Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ke ima dividenda 6000 den plus 6200den kupoprodazna cena taman 12200 Bosko007 da bide ok. Plus ke vrakjaat pari za provizija od brokerot sto imas troseno da gi nabavis. Kako moze dividenda po objavena namera za prezemanje grim ne nasednuvaj na takvi raboti.

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Ke ima dividenda 6000 den plus 6200den kupoprodazna cena taman 12200 Bosko007 da bide ok. Plus ke vrakjaat pari za provizija od brokerot sto imas troseno da gi nabavis. Kako moze dividenda po objavena namera za prezemanje grim ne nasednuvaj na takvi raboti.
Добро бре која ти е целта да се натегаш постојано, сите тие што ги наведуваш директно засегнатите од продажбата, сметале дека ќе спечалат и поштено си наведоа кога и како купија. Која е твојата придобивка кога некој од овде погрешил во прогнозата и анализата...?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Официјална е информацијата за дивидендата?

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Официјално, во 2018 година во Република Северна Македонија влегле рекордни 624,49 милиони евра странски директни инвестиции.

DI_vo_zemjata_12_2018_EUR_USD_mak_eng.png

П.С. не знам што се чудите за понудата од Шпаркасе за ОХБ, јас сум дури и позитивно изненаден :)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Добро бре која ти е целта да се натегаш постојано, сите тие што ги наведуваш директно засегнатите од продажбата, сметале дека ќе спечалат и поштено си наведоа кога и како купија. Која е твојата придобивка кога teнекој од овде погрешил во прогнозата и анализата...?
Tebe ne ti smeta koga nekoj navlekuva so spekulacija neosnovana deka ke ima dividena za da isturi, a ti smeta koga nekoj ke go otkrie toa za da ne zagriza nekoj da mu isturat. Kaj se sobravte site soferi.

Член од
16 февруари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
27
Citam I NE mi se veruva...
Ama tipicna makedonska rabota,sitise na tuga nesreka,zaguba,steta...
Pa deckoto za vas e Ajnshtajn koga se raboti za berza.
Eden od pokoreknite sto se odnesuva do transparentnost I so iskreni stavovi.
Kolku sto pametam deckoto OHB ja kupuvase i preporacuvase na odlicna Cena
I Pak ke povtoram - NE se sitete na tuga nesreka. Najbitno e deka namerata I celta NE Bila nekogo da zaebe

B

Bafra

Гостин
Tebe ne ti smeta koga nekoj navlekuva so spekulacija neosnovana deka ke ima dividena za da isturi, a ti smeta koga nekoj ke go otkrie toa za da ne zagriza nekoj da mu isturat. Kaj se sobravte site soferi.
:pos: да истурел бе.
Абе зашто со вакви коментари, кажи си дека си го имате пикот од поодамна, плус се осеќаш заглавен во Стопанска Скопје, додека некои со шалтање од лента во лента (шоферски) си направија солидни заработки.

А ако испадне стварно дивиденда, тогаш што ќе пишуваш... :sneaky:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Понуда за преземање за сите регистрирани обични акции по цена од 6.298,79 денари од акција.
Можеби и реална цена, кога ја докапитализираа по 5650 викавме премалку било и дека ќе ја шитне над 8000, ама еве есапот си бил тука некаде,
оваа цена на акцијата кажува дека ќе има дивиденда, само не можеме да погодеме колку.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne sum mnogu zapoznaen okolu matematikite ama imam dojava deka dobivkata na OHB ovaa godina e mnogu solidna i 10 miliona evra taka da nekoj od ekspertive neka prevede sto znaci toa vo dividenda ako se poklapa so matematikata na 7000 denari znaci ke sledi plus redovna dividenda t.e. kupuvacot na taa cena ke mu sledi i dividenda e sega ispaga deka panikata ke se saka da se kesira ako site isposkokaat da si ja prodadat akcijata ;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Има некој аск/бид на ОХБ?

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Во текот на работењето, низ раце ми поминувале купопродажни договори за вакви зделки и знам дека во нив биле прецизирани и десетпати понебитни детали од една ваква дивиденда. Обете страни имаат јаки менаџери и адвокатски тимови и незамисливо е како што замислува балкански Мали Ѓокица дека СЖ „ќе се снајде“ и ќе си извади неколку милиони евра доколку тоа не е стриктно предвидено.

Всушност, дискусијава ме потсетува на случајот со „сигурната“ конверзија на приоритетните на Стопанска. Просто е неверојатно дека некој купува акции и верува дека ќе заработи со план дека некој тукутака ќе му подари милиони евра. Сепак и спротивните страни у трансакциите влегуваат у зделки со свои анализи и планови, а нивната улога не е како пијани милијардери да исполнуваат туѓи музички желби плаќајќи онолку колку што некој зацртал дека треба.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
ТТК има раст на вредноста од 40%, а резултатите се речиси идентични со 2017та

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
ТТК има раст на вредноста од 40%, а резултатите се речиси идентични со 2017та
Kao u turskine serii koga tatkoto ja vetuva kerkata..... TTK e zarucena I cela kolicina ke ja cistat do 1500-1600.....slobodna procenka tatkoto treba da go kesiraat ~1950+.....
Za podetalno info obratete se na lokalot kaj dekis.... Posto mislam deka on revnosno gi prati TTK +tete

Ps... Ohridska max bese 7000+nesto sitno .... Ama ova ..... Iznenadjen I uvredjen :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Во текот на работењето, низ раце ми поминувале купопродажни договори за вакви зделки и знам дека во нив биле прецизирани и десетпати понебитни детали од една ваква дивиденда. Обете страни имаат јаки менаџери и адвокатски тимови и незамисливо е како што замислува балкански Мали Ѓокица дека СЖ „ќе се снајде“ и ќе си извади неколку милиони евра доколку тоа не е стриктно предвидено.

Всушност, дискусијава ме потсетува на случајот со „сигурната“ конверзија на приоритетните на Стопанска. Просто е неверојатно дека некој купува акции и верува дека ќе заработи со план дека некој тукутака ќе му подари милиони евра. Сепак и спротивните страни у трансакциите влегуваат у зделки со свои анализи и планови, а нивната улога не е како пијани милијардери да исполнуваат туѓи музички желби плаќајќи онолку колку што некој зацртал дека треба.
Еј што кажа. А ти за што купуваш акции, сигурно за да изгубиш, така?

Никој никому не подарува ништо. Купуваш кога мислиш дека пазарот ја потценува акцијата и чекаш време на правилна валуација.

За СТБП конкретно играта не е завршена ни оддалеку

Kajgana Shop

На врв Bottom