Најстудениот период во годината ф-ри за струја....
2013/14 (за 27 дена!)
2014/15 (за 27 дена)
2015/16 (за 33 дена)
2016/17
ланската “мека“ зима сто и нешто ден помалку, помалку ова:
2018/19
Што е битно колку квадрати во зграда шупа или гаража изолирано или не (нема промени во просторот), или каква бела техника, боилер, машинка за бричење
(едино да, LED сијалици последниве 3 год).... или на колку степени е степено, греено (истите потреби, истите навики)... тоа се сметките до преклани греено со конвектор Thermor 2kW, а последните две год со инвертер во енергетска класа "G" така пишувало на Еуровент (иако е како сите во класата (GREE Vivax Midea кои се во А+) деклариран со SCOP 4.0) или снага 3,7kW декларирана потрош (на еуровент) 1kW ... купен за 22,000. Колку е значајно, летните сметки те сметките вон грејна сезона ми се од 900-1000 Ден ... Грубо во грејна сесона вкупно сум трошел за струја 15-16,000, а две години со Г-климава, зимските месеци еве плаќам нешто под 10, значи за малку повеќе од 4 год ќе ја исплатам климата со разликата во сметките, уште во гарантниот рок (5 г)... Просторија 4Х4,5, значи 18м2 (едно време сакав и ходникот да го греам, со отворена врата, ама бесмислен трошок ми е)... климата е Haier Tundra 3.5kW... и да, (цел период) панел од 1кW повремено у купатило...
Може ли некој кој загрева поголем простор... да направи ваква споредба, (немора да пастира сметки) едноставно бројки, како анализа... колку има трошоци со инвертер, или пелети можеби) откако ги користи за греење... а колку трошел и со какво грејно тело имал предходно!? Темава е економично ... нели!?