Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Потоа на некои места на нет имам најдено за тектови од ДУРА ЕУРОПОС, демк биле словенски, но пак јас слика не гледам.
Мора сувопарното пишување да престане.
dura-europos-inscription.jpg

duros-europos.gif

ete Dura Europos..slikite se od kniga..
a za poveke...treba da se kupi knigata..

бригиски текст..со МАК..нешто како кирилица

И во институтот баш вака е класифициран, дека е како кирилица, или само бригиско писмо. Тоа се две многу различни работи.

Кај текстот од Дура Еуропос, јас неможам ама баш ништо да прочитам. Тоа беше книга од еден Словенец мислам, може и да грешам.

Немам намера да матам вода. Сакам се да биде чисто.

И во институтот баш вака е класифициран, дека е како кирилица, или само бригиско писмо. Тоа се две многу различни работи.

Кај текстот од Дура Еуропос, јас неможам ама баш ништо да прочитам. Тоа беше книга од еден Словенец мислам, може и да грешам.

Немам намера да матам вода. Сакам се да биде чисто.
текстот е класифициран како бригиски..
текст е нешто напишано со букви,знаци..
напишаните букви се чудни,мистични?..
значи,јас текстов го пишувам со чудни букви...
буквите МАК се голема мистерија...

ајде бе..
и што е тоа кирилица?...

The Slovenian scholar Anthony Ambrozic who has now published six Venetic inscriptions from the archeological ruins of Dura Europos, Syria, a Hellenistic city founded by Alexander the Great and ultimately destroyed by the Sassanians in 256 AD Mr. Ambrozic has also published a vast array of Venetic inscriptions from pre-Roman Gaul and a decisive analysis of Gaulic toponyms of Venetic etymology.

Еве за Амброзич се работеше, го најдов на нет. Па добро бе, ако тие беа словенски зборови. каде се да ги видиме. Цел свет ке бруеше за тоа, ако ништо повеке, некој Македонец ке се огласеше.

Абе една слика не видовме од тој голем број на натписи.
Амброзич да имаше нешто, ке имаше и своја њеб-страна и ке ги истакнеше пронајдоците и ке ја застапуваше својата теза како и нашите Тентов и Бошевски.
А најпрвин Тентов и Бошевски ке го знаеја Амброзич и ке го спомнуваа и искористуваа неговото откритие.

МАК буквите ги имаат сите јазици. Тоа е проблемот, не јас и ти што мислиме. Како кирилица ги спомнувам нашите букви, бидејки како такво писмо се водиме во светот, јас не тврдам дека Кирил го измислил.

I have seen all six Dura-Europos inscriptions and translations but for the sake of saving space, I will only show one of them. Here is what Anthony Ambrozic, the translator of the inscriptions, has to say:
"The following six passages were found in different places of the Roman fortress of Dura-Europos on the Euphrates River. In view of the fact that the commander of the archers makes his dedication to Mithras in the Venetic language, as can be seen in the passage that follows, it is highly likely that there are other Venetic inscriptions at this site. Further research will undoubtedly reveal them. The passages that follow are only representative samples and by no means exhaustive." (Page 74, Anthony Ambrozic, Adieu to Brittany, a transcription and translation of Venetic passages and toponyms).
The passage I am going to describe appears on a relief of Mithras in a temple at Dura-Europos along the Roman Euphrates defense line. One of the dedicators (in the company of two distinguished acquaintances) is commander of the archers, Jaribol.
The Oblate is marked passage XXXXIV.
{Division and alphabetization:
…DI MI HRANET TO JESEN ZHENO H IO SDRAIE IA JE I RASIA RIBOLEUJC
…"AT JE" (?) GOSTOJETOT ON JE TOJI DE I TE ROJ…J
Transcription:
…DI MI HRANET TO JESEN ZHENO H JO SDRAJE JA JE
I RASJA RIBOLEUJC
…"AT JE" (?) GOSTOJEDOT ON JE TOJI DE I TE ROJ (VAR) J!

http://www.unitedmacedonians.org/macedonia/stefov18.html

Еве се гледа дека се интересираме, но уште слики од инскрипциите да имавме и се ке беше убаво.Ова не го барам за мене лично, туку да можеме да правиме пропаганда со конкретни работи.

duros-europos.gif

…DI MI HRANET TO JESEN ZHENO H IO SDRAIE IA JE I RASIA RIBOLEUJC …"AT JE" (?) GOSTOJETOT ON JE TOJI DE I TE ROJ…J

Еве, за почеток изгледа интересно.

Za pravenje propaganda ne ti trebaat koj znae kolku cvrsti dokazi. Eve...prashaj go anaveno.:pos2:

Еве за Амброзич се работеше, го најдов на нет.
Амброзич да имаше нешто, ке имаше и своја њеб-страна и ке ги истакнеше пронајдоците и ке ја застапуваше својата теза како и нашите Тентов и Бошевски.
А најпрвин Тентов и Бошевски ке го знаеја Амброзич и ке го спомнуваа и искористуваа неговото откритие.
прво за Амброзич..
второ..Тентов и Бошевски
Conference Series
Origin of Slovenians
Fifth International Topical Conference
ORIGIN OF EUROPEANS
Ljubljana, June 8th and 9th, 2007
Abstracts
Venue: Slovenian World Congress, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana, Slovenia
http://www.korenine.si/zborniki/word/abstracts07.doc

Тентов и Бошевски и Венети

од каде знаеш ти дека не контактираат,кога очигледно немаш поим дека Тентов и Бошевски се ценети во Словенија??

Не се секирај, многу добро знам дека беа во Словенија да ја претстават нивната студија. Но никогаш не го спомнале Амброзич во нивните работи и презентации, барем не јавно.

А неколку пати и на маил сум го контактирал Тентов. но тоа не е важно.

Најважно е да се работи отворено за вакви работи, бидејки овде лугето сеуште мислат дека се од позади Карпатите.

Кога им кажувам на лугето околу мене дека се е лажно во врска со преселбите, повекето одговараат дека не лажат неколку будали, и се смеат на тоа.

Ставот на АнгПу е многу исправен, треба цврсти докази за нешто да се тврди кое од корен би ја сменило светската историја.

Има многу за откривање но мој впечаток е дека има и многу национал-романтизам (барем 50%) во тврдењата дека небаре пола земја била македонска минатите 10 000 години.

Археологија, каталогизирање, научни трудови, презентација на истите на меѓународни конгреси, тоа е патот кон успехот. Инаку ќе останат само празни зборови.

Не се секирај, многу добро знам дека беа во Словенија да ја претстават нивната студија. Но никогаш не го спомнале Амброзич во нивните работи и презентации, барем не јавно.

А неколку пати и на маил сум го контактирал Тентов. но тоа не е важно.
очигледно не ја разбираш проблематиката..
Тентов и Бошевски работат на подруг начин...
би било глупо да го спомнат Амброзич,затоа што нивната метода нема допирни точки со методата на Амброзич..
тоа им е голема доблест,бидејќи добро го знаат тоа,и не сакаат да матат...
инаку,ај прашај ме и зошто не ги спомнуваат и Туљаев,Сотироф,Нерознак,Гасиоровски,Проева,Бабаев и куп други..

Нема потреба јас што да разбирам и да те прашувам, ако некој почнува со фракции, значи нешто смрди.

А секој има право да си оди по својот пат.

За жал не е време за докажување на стручните лица, кој е поголем фраер, туку дали можат да се заложат во тешки времиња како сегашниве и да направат нешто добро.

Потоа ние како втор ешалон да ја пропагираме нивната работа.

Секој од Словенските јазични групи, ке тврди дека е директен потомок на Венетите, ние на Македонците и дека Македонците се основата ит.н.

Позната работа.

Isto kako sto Slovencite posle taa konferencija si ja svrtija rabotata na svoja korist,pa posle i Rusite... i sega site tvrdat deka se potomci na Antickite Makedonci:-)

duros-europos.gif

DEDI MI_RAN E PONSEN, Znaci Dedo Miran e ponosen na nekogo
DEDI MI E RANET, Znaci Dedo mi e ranet

Kombinacii proizvolni kolku sakas ima, no za zal takvi kombinacii mozat i "grcite" da pravat, so edna razlika sto tie se vo prednost i vo toa vreme nivniot jazik go ima na mnogu inskripcii.
Pa taka posledniot zbor DEYTEROY e potpolno grcki, napisete na google i ke vidite sto ke vi se otvori. Vsusnost celiot tekst mislam deka e grcki, bidejki ednas mi go imaat veke napisano od zbor do zbor. Zatoa ne odam na forumi da se letam kako sto pravev porano. Najdi podatok, i odma raspravija i na kraj - majmun. Ili ke si zagreat stolica nasite, ili nisto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom