ke go dajs dokumentot od dedo ti kaj sto si pisuvat kako treba, ovde velis deka e taka pisano vo posmrtnicata. ne e moralno da se noset i izvod na rodeni i posmrtnica dovolno et 1 dokument bilo koj od tie 2 samo za da imas dok. da se povrsis dedoti tatko ti i do tebe
dokum. od dabc nikoj ne ti gi nosi vo pravosudie tuku, dali sama odis ili ppreku posrednik kako i da trebit da se zeme udostovarenieto od dabc, 2 dokumenti ti davat i ko se odi na intervju ti si gi davas tamu na covekot so ti go vodit intervjuto site originali treba da bidet i prevedeni i legalizirani.
ako togas na intervjuto ne si podnela originali dok. mozis i sega da gi podnesis so molba (vidi nekoja strana nanazad imase nekoj klaeno kako ta molba izgleda).
ako si et zvanicen dok. od notar so svedoci si vazit samo trbit da se prevedit i legalizira na bg. mozit treba nesco plus neka kazat drugarive od tuka.
i jas mislev mnogu znam ama od koga eve me fati 7 godina kako cekam svatim deka nisco ne znam. to so znaeme e malku i so kratok vek na vazenje zs koj kako dojde se nesco svoe pravilo si klava.
Треба јас да се поврзам со татко ми, дедо ми и прадедо ми... Е сега.... посмртницата од прадедо ми си е во ред, посмртницата од дедо ми си е во ред, на татко ми изводот не е во ред, значи, на татко ми изводот неговиот татко (мојот дедо) го пишува со различно презиме, на тој извод татко ми си е во ред, но во графата за негов татко т.е. мој дедо го пишува со друго презиме. И тука фактички ми се сече поврзувањето со мене. А јас од дабч земав происход, поминав интервју 06-2018, имам и потврда од БГ здружението во Струмица однесено во ДАБЧ за происход нели, но сега сакам да однесам пак во правосудие, е сега изводот на татко ми е проблем и не сакаат да го сменат презимето таму на дедо ми. Водно, деновиве додека се соочувам со ова, повеќе луѓе сретнав со истиот проблем. Се јавив во Струмица кај Лазар, тој ми рече во Струмица давале од матичното потврда официална да потврдат дека се работи за иста личност, но во Велес, Штип и Радовиш пробав (таму се родени дедо ми татко ми и јас)... нема шанси да дадат, и ми велат таков документ ние не можеме како матично да издадеме, тоа не постои во МК, им кажувам дека во Струмица даваат такви документи, велат нема шанси. А овој од Струмица ми вика дека даваат во Струмица матично. Оди сега разбери се.