Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.591
Поени од реакции
22.310
Za da ja sfatis politikata vo Makedonija, po novo RSM, moze da sluzi eden primer koj iako deluva smesen vo sustina e mnogu tazen pa i sramen i sekako porazitelen za dvata golemi partii. Se raboti za novata Kicevska bolnica.

Vo vremeto na Georgievski bese najaveno deka vo Kicevo ke se izgradi nova bolnica. So ogled na toa sto bolnicata seuste koristi gradbi koi datiraat od turskoto vreme odlukata sekako bese tocna. Primer vakov objekt uste e vo upotreba:

Da podsetam, Georgievski bese na vlast 1998 - 2002.

DPNE togas ne izgradi bolnica. Ne znam tocno do kaj bese mislam se krena objekt i taka ostana. Posle toa dojde slavnoto vreme na SDS. Ne znam dali vetija doizgradba iskreno mislam i ne se ni tematizira bolnicata pa si stoese gradbata taka. Licese na ruina so ogled na toa sto lugje pocnaa da kradat pendzerinja, parna itn. koi veke bile staveni vo objektot.

Dojde DPNE so Gruevski. Vo sekoja programa Kicevskata bolnica bese stavena kako proekt. Vetivme - storivme. Nisto od toa. Pred sekoi izbori i posle sekoi dobieni izbori se obetuvase deka Kicevskata bolnica ke se doizgradi. Posle 2-3 vetuvanja i smesno stanuva kako "running gag", ne znam, mozebi e cuvaa za da imaat pred izbori sto da vetuvaat za Kicevo, grad koi i onaka ne e vo fokus na site vladi osven za politicki manipulacii i kroenje granici i Albaniziranje na gradot. Tuka site bea na ista strana odnosno protiv Kicevo.

Gruevski vo skromni 11 godini ne uspea da ja izgradi bolnicata vo Kicevo. So ogled na toa sto objektot vekje stoese kako objekt (prazen sekako) imase i olesnitelni okolnosti posto ete pripremite pred gradenje itn. veke drug mu gi zavrsi. Tolku mnogu izgradi toj vo toa vreme so sto i denes znae mnogu da se fali, ama Kicevskata bolnica ne pagja vo negovite uspesi. Populiste bi rekle, deka edna bolnica vo grad kako Kicevo e pokorisna od site spomenici i objekti vo Skopje, zatoa sto bolnicata spasuva zivoti a spomenicite ne. Ok. Eve najava od 2013 kako dokaz: https://faktor.mk/kichevo-k-e-dobie-sovremena-opshta-bolni/zaev-dotaciite-shto-nashincite-gi-isprakjaat-na-nashite-gragjani-nikoj-ne-moze-da-gi-odanochuva- - DPNE kako genijci gi trgnaa starite programi od nivnata web strana pa ne mozam da stavam link kako potvrda deka vetuvaa, ako nekoj ima kako pdf slobodno neka zakaci ovde.

Zaev i SDS posto se itri, go kopiraat modelot na Gruevski pa ne bea pokusi da obetat deka ke ja izgradat bolnicata vo Kicevo. Arno ete dve godini i poke pominaa uste ne raboti. Ok, go isfarbaa objektot i sega vaka izgleda:

Nemam nadez deka vo ovoj mandat SDS ke ja pusti bolnicata, verovatno temata ja cuvaat za slednite izbori kako izborno vetuvanje, kopiraat od DPNE. Itri tie, vetuvaj istoto sekoi izbori i ete pola programa. Deka ne se seriozni da go zavrsat proektot mi pokazuva edna rabota a toa e deka 2 pati vo rok od pola godina najavuvaat deka ke prodolzat so izgradbata:

1.) Avgust 2018: https://sitel.com.mk/kje-prodolzhi-izgradbata-na-novata-bolnica-vo-kichevo-se-rekonstruira-i-stariot-objekt
2.) Fevruari 2019: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/republika/продолжува-изградбата-на-новата-болн/

Ok, nisto novo vo RSM. Ke se najdat i mnogu drugi vakvi proekti, lazni vetuvanja, krazbi.

Poentata mi e sega, deka UMS na DPNE vo Kicevo gi trolaat od SDS deka vetile doizgradba na bolnicata a seuste nisto ne se desi:

upload_2019-6-24_10-36-29.png

Mislam ok, mladi se i ne znaat mozebi deka nivnite ja pocnaa i imaa 11 godini da ja doizgradat ama stvarno e retardirano ova trolanje i pokazuva kolku i dvata partii se na edna ista strana - na nivnata. Potrebite na lugjeto ne im se bitni i se koristat samo za pravenje lazni vetuvanja. Toa sto vo Kicevo nema uslovi za bolnica e edno ama i konstantno se gubi personal od sestri do doktori sve niz Evropa zaminato. Zatoa so iten slucaj ako dojs vo bolnicata Kicevo ili ke ti opnat inekcija da te ozvezat kolku da ne im si tovar ili pa ako e eptem itno te preprakjaat vo Ohrid, Bitola ili Skopje, kolku da ne im umres tuka.

Celata nesposobnost na politickite eliti vo RSM pokazana so primerot Kicevska bolnica.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.590
https://www.facebook.com/brantscho/posts/10156379079767078

Бранимире, Тевдовски стана новиот Никола Поповски, човекот што ја практично ја уништи СДСМ со своето правилно работење од 2002 - 2006.
Памтам тогаш интерно внатрепартиски го заебаваа Никола Поповски дека само он бил будала што работел по правила и закони.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
3. 90 дена техничка влада, во која си дава оставка од премиер, а останува како министер за финансии, затоа што опозицијата има право да назначи само заменик на тоа министерство
Wow... знаеш.. не сум помислил на ова. Одлична констатација.[DOUBLEPOST=1561366496][/DOUBLEPOST]
Памтам тогаш интерно внатрепартиски го заебаваа Никола Поповски дека само он бил будала што работел по правила и закони.
Поповски се критикува дека многу штедел, место да ги троши парите на инвестиции, капитални пред сé. Односно, државата парите треба да ги „инвестира“, а не да ги складира.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Za da ja sfatis politikata vo Makedonija, po novo RSM, moze da sluzi eden primer koj iako deluva smesen vo sustina e mnogu tazen pa i sramen i sekako porazitelen za dvata golemi partii. Se raboti za novata Kicevska bolnica.

Vo vremeto na Georgievski bese najaveno deka vo Kicevo ke se izgradi nova bolnica. So ogled na toa sto bolnicata seuste koristi gradbi koi datiraat od turskoto vreme odlukata sekako bese tocna. Primer vakov objekt uste e vo upotreba:

Da podsetam, Georgievski bese na vlast 1998 - 2002.

DPNE togas ne izgradi bolnica. Ne znam tocno do kaj bese mislam se krena objekt i taka ostana. Posle toa dojde slavnoto vreme na SDS. Ne znam dali vetija doizgradba iskreno mislam i ne se ni tematizira bolnicata pa si stoese gradbata taka. Licese na ruina so ogled na toa sto lugje pocnaa da kradat pendzerinja, parna itn. koi veke bile staveni vo objektot.

Dojde DPNE so Gruevski. Vo sekoja programa Kicevskata bolnica bese stavena kako proekt. Vetivme - storivme. Nisto od toa. Pred sekoi izbori i posle sekoi dobieni izbori se obetuvase deka Kicevskata bolnica ke se doizgradi. Posle 2-3 vetuvanja i smesno stanuva kako "running gag", ne znam, mozebi e cuvaa za da imaat pred izbori sto da vetuvaat za Kicevo, grad koi i onaka ne e vo fokus na site vladi osven za politicki manipulacii i kroenje granici i Albaniziranje na gradot. Tuka site bea na ista strana odnosno protiv Kicevo.

Gruevski vo skromni 11 godini ne uspea da ja izgradi bolnicata vo Kicevo. So ogled na toa sto objektot vekje stoese kako objekt (prazen sekako) imase i olesnitelni okolnosti posto ete pripremite pred gradenje itn. veke drug mu gi zavrsi. Tolku mnogu izgradi toj vo toa vreme so sto i denes znae mnogu da se fali, ama Kicevskata bolnica ne pagja vo negovite uspesi. Populiste bi rekle, deka edna bolnica vo grad kako Kicevo e pokorisna od site spomenici i objekti vo Skopje, zatoa sto bolnicata spasuva zivoti a spomenicite ne. Ok. Eve najava od 2013 kako dokaz: https://faktor.mk/kichevo-k-e-dobie-sovremena-opshta-bolni/zaev-dotaciite-shto-nashincite-gi-isprakjaat-na-nashite-gragjani-nikoj-ne-moze-da-gi-odanochuva- - DPNE kako genijci gi trgnaa starite programi od nivnata web strana pa ne mozam da stavam link kako potvrda deka vetuvaa, ako nekoj ima kako pdf slobodno neka zakaci ovde.

Zaev i SDS posto se itri, go kopiraat modelot na Gruevski pa ne bea pokusi da obetat deka ke ja izgradat bolnicata vo Kicevo. Arno ete dve godini i poke pominaa uste ne raboti. Ok, go isfarbaa objektot i sega vaka izgleda:

Nemam nadez deka vo ovoj mandat SDS ke ja pusti bolnicata, verovatno temata ja cuvaat za slednite izbori kako izborno vetuvanje, kopiraat od DPNE. Itri tie, vetuvaj istoto sekoi izbori i ete pola programa. Deka ne se seriozni da go zavrsat proektot mi pokazuva edna rabota a toa e deka 2 pati vo rok od pola godina najavuvaat deka ke prodolzat so izgradbata:

1.) Avgust 2018: https://sitel.com.mk/kje-prodolzhi-izgradbata-na-novata-bolnica-vo-kichevo-se-rekonstruira-i-stariot-objekt
2.) Fevruari 2019: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/republika/продолжува-изградбата-на-новата-болн/

Ok, nisto novo vo RSM. Ke se najdat i mnogu drugi vakvi proekti, lazni vetuvanja, krazbi.

Poentata mi e sega, deka UMS na DPNE vo Kicevo gi trolaat od SDS deka vetile doizgradba na bolnicata a seuste nisto ne se desi:

Прегледај го приврзокот 211418

Mislam ok, mladi se i ne znaat mozebi deka nivnite ja pocnaa i imaa 11 godini da ja doizgradat ama stvarno e retardirano ova trolanje i pokazuva kolku i dvata partii se na edna ista strana - na nivnata. Potrebite na lugjeto ne im se bitni i se koristat samo za pravenje lazni vetuvanja. Toa sto vo Kicevo nema uslovi za bolnica e edno ama i konstantno se gubi personal od sestri do doktori sve niz Evropa zaminato. Zatoa so iten slucaj ako dojs vo bolnicata Kicevo ili ke ti opnat inekcija da te ozvezat kolku da ne im si tovar ili pa ako e eptem itno te preprakjaat vo Ohrid, Bitola ili Skopje, kolku da ne im umres tuka.

Celata nesposobnost na politickite eliti vo RSM pokazana so primerot Kicevska bolnica.
Bolnicata vo forma na karabina so fasadna cigla beše izgradena ušte vo SFRJ. Vo vreme na Grujo se započna so doizgradba.....se izgradija dva novi delovi vo visina na zgradata, a vnatrešnite zidovi komplet gi rušija, i se napravi nov vnatrešen raspored. Celata zgrada ja oblozija so termo fasada, celata vnatrešnost se izgradi, se stavija novi prozori....a treba ušte kotlarata da se sredi i okolniot prostor...i normalno da se napolni so mebel i aparatura
I vo tie momenti počna da pukaat bombite i.....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.590
Поповски се критикува дека многу штедел, место да ги троши парите на инвестиции, капитални пред сé. Односно, државата парите треба да ги „инвестира“, а не да ги складира.
Знам за тоа.
Ја за друго зборам.[DOUBLEPOST=1561367989][/DOUBLEPOST]
Bolnicata vo forma na karabina so fasadna cigla beše izgradena ušte vo SFRJ. Vo vreme na Grujo se započna so doizgradba.....se izgradija dva novi delovi vo visina na zgradata, a vnatrešnite zidovi komplet gi rušija, i se napravi nov vnatrešen raspored. Celata zgrada ja oblozija so termo fasada, celata vnatrešnost se izgradi, se stavija novi prozori....a treba ušte kotlarata da se sredi i okolniot prostor...i normalno da se napolni so mebel i aparatura
А он таман сакаше да ја изгради...
Сите добри проекти му ги прекинаа.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.591
Поени од реакции
22.310
OK poke informacii imas falaza objasnuvanjeto. Uste posramno e ako objektot postoi uste od vremeto na Jugoslavija. 30 godini, i ednite i drugite vetuvaa i seuste nema bolnica. Toa sto vnatre se napravilo nesto ne e za pofalba vsusnost i se gleda deka nesto se pravese. Na kraj posle mnogu vetuvanja i 3 pominati decenii Kicevo nema seuste nova bolnica i uste vetuvaat i vetuvaat. Izvini vaka ama bombite ne se pricina da se prekine so rabota i pred bombite imale mnogu godini vreme da ja izgradat zatoa toa za mene ne vazi. Poentata sekako mi bese trolanjeto na deckive od UMS za nesto sto nivnite za 11 godini ne zavrsija.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А „Скајп„, а „Фејсбук„, а “Инстаграм„...
Ваљда и од нив има „познавања„.
За „Ворд„ и „Ексел„ да не прајме муабет...

П.С.
Овој лик беше нешто запетљан со вентилите или?...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.591
Поени од реакции
22.310
Ova sto Zaev ke bide premier i minister e dograda na ona 24/7 na Grujo.

Ф

Флеш

Гостин
3. 90 дена техничка влада, во која си дава оставка од премиер, а останува како министер за финансии, затоа што опозицијата има право да назначи само заменик на тоа министерство
Свири крај на меч судија ....Попрецизна мисла не постои .... Истово и јас мислам .... Муртинсконо копиле намерно ќе се упика вака да остане само ..... Ме интересира? Шо направи ја со изборот за гувернер на Народна Банка ? Знам дека Шпанец сакаа да стават. Можеби и затоа се мести исто финансии за да влијае при избор за да им врати услуга на Дуи ...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Шо направи ја со изборот за гувернер на Народна Банка ? Знам дека Шпанец сакаа да стават. Можеби и затоа се мести исто финансии за да влијае при избор за да им врати услуга на Дуи ...
Како што направија? Мислам лани, избраа гувернер(ка). Бежоска. Нова. Зајо не сакаше стариот да е, а беше профи човек. Еј, човек со изгубени избори како се поставува... Каква сила има земено селанчево, чудо едно. Цела држава партал ја направи и ко зелен се смешка, се фали колку бил храбар, сакан.. оди лигуш еден копај френки и чушки.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
А он таман сакаше да ја изгради...
Сите добри проекти му ги прекинаа.
Prvo se praveše i proektot( za eden del bev konsultiran i jas).... bidejki osnovata na zgradata bese od DOC SOC tip- klasična kocka so bez veze raspored
So rekonstrukcija se započna nekade 2012-2013 i skoro sve se napravi sto beše predvideno
Novite dva dela po gabarit se okolu polovina od veće izgradenata konstrukcija....što ne e malu
Prekinot so natamošnite raboti vremenski se poklopuva so širokata Vlada
Pa sega dumaj dali e do ovoj...onoj krivicata

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Свири крај на меч судија ....Попрецизна мисла не постои .... Истово и јас мислам .... Муртинсконо копиле намерно ќе се упика вака да остане само ..... Ме интересира? Шо направи ја со изборот за гувернер на Народна Банка ? Знам дека Шпанец сакаа да стават. Можеби и затоа се мести исто финансии за да влијае при избор за да им врати услуга на Дуи ...
Воошпто не, Данска беше крајно неспособен, види колку е пораснато задолжувањето. Но тој имаше друга задача да одкрие криминал на вемеро и со тоа да уценува. Најде доволно, уцена (8), и сега клоца.
Шеќеринска ќе ја снема за брзо, не знам какво влијание има во сдс, но по ова изгледа никакво, и таа аут.
Кочо е способен за себе
Овие перфидни игри може да се гледаат само од перспектива на моќ. Пари имаат, касата е во нив. А тоа што државата е презадолжена, им е гајле дали на децата утре ти ќе можеш да им купиш леб.
До каде им е дрим тимот кој блеска, може да прочиташ во оставката на Петар Атанасов, заменик министер во МОН. Кој изгледа сака да си го спаси образот за во иднина, по се изгледа се му е јасно

Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугарите уште од почетокот се заканувале дека мораме да го признаеме Гоце Делчев како Бугарин

"Професорот Ванчо Ѓоргиев од институтот за историја при филозофскиот факултет, кој е дел од мешовитата македонско-бугарска комисија за историски и образовани прашања, во своето гостување на 1ТВ откри дека уште на првата средба на комисијата минатата година, од бугарската страна се заканувале дека мора да се прифати оти Гоце Делчев е Бугарин, во спротивно ќе има вето за Македонија."

Абре глупо македонче, стварно ли мислеше дека бугариве ќе ти пратат експерти и историчари да преговараат со тебе? Нормално, начекале шака идиоти во влада што си го продаваат газот за ЕУ и НАТО, и ќе ти испратат заканувачи кој не ги интересира нит историски факти, нит анализи... тие се пратени да си го завршат својот дел, па макар било и вака со закани и уцени.

А Пендаровски веќе јадеше шамари од Албанциве, еве се гледа дека изел ќотек и од Бугариве, па нормално е да дава вакви изјави.... ќе си го трпиме во наредниве 5 години. Оној Хорхе барем ќутеше, овој отвара уста и дополнителна штета прави, ебаму тоа скотот без свое јас...
Ако Гоце се декларирал како Бугар кој се борел за македонските интереси, ондак Пендаровски е деклариран Македонец кој се нори за албанските и бугарските интереси...
Прашането е много едноставно - ке се почитува ли правото на самоопределба или не. Тоа е целава дилема.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom