Zenata od Gorno maalo
Devet casot.So zadocnuvanje go pijam prvoto kafe na balkon i gledam edna zena i edno dete se vrtat okolu mojata kola,kako konji ili volovi koga se vrsi,de na ednata strana pa de na drugata strana,duri i se navednuvaat kako nie maskite koga kupuvame kola pa go proveruvame patosot i pragovite.Ne mi e obicaj ama na dve,na tri go smuknav nabrzo kafeto i brzam da se simnam dole da vidam sto maka imat zenata i deteto ta se okurazile okolu mojata kola.
No tamu ja gledam kolata ama ne i niv,gi trijam ocite,se fakam za djebot naocarite ne sum gi ponel,se doblizuvam na cekor do kolata.Nema nikoj.Toa jas da ne sum sonuval si razmisluvam i se vrtam kon istok da se prekrstam koga gi zdogleduvam zenata i deteto kako igraat-si podavaat edna topka.Vo sledniot mig topkata skokna kon mene pravo vo race aha znaci toa bilo,topka pod mojata kola mi tekna,ne mora da gi prasuvam nisto za kolata takov tabietlija sum sakam za se sam da gi naogam resenijata.Zenata trga nakaj mene,ne ja poznavam nekoja nova komsika izgleda.Jas i ja podavam topkata i bez dobro utro i velam si igrate so vnukata.
- O ne,taa mi e pravnuka.
Zinav,se zaprepastiv, da bev nesto podaleku ke ja izmerkav podetalno,ama vaka na cekor od mene mi e nepristojno,ama nikako zenava ne mi lici na prababa,godini ne mozam da i odredam,ne veruvam da e postara od mene duri bi rekol i da e cela decenija pomlada.Za godini ne se prasuvat zenite a sega tolku prasanja mi se vrtat,sto prvo da ja prasam,mi tekna pa taa mora Skopje da go ima vo maliot prst i ispukav.
- A od koe maalo ste. Prasanje sto najcesto prvo im go postavuvam na licata so koj slucajno ke fatime muabet.
- Od gorno,od Gorno maalo sum.
Odgovorov na zenava me zamisli,da ne recam me zasemeti,mi letna nekade pametot,se izgubiv po skopskite sirini negde pred zemjotresot.Letam.Letam cuculigi napraveni od stari vesnici,letam i trcam po Evrejsko i Pajko maalo i po carsija se pravam glaven da me vidat i kazandjiite i kacarite.
-Gledajte jas imam cuculiga so dolga opaska i jas letam pred nea ama gorno maalo ne mozam da go vidam.
Zenata ja zema topkata i otide nakaj devojceto. Sega mozev podetalno da ja proucam ama toa ne me interesirase tolku se uste ona GORNO MAALO mi se vrti vo pametot.Kade e.Kako moze jas da ne go znam a roden tuka. I vrtam. I trcam bos. Go vrtam prazniot bandaz bez zici i guma so edno suvo dobro izmazneto bagremovo grance.Ponekogaz pak isto taka bos go vrtam bandazot so izvitkana podebela zica kako bukvata U.Taka znam da go vrtam i po ugornici i po udolnici.Duri do Topaana.More i Francuski grobista ke gi pominam i trosarina ke ja fatam,znam tamu dole e Cair ama GORNO MAALO jas go baram.
Se spustam od kaj Kale i sopiram duri pred crkvata Dimitrija,ete tuka ke se napijam voda od bunarot,a da i ke go prasam cickoto sto prodava drveni zakacalki i gi meri lugeto so onaa negova tocna vaga za toa Gorno Maalo.
-Odi prvo kupimi tri cigari Vardar bez filter na parce pa posle ke ti kazam- mi veli stariot cicko.
Se vrakam mu gi podavam cigarite i dva beli lesni aluminski dinari i cekam.
- A odgovorot, za Gorno,kade e.
- Nema Gorno.Nema Dolno.Mal si ti da gi razberes tie raboti i toa da ne sum te cul uste ednas da prasas a sega ripaj na vagava da se izmeris.
Placot na deteto me vrati vo stvarnosta.Padnalo i go olustilo ednoto kolen
tidov do kolata da ja zemam prvata pomos i da pomognam.Veke bea sednati na bliskata klupa koga im ja podadov otvorenata kutija.Sega ke imame i poveke vreme za muabet.
-Eve maka moja, go cuvam detevo,nemalo mesto vo niedna gradinka vo naselbava,mi veli zenata i prodolzuva, negovite se na rabota.
-A kako toa vie...velite...a kade e babata,prasuvam jas.
- I najze ja zaposliva,site rabotat pa mene me dovlekcaa tuka.Prvo se zaposli vnukot vo nekoe minesterstvo.
- Vnukvi e minister, prasuvam jas.
- Pogolem i od minister,on ja vozi i kolata.A eve ja i Stojanka taa e od Dolno Maalo.
Gledam se problizuva uste edna zena so dve deca.
Sega duri se mi se ispomesa vo glavata duri mi se stemnuva.Ke mora mojte da gi rasam za ova kaj se tie Gorno i Dolno maalo.Se mislam dali majkami da ja prasam koga ke odime tamu vo Stara nova banja ima mnogu poznati taa i mozebi nekoj ke znae da odgovori.
Ne tatkomi ke go prasam koga utre sabajle ke odime po kostani.Mnogu pati sum bil po toj pat,nad skoloto pa gore desno preku drveniot most pokraj policiskata stanica i pravo po kanalot nakaj kostanite.
Samo kratko go prasuvam.-Tato jas ke ja nosam polnata torba nadolu samo kazi mi kaj e Gorno kaj e Dolno.
-Nema GORNO,nema DOLNO, davaj torbata vamu i trk pred mene i ne prasuvaj poveke.Molcam jas i trcam.
- Stojanke na gosti si i izleze da gi prosetas decata,koga ke ke si odis za BELICA..Me vrati glasot vo denesnicava i gledam kako se guskaat zenive.
- A ne sum samo za gosti dojdena,tuka ke ostanam i snaami ja zaposliva tuka glavna vo nekoe skolo,pa nikade nemalo mesto vo gradinka za decava i mene me dovleckaa tuka.
I da znaes celo selo ni se zapustilo,i Gorno i Dolno maalo,site se dojdeni ovde a nekoj duri i podaleku.
E sega se mi se razjasni,znaci zatoa mojte sedat doma.