Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Bas ako ne ti e tesko stavi sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica na MAX klimata da vidime sto model e rebrendirana.
Bidejki moi bliski imaa max klima i za 2 godini im pregore elektronikata na kraj ja frlija ( ne se pravese ) i kupija inverter klima.
Ovaa max e odamna .2010/11 ke stavam sliki i ke vidam tocno koj model e... Od agrotexna bese zemena.A mene mi bese poklon dadena.samo montaza plativ 3000mkd. No montazata ti bila uzas....ali toa e...

Не се срами повеќе те молам.

На аутофан и прва брзина или еко мод во зима ќе згрееш 5м2. Во останатите 35м2 ќе седиш со јоргани

Срамота е премиум модел да исклучува на 1000 вати без разлика во која брзина е пуштен и тоа на 0 степени надворешна.
Срамота е премиум модел да дува ладно вентилатор кога е исклучен компресорот.
Срамота е премиум модел да троши 150 вати на исклучен компресор и вклучени грејачи. Беспотреба фрлени пари.
Срамота е оваа канта да се спомне во споредба со било која друга клима.

Не брат, не му е поддимензионирана. 9ка клима да поставиш во 40м2 на 0 степени нема да има проблем.
Овој модел е обичен калорифер кој се продава за многу пари со А+++ ознаки. И да троши 1000 вати не е проблем додека да ја загрее просторијата. Проблем е што ја прегрева и исклучува одма, а потоа троши 150 вати на исклучено, а овде ве лажат дека модулира.
Тоа е тоа на кое што треба да внимаваат луѓето.
Snimi na zima Da vidime Nie nepismenite kako raboti Kaj tebe tundrata kakva modulacija ima na auto I na fiksni brzini na fan .

https://www.scanoffice.fi/vttn-testiraportit-ilmalampopumppuvertailu/
Tuka ima testovi za poveke klimi koja kolku e jaka profesionalno mereni vo laboratorija
Hansol 9,12 Amber 9 ka ima
Nazalost tundra(Haier) I Midea nema!

Snimi na zima Da vidime Nie nepismenite kako raboti Kaj tebe tundrata kakva modulacija ima na auto I na fiksni brzini na fan .

https://www.scanoffice.fi/vttn-testiraportit-ilmalampopumppuvertailu/
Tuka ima testovi za poveke klimi koja kolku e jaka profesionalno mereni vo laboratorija
Hansol 9,12 Amber 9 ka ima
Nazalost tundra(Haier) I Midea nema!

Штета што нашите куќи не се лабаратории во Финска. Оди кажи му на дечкото што го снимил видеото кај што му исклучува на 1000W како работат фамозните клими во лабараторија. Можеш и да му пресметаш 150W за вентилатор на ладно и грејач колку ќе му потроши.
За Тундрата, имам 10 пати снимено, цела зима објавував слики, можеш слободно да прочачкаш низ темава ќе најдиш се што те интересира.

Panasonice invertorce Malezisko CU -G09KE od negde 2002 god. ladenje okolu 2.5 kw , greenje deklarirano do nakaj 3.5 kw , postaveno vo dnevna soba 45 kvadrati.. Deset godini kaj mene , a predhodno zemeno polovno od DHL koga menjaa klimatizacija , na nevideno zemeno , toa i uste 4 drugi zemavme taka za po nekoi 100 evra togas. ( monterot koga mi go mpntirase mi rece , jas sega ti davam 300 evra za nego ) uste koga neznaev sto e klimatizer , a ne pak inverter :) .Eksploatirano do maksimuumm... Zimno vreme , odnosno od oktomvri pa do mart postaveno na 30 stepeni preku den full , navecer ostaveno na 23 stepeni , u najaki zimi drzese do nakaj 21 , maksimum 22 stepeni vo dnevna. Arno ama mu doaga krajot...Minatava zima pocna da mi gi izbiva kapacinjata - stopni li se sto se neznam na nadvoresnata edinica na greenje.... Ke go izbie ednoto , jas ke go izvadam gornoto od ladenje , ke go stavan na dolnoto na greenje, ke tera 2-3 nedeli , pak ke go izbie ... smeniv mozebi 5-6 kapacinja . Neznam sto e mozebi treba i ventilite da se smenat...
Kako i da e treba da se menja ....
Sovet. Za dnevnata 45 kv. do nekoj si 40.000 den. Preporaka dali Gree hansol 3.5 od nakaj 37.000 den , dali VIVAX AERI 18 , 5.5 KW od nakaj 40.000 den, ili pak nekoja druga opcija...

panasonic-inverter-eco-power-toplinskom-pumpom-split-slika-79473118.jpg panasonic-inverter-eco-power-toplinskom-pumpom-split-slika-79473119.jpg

Blagodaram

Bas ako ne ti e tesko stavi sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica na MAX klimata da vidime sto model e rebrendirana.
Bidejki moi bliski imaa max klima i za 2 godini im pregore elektronikata na kraj ja frlija ( ne se pravese ) i kupija inverter klima.

Attachments

• IMG_20190710_171826.jpg
    IMG_20190710_171826.jpg
    2,9 MB · Прегледи: 29
  • IMG_20190710_171925.jpg
    IMG_20190710_171925.jpg
    2,6 MB · Прегледи: 29
  • IMG_20190710_172203.jpg
    IMG_20190710_172203.jpg
    2,9 MB · Прегледи: 30
Po slikite mislam deka e rebrendirana Galanz klima dalinskoto kakvo e vakvo ?
614TIoTQH2L._SX425_.jpg
[DOUBLEPOST=1562775610][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Panasonice invertorce Malezisko CU -G09KE od negde 2002 god. ladenje okolu 2.5 kw , greenje deklarirano do nakaj 3.5 kw , postaveno vo dnevna soba 45 kvadrati.. Deset godini kaj mene , a predhodno zemeno polovno od DHL koga menjaa klimatizacija , na nevideno zemeno , toa i uste 4 drugi zemavme taka za po nekoi 100 evra togas. ( monterot koga mi go mpntirase mi rece , jas sega ti davam 300 evra za nego ) uste koga neznaev sto e klimatizer , a ne pak inverter :) .Eksploatirano do maksimuumm... Zimno vreme , odnosno od oktomvri pa do mart postaveno na 30 stepeni preku den full , navecer ostaveno na 23 stepeni , u najaki zimi drzese do nakaj 21 , maksimum 22 stepeni vo dnevna. Arno ama mu doaga krajot...Minatava zima pocna da mi gi izbiva kapacinjata - stopni li se sto se neznam na nadvoresnata edinica na greenje.... Ke go izbie ednoto , jas ke go izvadam gornoto od ladenje , ke go stavan na dolnoto na greenje, ke tera 2-3 nedeli , pak ke go izbie ... smeniv mozebi 5-6 kapacinja . Neznam sto e mozebi treba i ventilite da se smenat...
Kako i da e treba da se menja ....
Sovet. Za dnevnata 45 kv. do nekoj si 40.000 den. Preporaka dali Gree hansol 3.5 od nakaj 37.000 den , dali VIVAX AERI 18 , 5.5 KW od nakaj 40.000 den, ili pak nekoja druga opcija...

Прегледај го приврзокот 212392 Прегледај го приврзокот 212393

Blagodaram
Сакаш да кажеш дека 09ка Panasonic ти вршел работа (квалитетно затоплување) на 45м2! Ме чуди бидејки 09ките (освен ако не се Nocria, Uhruru или Daiseikai) наменети за 20-25м2... ама ти си и вадел маста како рече, уште немам видено ни прочитано на форумов некој да сетира клима на 30*С за да добие 21-23*С ... или пак имаш passive house те вонсериски добра изолација, што е потешко за верување... но ако е така земи си го Hansolot (иако тоа не е клима наменета за греење 45м2), во спротивно.... што би била и моја препорака со оглед на буџетот земи било која 18ка https://klimi.mk/sporedba.php?id1=352&id2=314&id3=221 да не му ја мислиш! 45 квадрати не е мал простор.

Научив кој инвертер е најдобар (се шегувам - ништо не научив).
Ајде сега кажете некоја фирма (вистинска, не приучен мајстор) која монтира инвертери. Бидејќи ПВЦ прозорите се поставени, време е да размислувам за греење.

Сакаш да кажеш дека 09ка Panasonic ти вршел работа (квалитетно затоплување) на 45м2! Ме чуди бидејки 09ките (освен ако не се Nocria, Uhruru или Daiseikai) наменети за 20-25м2... ама ти си и вадел маста како рече, уште немам видено ни прочитано на форумов некој да сетира клима на 30*С за да добие 21-23*С ... или пак имаш passive house те вонсериски добра изолација, што е потешко за верување... но ако е така земи си го Hansolot (иако тоа не е клима наменета за греење 45м2), во спротивно.... што би била и моја препорака со оглед на буџетот земи било која 18ка https://klimi.mk/sporedba.php?id1=352&id2=314&id3=221 да не му ја мислиш! 45 квадрати не е мал простор.

Треба да е 9 ка, колку се разбирам јас. А тоа сетирана на 30, сакал нејкел, морав на 30 за да добијам собна до максимум 22 степена. Тоа душичето никогаш нема исклучено односно намалено начин на дување, секогаш беше на full, и секогаш со максимална потрошувачка, околу 1 кв влечеше... Затоа и јас помислив кога може тоа, зашто да неможе Хансолот кој мислам е една јака 3.5 ка. А се думам и за Аери 18..[DOUBLEPOST=1562783837][/DOUBLEPOST]IMG_20190710_202044.jpg IMG_20190710_202044.jpg IMG_20190710_202037.jpg[DOUBLEPOST=1562784094][/DOUBLEPOST]Само што последна зима ми ги избива капачињата на греење... Незнам зошто, голем притисок ли, отидени вентили.. Немам појма..

Attachments

• IMG_20190710_200836.jpg
    IMG_20190710_200836.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 23
Последно уредено:
Треба да е 9 ка, колку се разбирам јас. А тоа сетирана на 30, сакал нејкел, морав на 30 за да добијам собна до максимум 22 степена. Тоа душичето никогаш нема исклучено односно намалено начин на дување, секогаш беше на full, и секогаш со максимална потрошувачка, околу 1 кв влечеше... Затоа и јас помислив кога може тоа, зашто да неможе Хансолот кој мислам е една јака 3.5 ка. А се думам и за Аери 18..[DOUBLEPOST=1562783837][/DOUBLEPOST]Прегледај го приврзокот 212421 Прегледај го приврзокот 212421 Прегледај го приврзокот 212422[DOUBLEPOST=1562784094][/DOUBLEPOST]Само што последна зима ми ги избива капачињата на греење... Незнам зошто, голем притисок ли, отидени вентили.. Немам појма..
Pred da se odlucis za nova klima najubavo konsultiraj se so servis za Panasonic klimata da ti kazat dali se pravi ili ne mozebi i i fali freon pa treba da se dopolni.
Ubava kvalitetna klima imas ako se pravi podobro popravi si ja.

Ве молам за совет, помош при избор на клима уред.
Се двоумам помеѓу вивакс и гри, во прилог фотографија од моделите и кратка спецификација.
Ми треба за греење и ладење за просторија од 35 м2, разликата во перформанси е минимална само што гри-то има вградено ви фи.
Исто така молам за информација кои би бил е придобивки од уред со вграден ви фи модул?
Дали пример таков уред може да се контролира доколку си надвор од дома?

Attachments

• Screenshot_20190710-210618.png
    Screenshot_20190710-210618.png
    480 KB · Прегледи: 27
Дали пример таков уред може да се контролира доколку си надвор од дома?
LongDistanceControl se vika toa, sekako deka moze da se kontrolira koga ne si doma, preku 3G/4G ide kontrolata po ovoj redosled
Telefonot e na 3G/4G Network -> GreeServer Network -> DomasenRuter Network -> Klima(WiFi Adapter)
Od Mobilna mreza prakjas komanda do Gree Serverot koj taa komanda ja prosleduva do tvojot ruter doma a ruterot do klimata.
Delayot vremenski e pod 5sekundi, mnogu brzo stiga komandata
Komadata moze da bide bilo kakva, On ili OFF (palis gasis klima), promena na Temp, promena na Fan, promena na pozicijata na perkite....bukvalno sve sto ima na dalecinskoto moze da se smeni i preku 3G/4G
Modulacija ili potrosuvacka na Viola imas ovde, so 300W odrzuva na greenje
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1Fvgd69N-xnhRua0F2lZ7PfqDI-mRGikt

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom