Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Стојанче ти е вистинската слика на просечен Македонец кој за 500е плата и малку власт би лижеш се што некогаш кажал и се борел.Еј па дури и вивотот му бил загрозен.А верувавајте ќе дојде ден кога истиот оној(командант на УЧК не знам како се вика точно имаат гостувано на една дебата бранители против терористи) со кого сега како демек се фамилијарни пријатели ќе му ја силува жената и убие децата.Зошто истиот тој има изгубено дете во 2001.Они не го забораваат тоа дека македонската полиција пукаше по нив ама жално е што луѓе како овој дибекот забораваат.Да го сретнам на улица овој човек навистина би го плукнал во лице без размислување.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Не повикувај демони, арен си е кај си е
Но овие сега треба да си одат
Ако се врати ќе им плачи мајка на сдс
Како на пример со Бучко што беше, во 2006 Грујо стана премиер и го спаси од затвор.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како на пример со Бучко што беше, во 2006 Грујо стана премиер и го спаси од затвор.
Не ни очекував дека Буч ќе ќари „ќорка„, но не ми е познато дека Грујо му га спасувал на Буч.

Дај ни појќе детали за „спаувањето„...

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Не ни очекував дека Буч ќе ќари „ќорка„, но не ми е познато дека Грујо му га спасувал на Буч.

Дај ни појќе детали за „спаувањето„...
Грујо беше премиер и имаше апсолутна власт тоа време, праеше што сака, ама на Бучко му го спаси гaзето.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.606
Поени од реакции
22.338
Стојанче ти е вистинската слика на просечен Македонец кој за 500е плата и малку власт би лижеш се што некогаш кажал и се борел.Еј па дури и вивотот му бил загрозен.А верувавајте ќе дојде ден кога истиот оној(командант на УЧК не знам како се вика точно имаат гостувано на една дебата бранители против терористи) со кого сега како демек се фамилијарни пријатели ќе му ја силува жената и убие децата.Зошто истиот тој има изгубено дете во 2001.Они не го забораваат тоа дека македонската полиција пукаше по нив ама жално е што луѓе како овој дибекот забораваат.Да го сретнам на улица овој човек навистина би го плукнал во лице без размислување.
На Стојанче некој да му побара изјави и интервјуа, јавни настапи и гостувања во тв-емисии и да спореди со тоа што денес го ијавува ќе мисли дека овој добил некоја амнезија или Стокхолм синдром, незнам. Како спротивен човек да е само што исто изгледа. Невероватна трансформација. Али тоа не е ништо ново. И шарените се бореа за демократија, право и све па станаа Груевисти х 100 или Заев кои ништо не менувал па смени све и поќе што сме помислиле дека може. До загаденоста ќе да е. Честичките им го сушат мозокот па не знаат што прават односно станаа поголем гној од претходниот па гајле им е за просечниот ех-фиромјанев т.н. северњак. Оти да не, кога нема никаков отпор. Дури ќе бидат наградени и ќе тепаат следни избори.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Ти до утре можеш да си вадиш постови стари, што сите нормални на овој форум ги имаат. И, ете и сам гледаш која е разликата, дека не се сите исти , има луѓе,членови тука што размислуваат со глава, и не се слепо врзани да го бранат и оправдуваат криминалот по секоја цена, како што беше случај пред 2/3 години со многу од вас, и апсолутно како што гледам ништо не се променило и денес.А тука настанува и најголемиот проблем. Утре ќе се смени власта, ти и слични на тебе пак ќе сте исти луѓе со исто размислување.
Гледајќи како Васко Хефталица го хефташе Стојанче со стари изјави захефтани со нови, се предомислив да ти одговорам, иако сакав да ти го изигнорирам последниот пост упатен кон мене.

Викаш кога пишеше жалопојки за Заев размислуваше со своја глава... ок.. дали исто размислуваше и кога го споредуваше со Грујо?

Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Што си ти лично, во последниве неколку години оштетен од Заев? Што ти има тебе лично украдено од твој џеб? За омразата спрема Заев да е дупло поголема од човекот кој испокраде пари за век и векова? сокри убиства, ја иселе пола Македонија. Шо требаше по твое ? да го остави до БЕЗКРАЈ да ја пустоши Македонија? Затоа го мразите бе пиле Заев, затоа. Гол го соблече Грујо, затоа е и таа омраза. А дека ти е гајле за Грујо и компанија на некој шо гледа Сител да му ги тераш тие филмчина.
Ова е класична жалопојка... во иднина ако правиш компилација на сопствените постови на форумот, овој пост комотно трпи наслов „Елегија за Заев“.

1. Дали сега не се сокриваат убиства, па дури и убиства извршени во времето на Грујо кога беше премиер?
2. Дали сега запре иселувањето?
3. Дали сега не се пустоши и не се кради?

Заклучок од твојот стар пост, е дека наместо Грујо, тебе и сличните како тебе на форумот ве соблекол Заев.

@мкд владе , Владе јас не прокоментирав ништо околу платформата и кога Трајко на сат пред истек на мандат викаше дека влада ќе има. Не го делам истото мислење со оддредени членови овде што спамираја дека е створена за спас на оддредена гарнитура, не прокоментирв ни кога спамиравте дека Заев ја прифатил. Едноставно невозможно е нивно остварување, како што и ти кажав националната свест има кај најголем број од нас и тоа е многу посилно од некој да се дрзнува да бега од уставот.Никој повеќе нема право на грешка, и невозможно е тоа да почне да се остварува.

-Мое мислење е дека платформата е излезена со цел Рама во предизборен период да добие политички поении - нов мандат, затоа и толку медиумски се експонира таа платформа. Ако единствена цел беше по секоја цена да се втурне, тоа можеше на 10101 начин да се направи, а не притоа толкава медиумска прашина да се дига. Јас стојам на ставот дека кои и да преговара дали Сдсм или Дпмне, невозможно е да се тргне во нивно остварување. И оние Сеља меља што тресат блувотини, пумпат политички поени за локални, секако што е за секаква осуда.

Околи функциите, ништо не се знае информациите кај обичните смртници последни стигат. Ова е голема политичка игра во кој сите парти се смешани, наше е само да шпекулираме.

- Не ми се верува дека ќе заврши кризата, можеби на оддреден.период ќе се смири ситуација, Заев најверојатно и ќе формира влада, која нема да трае повеќе од година дена, и ќе се оди на нови избори.

-Најверојатно во ова замати очи (политичка)игра договорен е некој договор налик пржино, зад затворени врати. Отстапувања фотељи,мандатар,канцеларии,амнестија и нови избори. Сите среќни весели.
- Мене многу ми се совпаѓат работите со ова погоре, експресно мандат,печати,службен весник, канцеларија, стишување на СЈО, јуни истекува мандат, ни збор за да се продолжи.
Што само куват, бог знае.
Еве и еден пост кога ја релативизираше платформата, демек предизборен спин на Рама била. Но за разлика од твоите другарчиња тука (Берик на пример) не ја негираше дека постои. Делот со син фонт, е дека за разлика од нив подобро си ги резонирал работите, ама не во целост.

...како што беше случај пред 2/3 години со многу од вас, и апсолутно како што гледам ништо не се променило и денес.А тука настанува и најголемиот проблем. Утре ќе се смени власта, ти и слични на тебе пак ќе сте исти луѓе со исто размислување.
Е ова ми е главна мотивација да ти реплицирам, иако мислев првично да те игнорирам. Еве ти мои мислења паралелно со твоите кога мудруваше за неможноста да се спроведи смена на Уставот и да се имплеменитира платформата, и кога пишуваше жалопојки за угнетениот месија Заев од страна на Грујо. Слободно прочитај какви епитети користам за врхушката на ДПМНЕ, но за разлика од тебе не пишев елегии за угнетениот спасител Заев.

Голема е разликата меѓу мене и тебе ;) мада за воља на вистината и не очекував од тебе да паметиш мои постови пред мене да ме обвинуваш дека и тогаш и сега сум го бранел врвот на ДПМНЕ (а сум го бранел Стојанче на пример, пред 2014г.) Ти ни тогаш не паметеше кои се СДС и како секогаш иделе на власт и поради тоа остана кусоглед и ги исполнуваш сите квалификации за да те прогласат за политички „слеп“.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Грујо беше премиер и имаше апсолутна власт тоа време, праеше што сака, ама на Бучко му го спаси гaзето.
Познато е дека и Грујо и ве-ме-ре-то имаа апсолутна власт на сите нивои во државава, ама беа оддувани набрзинка...

Туку, пак не ми кажа на кој начин Грујо га спасувал на Буч.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Познато е дека и Грујо и ве-ме-ре-то имаа апсолутна власт на сите нивои во државава, ама беа оддувани набрзинка...

Туку, пак не ми кажа на кој начин Грујо га спасувал на Буч.
Па ти напишав дека во тоа време беше Груевски премиер, мислев дека ти беше доволно за да сватиш, ама штом сакаш да ти се сервира, тогаш повели :

Поранешниот премиер Никола Груевски, односно неговите адвокати, во средата до Врховниот суд поднеле Барање за вонредно преиспитување на пресудата за случајот „Тенк“, а воедно поднале и барање за одложување на издржување на затворската казна.

-Веднаш штом ја добивме пресудата поднесовме барање до Врховниот суд, а барање за одложување ќе поднесеме и до судијата за извршување на санкциите, ни изјави адвокатката Сања Алексиќ.

Груевски денеска го доби и упатниот акт според кој на 8 ноември треба самиот да се пријави во истражниот затвор „Скопје“.

Сепак можно е воопшто и да не стапне зад решетки, односно доколку Врховниот суд одлучи да му го одложи издржувањето на казната затвор, додека да донесат одлука по вонредното преиспитување на пресудата.

Врховниот суд на ваков начин од затвор го спаси екс премиерот Владо Бучковски, бидејќи му дозволи одложување на казната се додека се произнесат по поднесеното барање за вонредно преиспитување на пресудата.

Врховните судии одлучуваа цели две години, по што решија да ги укинат првостепената и второстепената пресуда, и случајот да го вратат од почеток. Затоа и по една деценија, на Бучкоски и ден денес му се суди во Кривичниот суд.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па ти напишав дека во тоа време беше Груевски премиер, мислев дека ти беше доволно за да сватиш, ама штом сакаш да ти се сервира, тогаш повели :

Поранешниот премиер Никола Груевски, односно неговите адвокати, во средата до Врховниот суд поднеле Барање за вонредно преиспитување на пресудата за случајот „Тенк“, а воедно поднале и барање за одложување на издржување на затворската казна.

-Веднаш штом ја добивме пресудата поднесовме барање до Врховниот суд, а барање за одложување ќе поднесеме и до судијата за извршување на санкциите, ни изјави адвокатката Сања Алексиќ.

Груевски денеска го доби и упатниот акт според кој на 8 ноември треба самиот да се пријави во истражниот затвор „Скопје“.

Сепак можно е воопшто и да не стапне зад решетки, односно доколку Врховниот суд одлучи да му го одложи издржувањето на казната затвор, додека да донесат одлука по вонредното преиспитување на пресудата.

Врховниот суд на ваков начин од затвор го спаси екс премиерот Владо Бучковски, бидејќи му дозволи одложување на казната се додека се произнесат по поднесеното барање за вонредно преиспитување на пресудата.

Врховните судии одлучуваа цели две години, по што решија да ги укинат првостепената и второстепената пресуда, и случајот да го вратат од почеток. Затоа и по една деценија, на Бучкоски и ден денес му се суди во Кривичниот суд.
Според напишаново, испаѓа дека токму Грујо му вршил притисак на това судиите за да го вратат судскиот процес против Буч од почеток, иако Буч веќе ќарил пресуда, така?...

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Според напишаново, испаѓа дека токму Грујо му вршил притисак на това судиите за да го вратат судскиот процес против Буч од почеток, иако Буч веќе ќарил пресуда, така?...
Да бе, баш така.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.478
Поени од реакции
18.502
Груевски е бољи од Заев не е добар ама бољи од сега, ставаше пари во инфраструктура и го градеше Скопје, плус не зголеми ни даноци, и си имаше убав економски раст, плус не потпиша ни двојазичност ни бугарски ни Преспански договор.
Мене лично сега ми е боље од груевистан, додуше најверојатно мене секогаш ќе ми биде на економски план во иднина од минато...си планирам и си работам. Инаку во глобала и за земјата во целина Грујо е бољи од Зајо.
Груевски не зголемувал даноци ?

Груевски направи најголемо намалување на сивата економија, персонален данок пред 2006? Кој плаќаше такво нешто :)

Откако ги притегна сите извори за пари и пак му фалеа, започна да го злоупотребува ДДВ -то, реформата што сам ја направи, со каснење на поврат на ддв понекогаш и повеќе од година дена, тоа реално беше целосно поткопување на системот на ДДВ.

Откако и со тоа не можеше повеќе оти ќе крахираше економијата, воведе 40% давачки на сите приходи, притоа педантно се изедоа самите од таа мерка.

Па започнаа со регистрација на поединци како ДДВ обврзници, тоа толкување тие почнаа да го прават ако се сеќаваш.

И на крај прашањето е за што во суштина се потрошија тие пари ?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Интересно е што никој не прашува што бараат осуденици за тероризам во истражен затвор...

https://ako.mk/диневски-инцидентот-во-истражниот-за/

Значи не е проблем што овие лица биле со други притворени лица од Диво Насеље, бидејќи според моја последна информација, Миле Јанкиески и претходно бил со истите тие лица и немало никаков проблем.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Абе браќа зошто не се фалите со вашата милфица од министерка за одбрана туку треба се последни да дознаваме.Ок и има за шо да криете стварно е бомба не за џабе е минстерка за одбрана.

FB_IMG_1551081009456.jpg

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да бе, баш така.
Велиш?...
И што стори Буч за возврат кон Грујо или кон ве-ме-ре-то, за Бучовото одложено „лежење„ во затвор, доколу Грујо навистина се заложил за Буч?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom