C/C++

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
system("PAUSE");
Со големи букви. Пробај.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Хаха како можи бе симни се Dev C++ и готово то е одиш new project и си ја пишуш програмта , шо има тука друго нејасно?
Јас има Dev C++ и мене ми ја компајлира програмата, но кога треба да ги покаже резултати се исклучува... Пример ќе ја искомпајлира и во зависност од програмата пишува "внеси два броја", внесувам два броја и се исклучува така што не можам да го видам резултатот.
Што е проблемот?

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Јас има Dev C++ и мене ми ја компајлира програмата, но кога треба да ги покаже резултати се исклучува... Пример ќе ја искомпајлира и во зависност од програмата пишува "внеси два броја", внесувам два броја и се исклучува така што не можам да го видам резултатот.
Што е проблемот?
Досега збораја дечките за то :) Стави system("pause"); на крајот од кодот... :helou:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Што е проблемот?
Исто може да е проблемот и кај return 0; ... место return 0; ти пиши return main(); (Вчера тоа беше проблемот кај theHeartCollect0r)

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Исто може да е проблемот и кај return 0; ... место return 0; ти пиши return main(); (Вчера тоа беше проблемот кај theHeartCollect0r)
Со return main() рекурзивно се повикува пак main функцијата, и на секое повикување програмата ќе ти се извршува повторно и повторно, никогаш нема да заврши ... Така да, ако сакаш само ЕДНАШ да се изврши програмата, system("pause"); му е мајката...

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Со return main() рекурзивно се повикува пак main функцијата, и на секое повикување програмата ќе ти се извршува повторно и повторно, никогаш нема да заврши ... Така да, ако сакаш само ЕДНАШ да се изврши програмата, system("pause"); му е мајката...
Знам де, со return main(); се повторува функцијата, али дека вчера тоа беше грешката па јас да спомнам да не и во истиов случај е тоа (Можеби имало грешка при објаснувањето на проблемот... или штознам што). Сепак нема да изгуби ништо ако се обиде и со return main();

Едит: Иначе ти убави со кажа... system("pause"); би требало да биде она што недостасува.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Знам де, со return main(); се повторува функцијата, али дека вчера тоа беше грешката па јас да спомнам да не и во истиов случај е тоа (Можеби имало грешка при објаснувањето на проблемот... или штознам што). Сепак нема да изгуби ништо ако се обиде и со return main();

Едит: Иначе ти убави со кажа... system("pause"); би требало да биде она што недостасува.
System ("pause"); нема да работи само во случај ако горе на почетокот на програмата не ставиш using namespace std;
така барем мислам дека беше :) Можи да грешам :)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
System ("pause"); нема да работи само во случај ако горе на почетокот на програмата не ставиш using namespace std;
така барем мислам дека беше :) Можи да грешам :)
И јас тоа се мислев само не бев сигурен... реков да не излупам некоја глупост... али јас мислам дека system ("pause"); нема да работи без #include <iostream> на почетокот. Или излупав глупост ?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
И јас тоа се мислев само не бев сигурен... реков да не излупам некоја глупост... али јас мислам дека system ("pause"); нема да работи без #include <iostream> на почетокот. Или ?
Hm изгледа грешам оти гледав сега пробвав и така ама изгледа не ке да е до тоа, оти ако ги нема нив и други работи нема да работат :)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Hm изгледа грешам оти гледав сега пробвав и така ама изгледа не ке да е до тоа, оти ако ги нема нив и други работи нема да работат :)
Со #include <iostream> несака ? Дека сеа кај мене пробав ... и работеше. :toe:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Еве еден код и од мене... ( a+b=c )

Код:
#include <iostream>