C/C++

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Ако може помош објаснување било што пошто не ја разбирам задачава!
Да се изостави k-тата (овој број е внесен преку тастатура)
цифра од природниот број n внесен преку тастатура, броејќи
ги цифрите од цифрата на единиците
Еве како ја разбрав јас. Пример, внесуваш природен број n - 12345. Потоа го внесуваш k- 3. Броиш 3 места налево од цифрата на единиците и тоа е бројот 3 којшто треба да се изостави. Значи на излез треба да добиеш 1245. Ако добро сум ја разбрал, доста лесна задача.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
Пак не разбирам почетник сум и ако може некој да ја напише ќе му бидам мн благодарен фала однапред:wink:

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Мислам дека е точна, провери пак, пред малку станав па често глупости правам во такви моменти.

Код:
#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int k, i;
    string n, m;

cout<<"Vnesi go k:"<<endl;
    cin>>k;

cout<<"Vnesi go n:"<<endl;
    cin>>n;

k=n.length()-k;

for(i=n.length();i>=k;i--)
    m[i-1]=n[i];

for (i=k-1;i>=0;i--)
    m[i]=n[i];

for (i=0;i<n.length()-1;i++)
    cout<<m[i];

system("PAUSE");
    return 0;
}

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.049
Поени од реакции
105
Ivanco^^^
На местото од споредбата, наместо да споредуваш со знак, ќе повикуваш функција од типот:
int sporedi(stuct xx * a, struct xx * b);
Оваа се вика функција споредуваш. Во нејзе споредуваш цели објекти/структури. Ќе направиш вака во нејзе, прво споредуваш име. ако се исти, презиме, ако и тие се исто тогаш номер. и таа функција ќе враќа број < 0 (пример -1) ако првата структура е помала, 0 ако се еднакви или број >0 (еве 1) ако втората е поголема.

И во алгоритмот за подредување, кој и да е, едноставно проверуваш што вратила функцијата.
лелеее :tapp::tapp::tapp: никако не можам да го направам тоа... сеуште не сум го учил тоа и не можам да го составам :uvo:

Член од
2 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
Мислам дека е точна, провери пак, пред малку станав па често глупости правам во такви моменти.

Код:
#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int k, i;
    string n, m;

cout<<"Vnesi go k:"<<endl;
    cin>>k;

cout<<"Vnesi go n:"<<endl;
    cin>>n;

k=n.length()-k;

for(i=n.length();i>=k;i--)
    m[i-1]=n[i];

for (i=k-1;i>=0;i--)
    m[i]=n[i];

for (i=0;i<n.length()-1;i++)
    cout<<m[i];

system("PAUSE");
    return 0;
}

Другар не го бива ова нешо, еднашка ми излегува од виндовсот ерор а некогаш не ни ваѓа нешто само прес ани кај ту кон... бла бла ме разбираш:tapp:

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Другар не го бива ова нешо, еднашка ми излегува од виндовсот ерор а некогаш не ни ваѓа нешто само прес ани кај ту кон... бла бла ме разбираш:tapp:
Кај мене работи...Dev C++ компајлер користам.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
И јас исто користам Dev C++, ама нејке нешто :toe: а + ми треба да е во C ако можеш да ми помогнеш добро ако не пак добро сепак фала и за ова до сеа :smir:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
лелеее :tapp::tapp::tapp: никако не можам да го направам тоа... сеуште не сум го учил тоа и не можам да го составам :uvo:
Ај кажи ја целата задача па ќе видиш пример со код.

Инаку во моето мислење по грешка пишав функција споредуваш. Мислев споредувач. Како и да е, кажи ја задачата.

И јас исто користам Dev C++, ама нејке нешто :toe: а + ми треба да е во C ако можеш да ми помогнеш добро ако не пак добро сепак фала и за ова до сеа :smir:
Тој кодот од alexsr е во C++, затоа не ти работи. Имаш избрано Ц за јазик во проектот.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
Тој кодот од alexsr е во C++, затоа не ти работи. Имаш избрано Ц за јазик во проектот.
Не не пробав и во C++ ама пак ми излегува некој ерор Project1.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. и сенд донт сенд и се гаси незнам во што е проблемот :toe:помош:uvo:

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Не не пробав и во C++ ама пак ми излегува некој ерор Project1.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. и сенд донт сенд и се гаси незнам во што е проблемот :toe:помош:uvo:
Ова ми се има случено. На домашниот компјутер ми работеше програмата, а на оној на факултет се појавуваше истото како кај тебе. Кодот беше ист, компајлерот ист, само дома имам ХР а на факултет Виста. Не би знаел зошто се појавува, sorry.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Де ова пробај го мислм дека ќе работи океј:

Код:
int rev(int n)
{
	int num = 0;
	while(n>0) {
		num = (num * 10) + (n% 10);
		n/=10;
	}
	return num;
}

int main()
{
	int n,k;
	printf("Vnesete go 'n': ");
	scanf("%d", &n);
	printf("Vnesete go 'k': ");
	scanf("%d", &k);
	int num = 0;
	int i = 0;
	while(n>0) {
		if(i!=k) {
			num=(num*10)+(n%10);
		}
		n /= 10;
		i++;
	}
	printf("%d\n", rev(num));
	system("pause");
}

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.231
Поени од реакции
337
Така еве го мојот проблем си реинсталирав Xp SP3, Administrator сум .Net framework е инсталирано е шо К*р сака?

И кога ке стегнам ок

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Така еве го мојот проблем си реинсталирав Xp SP3, Administrator сум .Net framework е инсталирано е шо К*р сака?

И кога ке стегнам ок
Ај пробај го кодот место void main стави int main() или int main(void) мада не ми се верува дека би било до тоа, ако ни така несака, ондак симни го Dev C++ инсталирај го и пробај со него да го компајлираш и стартуваш дифолт кодот кој го генерира компајлерот (C++ проект), а ако несака ни тогаш ондак или земи на Linux со gcc или пак да бараш чаре со некоја ваква опција (јас како што успеав на брзинка да разлистам проблемот е или до оштетени фајлови од Windows-от или до вирус), друго незнам што би можел да ти кажам. :toe:

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ај пробај го кодот место void main стави int main() или int main(void) мада не ми се верува дека би било до тоа, ако ни така несака, ондак симни го Dev C++ инсталирај го и пробај со него да го компајлираш и стартуваш дифолт кодот кој го генерира компајлерот (C++ проект), а ако несака ни тогаш ондак или земи на Linux со gcc или пак да бараш чаре со некоја ваква опција (јас како што успеав на брзинка да разлистам проблемот е или до оштетени фајлови од Windows-от или до вирус), друго незнам што би можел да ти кажам. :toe:
Често е и до изборот на платформата х64 наместо х32

Kajgana Shop

На врв Bottom