходи (од каде толкави кога фирмата нема долг?) и огромното намалување на обврски кон добавувачите, што го убива оперативниот паричен тек

Мада, кеш и еквиваленти се доста високи 1,7 милијарди денс, што значи дивиденда ќе може да се исплати без накнадно задолжување.

Може и подобро, ама генерално ич не е лошо

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
ТЕЛ со зголемена оперативна добивка 14% и нето добивка 8%

Тоа што ми иде на нерф се финансиските расходи (од каде толкави кога фирмата нема долг?) и огромното намалување на обврски кон добавувачите, што го убива оперативниот паричен тек

Мада, кеш и еквиваленти се доста високи 1,7 милијарди денс, што значи дивиденда ќе може да се исплати без накнадно задолжување.

Може и подобро, ама генерално ич не е лошо
Bubi, kaj tete evidentirana e podruznicata petrolgas (39mil. denari ja vodat knigovodstveno), neli e logicno toa da se odrazi vo bilansot na uspeh?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Bubi, kaj tete evidentirana e podruznicata petrolgas (39mil. denari ja vodat knigovodstveno), neli e logicno toa da se odrazi vo bilansot na uspeh?
Само ако има разлика меѓу книговодствена и пазарна цена

Што направија они, ја продадоа ли? Не сум баш у тек

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Dobija sudski spor I udelot vo toa drushtvo go zgolemija od 9% na 100%... neli e toa vonreden prihod? E sega e drugo prashanje kako I po koja vrednost kje go evidentiraat....

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Изгледа ја спасивме ЗК Пелагонија од рекетарите :) ...
За малку Катица & Co. ќе ми изгореа 15.000 евра :D:D...
Вака само што ми ја урнисаа акцијата . . .

Нема правда, нема мир ....

p.s.
никаков коментар од шарените полтрони за рекетот, само колку ли линкови и ликувања правеа кога ЗК Пелагонија се притискаше и рекетираше . . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Mene mi e omilena ovaa nema pravda nema mir nekako mangupski mi zvuchi a i pevliva e :)
E toa e dobar igrach na berza so milion i pol evra da na pravis poveke profit otkolku so budzet od 4 miljardi !!!
Orce ke im go pratime mesto onoj Bafet ponavljachot :) :) :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Mene mi e omilena ovaa nema pravda nema mir nekako mangupski mi zvuchi a i pevliva e :)
E toa e dobar igrach na berza so milion i pol evra da na pravis poveke profit otkolku so budzet od 4 miljardi !!!
Orce ke im go pratime mesto onoj Bafet ponavljachot :) :) :)

Мене ми е хит ..
Не се секирај ништо се ќе биде ОК :D:D:D...

Нема рима ама има тежина . . . . Тежина од 1,5 милиони евра . . .

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Dobija sudski spor I udelot vo toa drushtvo go zgolemija od 9% na 100%... neli e toa vonreden prihod? E sega e drugo prashanje kako I po koja vrednost kje go evidentiraat....
Све зависи дали си ја книжеле и претходно и по која цена. И дали имало или не резервација за ев загубен спор

А може и датумот да е после пресекот на 6 м, провери го и тоа

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Мене ми е хит ..
Не се секирај ништо се ќе биде ОК :D:D:D...

Нема рима ама има тежина . . . . Тежина од 1,5 милиони евра . . .
..... A ti promaknalo.... Mozelo da bide 8+5 milioncinja
Prvite ulicni kriminalci vtorive institucionalni.... Tretive sto ke dojdat izgleda ke bidat odlicen mix

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
ЗПКО ќе помине без последици, ама тие од СБТ нека си пребројат да не фалат миљон ипол еврејчиња у трезор

Kajgana Shop

На врв Bottom