Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Прееска, се враќам накај куќа, се возам по това асфалтот, и гледајќи интензивно и това црнилото, закЉучив дека мојата улица е асфалтирана таму некаде...Пред нашата ера.

Чиста логика...Да не веруеш!...
А тоа што има слика како се асфалтирани твојата улица и никој средновековен хроничар не спомнал за асвалтирана улица во твое маало...кога сме кај хроничарите баш ме интересира што пишале за магичните настани од Збирката поезија на еврејските овчари.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Црквата ја има вистината,
Која Црква?
Другите форми на чување на вистината и толкување на постоењето на Бог не се валидни?
Или само за наши потреби е муабетот, па ја потенцираш Црквата како најрелевантна?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А тоа што има слика како се асфалтирани твојата улица и никој средновековен хроничар не спомнал за асвалтирана улица во твое маало...
Не споменав никакви хроничари, оти мојот став за античкиот асфалт од мојот сокак е единствениот точен одговор за староста од истиот.[DOUBLEPOST=1554668607][/DOUBLEPOST]
...кога сме кај хроничарите баш ме интересира што пишале за магичните настани од Збирката поезија на еврејските овчари.
За кои овчари зборуваш?...[DOUBLEPOST=1554668639][/DOUBLEPOST]
Која Црква?
Господовата.[DOUBLEPOST=1554668678][/DOUBLEPOST]
Другите форми на чување на вистината и толкување на постоењето на Бог не се валидни?
Да...На пример, племињата во Амазонија ја чуваат нивната вистина.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Аха, значи они се создадени друг ден, затоа за нив не важи вистината која ја говори Црквата?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Аха, значи они се создадени друг ден, затоа за нив не важи вистината која ја говори Црквата?
Вала јо!...Тоа ти го врлиш, не јас.

Велам дека и за племињата. како и за целиот човеков род, важи една и иста вистина-онаа од Бога објавената до Црквата, а не од племињата пренесувана генерациски, по системот „расипан телефон„.

Бог и‘ се обрати на Црквата, која ја Он ја офомуваше уште во старозаветните времиња, но Он не им се објави на племињата. Затоа племињата, како и било кој друг незнабожечко-пагански народ, си имаат свои богови и свои приказни за Светот и за животот.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Вала јо!...Тоа ти го врлиш, не јас.

Велам дека и за племињата. како и за целиот човеков род, важи една и иста вистина-онаа од Бога објавената до Црквата, а не од племињата пренесувана генерациски, по системот „расипан телефон„.

Бог и‘ се обрати на Црквата, која ја Он ја офомуваше уште во старозаветните времиња, но Он не им се објави на племињата. Затоа племињата, како и било кој друг незнабожечко-пагански народ, си имаат свои богови и свои приказни за Светот и за животот.
Црквата има зачувано некое оригинално пусулче со господовиот ракопис?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Не споменав никакви хроничари, оти мојот став за античкиот асфалт од мојот сокак е единствениот точен одговор за староста од истиот.[DOUBLEPOST=1554668607][/DOUBLEPOST]

За кои овчари зборуваш?...[DOUBLEPOST=1554668639][/DOUBLEPOST]

Господовата.[DOUBLEPOST=1554668678][/DOUBLEPOST]

Нема антички асвалт посовремена технологија е тоа. Документирано е се.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата има зачувано некое оригинално пусулче со господовиот ракопис?
На погрешно прашање, се дава погрешен одговор.

Сам Бог нема ништо напишано, оти на Неговата се‘знајност не и‘ требаат записи. Записите, како Стариот и Новиот Завет, се дело од Божјите угодници, на кои Он им ја откри Својата неменлива вистина.[DOUBLEPOST=1554708424][/DOUBLEPOST]
Штом јас велам дека има, значи дека има-проста логика.

Нема антички записи дека човекот настанал од мајмун па луѓето веруваат и во таква незапишана глупост.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056

Сам Бог нема ништо напишано, оти на Неговата се‘знајност не и‘ требаат записи. Записите, како Стариот и Новиот Завет, се дело од Божјите угодници, на кои Он им ја откри Својата неменлива вистина.[DOUBLEPOST=1554708424][/DOUBLEPOST]

Нема антички записи дека човекот настанал од мајмун па луѓето веруваат и во таква незапишана глупост.
Остај Мики1=гласот на вистината.:D Еве запис и ова е вистина.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Абе глеј тоа акциите на берза не прај вакви муабети, ццц!
За твое инфо, наместо малтер во Вавилон на многу градби е користена смеса иста како асфалтот, се разбира со поситен гранулат.
Ако Вавилон не е антика, тогаш ракијата на Дивино е антика :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Абе глеј тоа акциите на берза не прај вакви муабети, ццц!
За твое инфо, наместо малтер во Вавилон на многу градби е користена смеса иста како асфалтот, се разбира со поситен гранулат.
Ако Вавилон не е антика, тогаш ракијата на Дивино е антика :)
Леле најде нешто што нема везе со контекстот што некаде си прочитал дека не е така имаш лајк од мене и +1 на репјутејш. Ај сега @MIKI1 назад на муабетот дека човечко сведоштво е единствен извор на знаење.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Леле најде нешто што нема везе со контекстот што некаде си прочитал дека не е така имаш лајк од мене и +1 на репјутејш. Ај сега @MIKI1 назад на муабетот дека човечко сведоштво е единствен извор на знаење.
Не се просе*авај, не сум прочитал него со свои очи имам видено, да не се вреѓаме! Две години работев во Ирак, така да мож да го дрвиш со Мики колку сакаш ама фактите се тие:toe:
Јас од опонент на Миќко очекувам солидна борба со факти, не со неговите куршуми "црквататакавелиитакаеточка".
Друг пат, просејувај тоа фактите, кога пишуваш нешто:anco:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Како знаеме дека не се преваранти или луди тие божјите угодници, или ќе им веруваме на чесниот збор дека го виделе госпо и дека тој км раскажал тоа што пишале таму?
Еве пример фаќа сега некоја катаклизма која ќе не збриши во целост и се што имаме створено и останува само документ каде вика "Заев нобеловец за мир" , дали по автоматизам треба некој што не го знае целиот ред на настаните, а преживеал во катаклизма, да извлече заклучок дека Заев бил многу добар човек и дека добил за тоа заслужено Нобелова награда?
За приматите, диносаурусите, мамутите и тн се наоѓаат фосили, за твојов госпо нема ништо опипливо, демек на небото му беше кралството, па фирмаменти и што не, ама еве го преоравме со ауропланите, хеликоптерите, спејс шатлови, сателити и небото и подалеку и од твојов госпо ни трага ни глас.
Инаку диносаурусите ги има во библијата? Шо вика таму, кога живееле, како умреле, се начекале со Мојсеја?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Остај Мики1=гласот на вистината.:D Еве запис и ова е вистина.
А што рече, кој фосилен запис го носи на себе датумот од негово фосилизирање?...:icon_lol:

За разлика од шпекулацијата, изнесена на фосилниот запис, човековиот запис се прифаќа со вера и со проверка.[DOUBLEPOST=1554751993][/DOUBLEPOST]
Како знаеме дека не се преваранти или луди тие божјите угодници, или ќе им веруваме на чесниот збор дека го виделе госпо и дека тој км раскажал тоа што пишале таму?
Можеш да му веруваш на Мосјеја „на чесен збор„, а можеш да му веруваш и на Ајнштајна „на жими мајка„.

Очигледно, имаш избор...[DOUBLEPOST=1554752247][/DOUBLEPOST]
Еве пример фаќа сега некоја катаклизма која ќе не збриши во целост и се што имаме створено и останува само документ каде вика "Заев нобеловец за мир" , дали по автоматизам треба некој што не го знае целиот ред на настаните, а преживеал во катаклизма, да извлече заклучок дека Заев бил многу добар човек и дека добил за тоа заслужено Нобелова награда?
На прашање со претпоставена ситуација, се добива соодветен одговор...Логично.

Патем кажано, црпнатиот има „нулта„ вредност во реално време, а ќе има уште „по нулта„ во догледното историско време.[DOUBLEPOST=1554752343][/DOUBLEPOST]
За приматите, диносаурусите, мамутите и тн се наоѓаат фосили, за твојов госпо нема ништо опипливо, демек на небото му беше кралството, па фирмаменти и што не, ама еве го преоравме со ауропланите, хеликоптерите, спејс шатлови, сателити и небото и подалеку и од твојов госпо ни трага ни глас.
Да смешен ли заклучот...Ама ме мрзиТ да ти одговорам, а полесно ми е те оста‘м во твоиве заблуди.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Не се просе*авај, не сум прочитал него со свои очи имам видено, да не се вреѓаме! Две години работев во Ирак, така да мож да го дрвиш со Мики колку сакаш ама фактите се тие:toe:
Јас од опонент на Миќко очекувам солидна борба со факти, не со неговите куршуми "црквататакавелиитакаеточка".
Друг пат, просејувај тоа фактите, кога пишуваш нешто:anco:
А што рече, кој фосилен запис го носи на себе датумот од негово фосилизирање?...:icon_lol:

За разлика од шпекулацијата, изнесена на фосилниот запис, човековиот запис се прифаќа со вера и со проверка.[DOUBLEPOST=1554751993][/DOUBLEPOST]

Можеш да му веруваш на Мосјеја „на чесен збор„, а можеш да му веруваш и на Ајнштајна „на жими мајка„.

Очигледно, имаш избор...
Баш Вера и Проверка не одат заедно.
У чуден свет живееш целосно човекогенериран како во видеоигра или Матрикс. Според тебе природните науки па и техничките науки 100/100 не постојат или се лага. Дури се поставува прашањето ако човек запишува нешто за материјалниот свет тогаш започнува да пости материјалниот свет т.е. набљудувачот е и субјект и објект. Дури ова го влече прашањето дали и материјална објективност постои. Свет на антропогени реалност генерирана од субјективно толкување на обзервацијата. Или во превод нема објективна вистина во твојот свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom