Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.069
Поени од реакции
1.560
Во план сум да купувам кола.
Коли што ги гледам Опел Астра Н 2006-2008 мотор 1.7цдти и 1.6 бензинец.
Фиат Браво 2007-2008 1.6 мултиџет или 1.9 јтд мултиџет 8 вентили и двата мотора се со 120кс
Форд Фокус 2006-2008. 1.6 тдци.

Искуство некое да споделите. Некој предлог што би било подобро да се земе во одност на одржување издржливост итн.
Форд фокус грејат налето,лоша клима и проблеми со казанче за паарно.
Фиатите се лоши со електрониката и често се расипуват некој банални работи како греач на седиште,паркинг сензор,моторче за светло,пушташ магленки се гасни паарното. Бегај од фиат.
Имам астра х со 1.7 common rail 101кс. мотор и истиот мотор го има на хонда само во појака верзија 2.2цдти. Внатрешниот дел од кокпитот е гумиран и никогаш нема да имаш проблеми со крцкање,чкрипење или тропање на некој дел од ентериерот.
Дугмината на вратите се гумирани и рачките на сите врати се изработени квалитетно со дрвени лајсни.
Кајмене е со кожен салон космо опрема. 344000км поминати,увезена од словенија а купена во мк. 1.7 не е мотор на опел ниту на фијат. Има доста снага и е многу лесна за возење. Едина мана му е што на шал табла се појавува знакче кола со клуч и колата губи снага. Решение е чистење усис.
Земајси астра х нема да згрешиш.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Малце да ја прошириме во ист правец :)

Голем дел од луѓето се "свестуваат" и бараат исклучиво бензин.
Не дека имам против тие кои си возат дизел, на секој како му одговара :)

Од тоа што мене ми е интересно Golf 5 со 1.6 ми изгледа веќе старо иако несомнено е квалитетна кола.

Помеѓу Astra H 1.6, Civic 1.8 и Lancer 1.5.

Кога на 3те коли годината/километражата/одржуваното е тука некаде Civic-от има значително повисока цена која сигурно е оправдана со квалитет.

Lancer немам возено, ме интересира ваше мислење во споредба со Astra H 1.6.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
За Гуми имате посебна тема,бтв ако знае некој ќе може дс ми одговоре на прашањето погоре
Може да е до дискот е истрошен или малку искривен или му треба штелување на предницата

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.069
Поени од реакции
1.560

Од тоа што мене ми е интересно Golf 5 со 1.6 ми изгледа веќе старо иако несомнено е квалитетна кола.

Кога на 3те коли годината/километражата/одржуваното е тука некаде Civic-от има значително повисока цена која сигурно е оправдана со квалитет.

Astra h 1.6 i 1.4 imat fabricna seriska mana so bord kompjuterot, se gasni kolata i nepali se dodeka ne se preinstalira nova mapa ili nedajboze promena na cel modul.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Astra h 1.6 i 1.4 imat fabricna seriska mana so bord kompjuterot, se gasni kolata i nepali se dodeka ne se preinstalira nova mapa ili nedajboze promena na cel modul.
Тоа до крај на производство 2012?

За решавање мора механичар со лаптоп на лице место или има други решенија за таков проблем?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.069
Поени од реакции
1.560
Тоа до крај на производство 2012?

За решавање мора механичар со лаптоп на лице место или има други решенија за таков проблем?
Постарите модели до 2008...Со поновиот мотор немам оскуство.
Модулот се наоѓа напред од лева страна кај тркалото,се вади и се клава на компјутер или некој рестартирват на лице место. На другар мој му зедоја 250 евра само да му инсталира нова мапа и после година дена смена друг модул половен.

Член од
29 септември 2015
Мислења
183
Поени од реакции
50
Купејтеси југо или стоеден,ич не се расипуват.

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Член од
8 јули 2017
Мислења
107
Поени од реакции
81
Фиат браво 1.6мултиџет или 1.9 мјет но 150кс. Подобар мотор е за таа каросерија и подобро се има покажано. 120кс се со мани, а и троми.
Како може да тресете вакви глупости стварно не ми е јасно.

Не сум баш сигурен дека оние на кои примарен критериум за купување на некоја кола им е нејзиниот надворешен дизајн се доволно свесни купувачи.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Како може да тресете вакви глупости стварно не ми е јасно.

Не сум баш сигурен дека оние на кои примарен критериум за купување на некоја кола им е нејзиниот надворешен дизајн се доволно свесни купувачи.
Не те разбрав, ако можи да ми објасниш.

Член од
30 септември 2015
Мислења
323
Поени од реакции
435
VW TIGUAN 2.0 TDI 4X4 2010-2012??? ИСКУСТВА, ПРОБЛЕМИ СО МОТОР ETC ETC ???

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.298
Поени од реакции
9.079
Сакам да купам нова кола, ама ова што се нуди денешно време според мене е катастрофа.
Понуда со овој downside тренд на моторите (во помалиот сегмент скоро сите се со 3 цилиндри) по се изгледа е дека сите производители се имаат договорено да ги направат новите коли да имаат животен век по 5 години и потоа да идат у отпад. Не може да нудат SUV so 1.0 l или 1.2 бензински мотор со 116 коња и тој да трае долго. За жал кај сите проиводители е сличната понуда.

Ова изгледа дека човек да купи постара кола повеќе ќе трае него нова.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Сакам да купам нова кола, ама ова што се нуди денешно време според мене е катастрофа.
Понуда со овој downside тренд на моторите (во помалиот сегмент скоро сите се со 3 цилиндри) по се изгледа е дека сите производители се имаат договорено да ги направат новите коли да имаат животен век по 5 години и потоа да идат у отпад. Не може да нудат SUV so 1.0 l или 1.2 бензински мотор со 116 коња и тој да трае долго. За жал кај сите проиводители е сличната понуда.

Па подобро земи постара некоја година од повисока класа
Од новиве киа спортаж или туксон ама гди мотори се со коморно вбризгување и нема плин скап е и троши и плин и бензин околу 1300 до 1500 евра

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203

https://youtu.be/gMyh0j0twBY
А некои од производителите заминале и чекор "понапред" и имаш мотор со два цилиндри... :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom