Здраво. Имам 81кг, а висок сум околу 176. Планирам од мај да се чистам т.е топам масти. Некој да ми каже кој е најдобар начин да слабеам масти, а колку-толку да задржам мускул. Планирам да почнам со кардио секој ден, но ме интересира нешто околу исхраната. Иначе викаат дека пулсот при кардиото требало да биде околу 140-145 за да се топат мастите, се над тоа се горел и мускулот... некој околу ова да потврди дали е точно? Ии ме интесесира дали околу 8-10 недели е доволно за cut
Па според мене 8-10 недели би требало да се доволно за cut ако си мид фат сепак зависи тоа.
Што се однесува до кардио, прави со низок интензитет најдобро се согоруваат масти и ако си во можност прави од сабајле на гладен стомак додека инсулинот ти е на ниско ниво.
Што се однесува на исхрана, конзумирај здрава исхрана т.е здрави калории и биди во дефицит. Само немој длабок дефицит за да не ги "гориш" мускулите. Пресметај да бидеш во дефицит едно 500-700 kcal. И обавезно пиј доволно вода да бидеш хидриран.
Можеби нешто пропуштив али генерално е ова најбитно.
П.С Соодносот на протеини и карбс би требало да биде следен: протеин->2г х чиста телесна маса(без "сало") и јаглехидрати-> под 1.5г х чиста телесна маса, а масти треба на најниско ниво пд околу 0.7г х чиста телесна маса.