A
apidrone
Гостин
А што знаеш и што сакаш да научиш?Ми треба листа со C++ команди и нивното значење. Моментално знам неколку но ми стана досадно да ги комбинирам истите правејќи глупи програми :blabla: Сакам да научам нешто ново.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А што знаеш и што сакаш да научиш?Ми треба листа со C++ команди и нивното значење. Моментално знам неколку но ми стана досадно да ги комбинирам истите правејќи глупи програми :blabla: Сакам да научам нешто ново.
Па знам навистина малку, онака знам да напишам 3-4 реда математички функции со неколку променливи и тоаА што знаеш и што сакаш да научиш?

Стисни ctrl+space во компајлерот и ќе добиеш листа на сите можни команди.Ми треба листа со C++ команди и нивното значење. Моментално знам неколку но ми стана досадно да ги комбинирам истите правејќи глупи програми :blabla: Сакам да научам нешто ново.
ИзволтеFirst post))
Дали некој би можел да ми помогне во врска со пресметка на сумата на членовите на главната дијагонала во матрица во C++. Благодарам за помошта))
#include <iostream>
#define max 20
using namespace std;
int main()
{
int matrica[max][max];
int n,m,j,i,total;
cout<<"vnesi gi dimenziite na matricata"<<endl;
cin>>n>>m;
cout<<"popolni ja matricata"<<endl;
for (i=0;i<n;i++)
for (j=0;j<m;j++)
{
cin>>matrica[i][j];
}
total=0;
for (i=0;i<n;)
for (j=0;j<m;) {
total=total+matrica[i++][j++];
}
cout<<total<<endl;
system ("pause");
return 0;
}
if(i==j)
int suma = 0;
for(int i = 0; i < n; i++) {
suma += matrica[i][i];
}

А да пробаш да ги одделуваш цифрите цифра по цифра, да си ги сместуваш во помошни променливи, и после тоа да ти печати со зборови?Се пишува број на пример 75467. Бараниот резултат е да ги испечати броевите со зборови. седум пет четири... Некоја идеја како да го направам ова со switch?
Пробав со внесување на број, а потоа за секој број посебен case но очигледно дека не е така![]()
Не ти треба двојна петља.
Значи:
Код:int suma = 0; for(int i = 0; i < n; i++) { suma += matrica[i][i]; }
Вака добиваш линеарна наместо квадратна сложеност.
Друго, ти треба една димензија, не две, зашто матрицата мора да биде квадратна
Чуден код... ја би ставил условбидејќи индексите на членовите од главната дијагонала се еднакви...Код:if(i==j)
total=0;
for (i=n-1;i>=0;)
for (j=0;j<m;) {
total=total+matrica[i--][j++];
}
Најди го спротивниот број на внесениот број, испечати ги цифрите една по една, напрај switch за секоја цифра од 0 до 9 и во case-от стај да ти ја испечати со зборови.Се пишува број на пример 75467. Бараниот резултат е да ги испечати броевите со зборови. седум пет четири... Некоја идеја како да го направам ова со switch?
Пробав со внесување на број, а потоа за секој број посебен case но очигледно дека не е така![]()
А да пробаш да ги одделуваш цифрите цифра по цифра, да си ги сместуваш во помошни променливи, и после тоа да ти печати со зборови?
P.S. Интересна идеја Petkovsky.
#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int a;
int n,e,d,t,c,p,s,ss,o,dd;
int i;
cout<<"Vnesi broj: ";
cin>>n;
if (o=0)
i=0;