aj pomos za treta zadaca http://groups.yahoo.com/group/SP_FEIT_Sk/files/Laboratoriski vezbi/ od lab 4pls
Колоквиумскатaaj pomos za treta zadaca http://groups.yahoo.com/group/SP_FEIT_Sk/files/Laboratoriski vezbi/ od lab 4pls
#include <stdio.h>
int main ()
{
int i, j, n;
float clen, zbir=0.0, proizvod=1.0;
printf("n= "); scanf("%d",&n);
for (i=1;i<=n;i++)
{
clen=0.0;
for (j=1;j<=i;j++)
{
clen=(float)i/(2j+1);
zbir+=clen;
}
proizvod*=zbir;
}
printf("p=%f\n",proizvod);
return 0;
}
Или многу if-овиРеши ја со рекурзија. Ете мала помош =)
#include<stdio.h>2.Да се напише програма која ке пресметува дали внесен цел број, претставува полн квадрат на цел друг број. (На пр. 25 е полн квадрат за 5) Проверка да се реализира со посебна функција...
Што очекуваш ако еден број го поделиш со самиот себе?if(t%t<1.0)
#include<stdio.h>
#include <stdlib.h>
int proverka(int);
int main()
{
int n;
printf("Vnesete go brojot\n");
scanf("%d",&n);
if(!(proverka(n))) printf("Brojot ne e poln kvadrat na nitu eden broj!\n");
else printf("Brojot %d e poln kvadrat na nekoj broj!\n", n);
system("pause");
return(0);
}
int proverka (int n)
{
int i;
for(i=1;i<n;i++)
{
if((n/i)==i) return 1;
}
return 0;
}
Кај болдираниот дел мислам дека ќе ти јави проблем. На пример ако се внесе 10 и кога i ќе се инкрементира на 3:Што очекуваш ако еден број го поделиш со самиот себе?
Код:#include<stdio.h> #include <stdlib.h> int proverka(int); int main() { int n; printf("Vnesete go brojot\n"); scanf("%d",&n); if(!(proverka(n))) printf("Brojot ne e poln kvadrat na nitu eden broj!\n"); else printf("Brojot %d e poln kvadrat na nekoj broj!\n", n); system("pause"); return(0); } int proverka (int n) { int i; for(i=1;i<n;i++) { [SIZE=4] [B]if((n/i)==i) [/B][/SIZE] return 1; } return 0; }
Кога тестирав, не пробав за 10 и затоа не приметив... Ама откако n го сменив во float, се отстрани проблемот. Мислиш дека е целосно решена задачата?Кај болдираниот дел мислам дека ќе ти јави проблем. На пример ако се внесе 10 и кога i ќе се инкрементира на 3:
10/3 -> во овој случај ќе ти врати цел број 3, условот ќе биде исполнет и ќе ти даде дека бројот е полн квадрат на некој број.
Со таа промена мислам дека ќе функционира во ред.Кога тестирав, не пробав за 10 и затоа не приметив... Ама откако n го сменив во float, се отстрани проблемот. Мислиш дека е целосно решена задачата?
Е ова почна на живци да ми иде...1. Да се напише програма која ке пресметува синус од даден агол. Аголот се задава во степени помеѓу 0 и 90. Пресметувањето се реализира според формулата, при што прво треба да се постави конверзија од степени во радијани. Да се имплементираат посебни функции за конверзија од степени во радијани и за пресметка на синус.(сумата да се пресмета за i=1 до i=50). Исто така да се имплементираат посебни функции за пресметување на степен и факториел
Чекај бе... треба да се направи програма која за внесен агол ќе пресмета синус, а твоето е пресметан агол од 1 до 50.Е ова почна на живци да ми иде...
Еве решение ама точно е само до 3та децимала, пошто коа степенува радијан(пример 0.0746) на 3,5,7,11 или некоја поголема бројка враќа 0.0000, пробав и со double исто е, ако има некој попаметно решение нека предложи.
http://paste2.org/p/1123820
:salut:
Па тоа полесно е , така ја напишав ама прочитав (сумата да се пресмета за i=1 до i=50) и затоа вака ја напишав -.-Чекај бе... треба да се направи програма која за внесен агол ќе пресмета синус, а твоето е пресметан агол од 1 до 50.