Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Треба јас да се поврзам со татко ми, дедо ми и прадедо ми... Е сега.... посмртницата од прадедо ми си е во ред, посмртницата од дедо ми си е во ред, на татко ми изводот не е во ред, значи, на татко ми изводот неговиот татко (мојот дедо) го пишува со различно презиме, на тој извод татко ми си е во ред, но во графата за негов татко т.е. мој дедо го пишува со друго презиме. И тука фактички ми се сече поврзувањето со мене. А јас од дабч земав происход, поминав интервју 06-2018, имам и потврда од БГ здружението во Струмица однесено во ДАБЧ за происход нели, но сега сакам да однесам пак во правосудие, е сега изводот на татко ми е проблем и не сакаат да го сменат презимето таму на дедо ми. Водно, деновиве додека се соочувам со ова, повеќе луѓе сретнав со истиот проблем. Се јавив во Струмица кај Лазар, тој ми рече во Струмица давале од матичното потврда официална да потврдат дека се работи за иста личност, но во Велес, Штип и Радовиш пробав (таму се родени дедо ми татко ми и јас)... нема шанси да дадат, и ми велат таков документ ние не можеме како матично да издадеме, тоа не постои во МК, им кажувам дека во Струмица даваат такви документи, велат нема шанси. А овој од Струмица ми вика дека даваат во Струмица матично. Оди сега разбери се.
Celosno drugo prezime e ili samo edna bukva,i dali e toa greska vo knigite ili od maticno gresno imaat procitano,dali pobara da ja izvadat knigata i da ti ja pokazat.[DOUBLEPOST=1553973986][/DOUBLEPOST]
Cudno ova jas takvi dok nikade ne mozev da najdam nitu se borel vo bug nitu nisto ....Ima ete sto mozat da najdat
Vo Balkanskite vojni imalo desetici iljadi dobrovolci makedonci koi se krenale za osloboduvajne od turcite,tie bile podocna prikluceni na bugarskite odredi pod nivna komanda i isprateni da gi vodat najkrvavite bitki so turcite,e tie se zavedeni kako bugarski vojnici vo Arhivot,a vo Prva i Vtora Svetska vojna Bugarija vrsela mobilizacija na vojnici vo Makedonija taka sto i tie se zavedeni vo Arhivot kako bugarski vojnici,mnogu od vas imaat pretci koi bile vo bugarska vojska samo neznaete i nemate podatoci toa e problemot,prasajte gi postarite da ne znaat nesto.

Последно уредено:
Член од
15 јуни 2018
Мислења
118
Поени од реакции
95
Celosno drugo prezime e ili samo edna bukva,i dali e toa greska vo knigite ili od maticno gresno imaat procitano,dali pobara da ja izvadat knigata i da ti ja pokazat.[DOUBLEPOST=1553973986][/DOUBLEPOST]
Vo Balkanskite vojni imalo desetici iljadi dobrovolci makedonci koi se krenale za osloboduvajne od turcite,tie bile podocna prikluceni na bugarskite odredi pod nivna komanda i isprateni da gi vodat najkrvavite bitki so turcite,e tie se zavedeni kako bugarski vojnici vo Arhivot,a vo Prva i Vtora Svetska vojna Bugarija vrsela mobilizacija na vojnici vo Makedonija taka sto i tie se zavedeni vo Arhivot kako bugarski vojnici,mnogu od vas imaat pretci koi bile vo bugarska vojska samo neznaete i nemate podatoci toa e problemot,prasajte gi postarite da ne znaat nesto.
Druze koj postari da prasam?Sekoj si znae doma kako mu e .....site moi stari i roditeli se pocinati jas neam koj da prasam.Taka da nekoj ednostavno nema nikakva informacija i nemoze da najde...jas sum ok so statusot sega za sega ama ne sum odela so takvi dok zs ednostavno nemam

M

mucu

Гостин
Ja kolku so znam ne pravat problem za razlika vo preziminjata. Za toa se nosi zaverka na notar, i kolku sto znam nikoj ne odbile radi takvo neso.

Член од
31 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
306
Целосно друго презиме е. Не знам кај кого е грешката. Овака е ситуацијата: На дедо ми таткото биле друго презиме од сегашното мое, но после го смениле презимето фамилијарно (тоа ми е и мене сега). Е дедо ми потоа си дал барање да му се поправат сите документи,62ра год е тоа, и секаде е сменето презимето на дедо ми освен во на татко ми изводот, дури и во на татко ми сестрата го пишува новото правилно презиме, само кај татко ми на изводот дедо ми го пишува со старото презиме. Во посмртницата на дедо ми го има новото-наше презиме, кај прадедо ми го има исто така нашето презиме-новото, Во книгата на родени е пишан по старото презиме, но си дал барање дедо ми да се смени, е 62ра год некој го зафрлил барањето и сега ми го бараат барањето од 62ра за да го сменат, инаку ми рекоа не може. И покрај тоа што самите изводи од прадедо ми, дедо ми и татко ми докажуваат дека се дедо-татко-внук не сакаат да го сменат овие ни па да дадат потврда дека е истото лице, ми велат не постои таков документ од матично да се издаде, а имам на слика од Пробиштип матично како на некого му издале таков документ со иста ситуација како мојоата. Али тоа е, ќе видиме од понеделник, планирам да ја раширам работава со матичново што не се услужливи, ќе ги носам до телевизии. А на татко ми пријател, почина мајка му-стара жена, и згрешиле буква во извод, и не ја поправаат и човеков не може да докаже дека му е мајка а треба пари некој од сметката нејзина да си повлече, сега и он тоа го брка. Жално.... Е ЗА ОВИЕ СРАЊА сакам да си одам од оваа клета држава иаку сум успешен тука, се продавам и фаќам патот, макар и со МК пасош.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Целосно друго презиме е. Не знам кај кого е грешката. Овака е ситуацијата: На дедо ми таткото биле друго презиме од сегашното мое, но после го смениле презимето фамилијарно (тоа ми е и мене сега). Е дедо ми потоа си дал барање да му се поправат сите документи,62ра год е тоа, и секаде е сменето презимето на дедо ми освен во на татко ми изводот, дури и во на татко ми сестрата го пишува новото правилно презиме, само кај татко ми на изводот дедо ми го пишува со старото презиме. Во посмртницата на дедо ми го има новото-наше презиме, кај прадедо ми го има исто така нашето презиме-новото, Во книгата на родени е пишан по старото презиме, но си дал барање дедо ми да се смени, е 62ра год некој го зафрлил барањето и сега ми го бараат барањето од 62ра за да го сменат, инаку ми рекоа не може. И покрај тоа што самите изводи од прадедо ми, дедо ми и татко ми докажуваат дека се дедо-татко-внук не сакаат да го сменат овие ни па да дадат потврда дека е истото лице, ми велат не постои таков документ од матично да се издаде, а имам на слика од Пробиштип матично како на некого му издале таков документ со иста ситуација како мојоата. Али тоа е, ќе видиме од понеделник, планирам да ја раширам работава со матичново што не се услужливи, ќе ги носам до телевизии. А на татко ми пријател, почина мајка му-стара жена, и згрешиле буква во извод, и не ја поправаат и човеков не може да докаже дека му е мајка а треба пари некој од сметката нејзина да си повлече, сега и он тоа го брка. Жално.... Е ЗА ОВИЕ СРАЊА сакам да си одам од оваа клета држава иаку сум успешен тука, се продавам и фаќам патот, макар и со МК пасош.
Види вака, јас имам ваков случај (ќе употребам лажни имиња за да си ја задржам анонимноста):

Еве да речеме дека јас се викам Коста Стојановски, татко ми се вика Димитар Стојановски, а дедо ми Петко Стојановски. До овде поврзаноста ми е во ред.
Проблемот почнува тука: Во умреницата на дедо ми пишува татко Трајан Стојановски (прадедо ми) и мајка Митра Стојановска (прабаба ми). Прадедо ми пак, во неговата умреница е запишан како Трајан Петровски со сопруга Митра Петровска и татко Стојко Петровски (пра-прадедо ми). А јас располагам со стар егзархиски документ за прадедо ми, кадешто е запишан како Трајан Петров со татко Стојан Петров. Притоа, селото на раѓање е истото во сите документи што се однесуваат на дедо ми, прадедо ми и пра-прадедо ми, а се работи за многу мало село во Егејска Македонија, притоа 100% бугарско. И само се крстам во стручноста на персоналот што одлучува во Бугарија, па да си поврзе 2 и 2 дека целосното егзархиско име на прадедо ми всушност било Трајан Стојанов Петров, по што лесно би се стигнало до заклучок од каде доаѓа моето презиме Стојановски.

Сакам да ти кажам, во мојот случај само на прв поглед има потполно различни презимиња, а всушност има логичка поврзаност меѓу нив. Затоа види истражи си и кај тебе да не е сличен случај.

Последно уредено:
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Добро бе, не ми е јасно како наоѓате документи дека прадедо ви бил во бугарска војска. Овие ги чувате дома, или се вадат од некаде?
Ако се вадат како е постапката? Да видам дали имам и јас нешто од прадедо. А документи немаме ништо. Има ли некаде да се обратам , кај да проверам?
Архивот бугарски

Имаше порано постирано и линк од список на сите војници. Може да се најде онлајн[DOUBLEPOST=1553982152][/DOUBLEPOST]СЕКОЈА ПРОМЕНА ВО ИМЕ ПРЕЗИМЕ Е НОТИРАНА ВО МАТИЧНИТЕ КНИГИ. МОЖЕ МАТИЧНО ДА ВИ ИЗДАДЕ ДОКУМЕНТ КОГА И КАКО Е ИЗВРШЕНА ПРОМЕНАТА

Член од
29 март 2019
Мислења
6
Поени од реакции
2
Ako ne se javi nekoj ovde neznaci deka nema, mn luge nese clenovi ovde a i nemet pojma deka na kajgana ima tema za bugarski drzavjanstva. Taka da sigurno ima mn so ukazi no isto taka i dosta so otkaz. Dase nadevame deka sekoj den potpisvit i sto pobrzo da gi resat predmetive.[/QU

Dali ako go imas ovoj status ....Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија.... mozes da dobirs otkaz ili samo se ceka za potpisuvanje?
[DOUBLEPOST=1553984056][/DOUBLEPOST]Dali ako go imas ovoj status ....Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија.... mozes da dobirs otkaz ili samo se ceka za potpisuvanje?

Последно уредено:
Член од
29 август 2018
Мислења
6
Поени од реакции
8
Zdravo na site,
Vo vtonik mi e potpisan ukaz,dokumeti od brat podneseno 2016 ,intervju 1.06.2017 ,30.06.2018 proverka od vice, 26.03.2019 potpisan ukaz.Dali postoi vremenski periodot za podiganje na ukaz od denot na potpisuvanje bidejki ne sum vo moznost da idam odma da go zemam.

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
[DOUBLEPOST=1553984056][/DOUBLEPOST]Dali ako go imas ovoj status ....Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија.... mozes da dobirs otkaz ili samo se ceka za potpisuvanje?
Mozes da dobies otkaz,na mnogu sto se samo preku bratucedi Jotova za zal odbi da im potpisi i se odbieni[DOUBLEPOST=1553984712][/DOUBLEPOST]
Zdravo na site,
Vo vtonik mi e potpisan ukaz,dokumeti od brat podneseno 2016 ,intervju 1.06.2017 ,30.06.2018 proverka od vice, 26.03.2019 potpisan ukaz.Dali postoi vremenski periodot za podiganje na ukaz od denot na potpisuvanje bidejki ne sum vo moznost da idam odma da go zemam.
Nema rok,koga ti odgovara ke si zakazis za podigajne

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Dali postoi vremenski periodot za podiganje na ukaz od denot na potpisuvanje bidejki ne sum vo moznost da idam odma da go zemam.
Не постои рок. Веќе си државјанин. Имаше еден случај на форумов, чекал со години и немал никаков абер што се случува со неговата преписка или си го заборавил бројчето, па кога отишол во Софија да праша лично, му викаат "дечко, ти си б'лгарски гражданин оште от 2009 година".

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Zdravo na site,
честито,каде беше на интер,соофија или тука некаде?јас сум 5.6.17 интер софија,чекам потпис от јуни[DOUBLEPOST=1553993464][/DOUBLEPOST]http://promacedonia.org/vk/index.html

Член од
28 август 2011
Мислења
23
Поени од реакции
10
koga jas zemav pasos pred sedum godini po eden mesec ti potpisuvaa so ovoj status odnosno sigurno zemeno a sega nisto ne se znae se e loto ali sepak pogolemi se sansite da ti potpisat a koga e toa ke pocekas.

Член од
3 февруари 2018
Мислења
16
Поени од реакции
1
Zdravo na site. Veke 2 godini statusot mi e zakocen na Proverka od viceprezidenta inace intervju 2013 godina zaedno so mojot brat koj toj pasosot go zede vo 2017 .Jas go cekav uste potpisot i poslem me vratija na Provera od viceprezidenta ete 2 godini.Dali znae nekoj sto treba da napravam dali da cekam ili da pocnam nova procedura so poteklo od brat.( Dokolku pocnam nova procedura dali taa veke sto mi e na proverka od viceprezidenta veke postoecka ke mi se izbrisi ili ke si ostani isto pa mozi vo tekot na drugata procedura ke mi odobrat od staroto brojce koe go cekam,I kolku vreme bi bilo da se ceka za nova procedura ako mozi nekoj da mi kazi pozz

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom