Eh se si vo pravo. Izgleda samo Amber-ot ima dvostepen kompresor.
Modelot na Daikin e tocno napisan i se odnesuva na serijata Perfera, konkretno e ovoj
model i so ogled na politikata na cenite mislam deka nema sansa da e i twin-rotary. Modelot za koj ti zbosuvas e ovoj
model i cenata e nad 120.000. No pogolemi od 3.5 do 5.5 na lager imale samo FTXF50/60, FTXB50/60 i FTXM42.
Izgleda deka dojde do zabuna kaj mene. Jas celo vreme mislev na twin-rotary modeli, i mislev po default dvoklipnite kopresori se pravat razlicna kompresija so sekoj klip.
Abe servisnoto go najdov od kaj bugarskata strana, ama podatoci osven ime za kompresot ne mozev da najdam. Duri i na internet skoro i da ne dava nikakva informacija.
Tocno e deka do sega bas i nemav sreka so Gree. Izgledaat odlicno na hartija a vo realnosta ne bev kompletno zadovolen. Prviot primerok izleze defekten, vtoriot ne uspea da zadovoli. Imam pusuvano predhodno za detali i toa mi najgolemata pricina sto sum najskepticen za Gree. No ova ne znaci deka ke bidam zadovolen i od drugite proizvoditeli.
Panasonicot isto izgleda dobro na hartija po kapacitet, no ima mnogu los COP na poniski temperaturi, okolku 2.2 na -7, nasproti okolku 3.6 kaj LN. Razlikata od tie 20tina iljadi moze da ja vrati vo edna do dve sezoni. Osven toa mislam deka nekoj se zalese na konstanten problem so elektronikata koja pregoruvala kaj ovoj model.
Daikin mislam deka za segasnite ceni nudat najmalku, za ostanatite proizvoditeli i ne ni razmisluvam. Isto so 20% povrat, ne se ni isplaka da se nosi klima od Grcija.
I situacijata mi se sveduva na ili na LN50 ili nekoj model od Toshiba. Megutoa za da go dostigne kapacitet na LN treba da gledam kaj Toshiba-ta kaj 22 ili 24ka. A tie so cena brzo se doblizuvaat kon LN a so COP se znacitelno poslabi.
Idealna opcija mislam deka se AP50 i AP60 so isti kompresori kako LN50 ama steta sto gi nema kaj nas. So cena od okolku 75.000 bi bile dobar izbor.