Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Momentalno gledam seir kako tonat uzaguba dodeka ja ismejuvaa mojata kalkulacija deka poveke od 6000 nikoj za ovaa krntija ne bi platil.
Ej ova e trojanska prikazna od epski razmeri da kupuvas ohb na 6500++ da plakjas brokerska provizija na ovaa cena i da cekas 12000. I na kraj da potones vo zaguba. Bosko. Bubi.Dekis... eksperti pozdrav. Drukajte so mozni dividendi i razni spekulacii. Namerata e objavena papala maca.
Napravi analogija na cenata na ohb I na mojata bivsha, a tvoja segashna stb..... I nema da trgash seir...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Momentalno gledam seir kako tonat uzaguba dodeka ja ismejuvaa mojata kalkulacija deka poveke od 6000 nikoj za ovaa krntija ne bi platil.
Ej ova e trojanska prikazna od epski razmeri da kupuvas ohb na 6500++ da plakjas brokerska provizija na ovaa cena i da cekas 12000. I na kraj da potones vo zaguba. Bosko. Bubi.Dekis... eksperti pozdrav. Drukajte so mozni dividendi i razni spekulacii. Namerata e objavena papala maca.
Koga bre sum pisal eden post na tema OHB? Taa akcija me interesira kao lanski sneg

Ama fakt e deka treba da se prevaluiraat site banki od prva do posledna, posto site ke bidat indirektno zasegnati.

Jas sum momentalno samo vo TNB. I vo tie, zabravam gi, STBP, kaj sto ke si ostanam izgleda malce podugacko

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Нешто нема пари од преземања а толку ги тупеа некои овде...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Сега се гледа дека домашниот есап не поминува секогаш на пазар, а и како лесно се губи кредибилитет откако истиот самоуверено се промовирал во јавност.

Инаку, гледам дека има понуда за ОХБ по 6.400, такашто може да се одработи арбитража и да се заработи на математиката откуп+дивиденда = 7.300.

П.С. Нема никој да се сожали на кутриот Сосиете Женерал: ја купиле банката по 8.100+, ја работеле и развивале 12 години, а ќе ја продадат со загуба по 6.300

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Сега се гледа дека домашниот есап не поминува секогаш на пазар, а и како лесно се губи кредибилитет откако истиот самоуверено се промовирал во јавност.

Инаку, гледам дека има понуда за ОХБ по 6.400, такашто може да се одработи арбитража и да се заработи на математиката откуп+дивиденда = 7.300.
Тоа зависи од 2. Работи 1. Дивиденда да е 900 2. Цена да не падне до пресек на дивиденда книга на 5500 под услов да е 900 дивидена. Така тешко е да се каже дека е арбитража твојава идеја :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102

Za arbitraza treba pari, a jas sekogash sum vikal kje cuvam 5-10% kesh, ama nikogash ne cuvam...jbg

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Тоа зависи од 2. Работи 1. Дивиденда да е 900 2. Цена да не падне до пресек на дивиденда книга на 5500 под услов да е 900 дивидена. Така тешко е да се каже дека е арбитража твојава идеја :)
Повеќе би го нарекол добронамерно заслужено боцкање него идеја :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102

Prodaznata cena e objavena-6300, dividendata e varijabila... do togash nema da go napravat prezemanjeto, ti zemash 6300+divid[DOUBLEPOST=1551348439][/DOUBLEPOST]
Повеќе би го нарекол добронамерно заслужено боцкање него идеја :)
Ok e akp e bockanje... prifakjam...;)

B

Bafra

Гостин
Sega, nikoj ne gi tera so sila malite akcioneri da prodadat. Ama, iskustvoto kazuva deka toj sto ne prodal se zzzzz

Posebno ko ke vidis koj e kupuvacot. So dokazana istorija za upropastuvanje akcionerski kapital
А што е лошо кај купувачот, освен што е поконзервативен... плус во период кога сите најавуваат / очекуваат нова економска криза, тој би имал помали проблеми / загуби.

На Заев му пратија економски советник, платен од Германија, па проекти поголеми што би ги имало во МКД (доколку ги има нели) поверојатно е да идат преку Шпаркасе него ли другите, можностите од спојување на банките, портфолија, менаџмент/ вработени, итн итн.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Prodaznata cena e objavena-6300, dividendata e varijabila... do togash nema da go napravat prezemanjeto, ti zemash 6300+divid[DOUBLEPOST=1551348439][/DOUBLEPOST]

Треба да се кладиш дека нема да заврши до мај и да не им текне да намалат понуда поради дивиденда...во секој случај има дно на 6200 за некој период...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886

Никаде во описот на трансакцијата не се спомнува исплата на дивиденда, а истата би била од големо материјално значење за купопродажната цена. Па сепак, ти со сигурност тврдиш дека ќе биде исплатено илјадарче нето

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Никаде во описот на трансакцијата не се спомнува исплата на дивиденда, а истата би била од големо материјално значење за купопродажната цена. Па сепак, ти со сигурност тврдиш дека ќе биде исплатено илјадарче нето
Sekoja budala ima pravo na.svoe mislenje, pa eve I jas... kje vidime... a tocno e deka nemaat objaveno, ama pa nemaat objaveno ni sobranie, za da.me potvrdi ili demantira...[DOUBLEPOST=1551348877][/DOUBLEPOST]
Треба да се кладиш дека нема да заврши до мај и да не им текне да намалат понуда поради дивиденда...во секој случај има дно на 6200 за некој период...
Ne moze da zavrshi za 2 meseci ni teoretski... ali ne e bitno, kje vidime dali sum vo pravo...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
А што е лошо кај купувачот, освен што е поконзервативен... плус во период кога сите најавуваат / очекуваат нова економска криза, тој би имал помали проблеми / загуби.

На Заев му пратија економски советник, платен од Германија, па проекти поголеми што би ги имало во МКД (доколку ги има нели) поверојатно е да идат преку Шпаркасе него ли другите, можностите од спојување на банките, портфолија, менаџмент/ вработени, итн итн.
Loso e sto za CEO go ima ovoj sto se ceri u sredina

https://sparkasse.mk/Footer/За_Нас/Управен_и_Надзорен_одбор.aspx

Istiot koj ja donese STB na cena od 120 den, a bankata se vivna otkako go otkaci.

Proveri gi FI na Sparkasse na istiot link...mislam deka ima ROE 0,3% momentalno

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ако гледам барем нешто добро во оваа купопродажна цена, тоа е дека немало никакво протекување на информации. До пред само два дена ОХБ се тргуваше по ~6.900 денари во огромни количини.

У принцип, сите овдека сме добростоечки луѓе и никој не е за жалење ако есапот му излегол нешто помалце у плус. Важно е да се инсистира системот и институциите да функционираат што почесно и што подобро, а од тоа сите долгорочно ќе имаме најголема корист.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne deka sum vidovit no izgleda dobro mi shepnale uste pred 3-4 meseca deka max 7000 ke ide taka da ima logika da e 6300+ uteha dividenda cirka 7000 .
Ne e ubavo seir da se tera site sme zasegnati na ovoj ili onoj nacin ako vaka zavrsi epilogot na 6300 bez razlika sto istava ja otkaciv na 6700 i od pricina sto veke imav informacija se otkazav od tie 300 denari poznavajki sto gubre komisiii i administracija imame !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom